19 °C

След затварянето на ОЦК по-малко са хората в Кърджали с тежки метали в организма

В България няма контролни органи, които да издават разрешение кои лаборатории са легитимни и кои „самозванци“ за определяне на тежки метали в биологични течности. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна проф. Таня Кунева, специалист по професионални болести, клинична токсикология и трудова медицина в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Специалистът подчерта, че все пак в последните години не се увеличава броят работниците, които биват изследваме с тежки метали и причината е в закриването на редица фирми. Тя посочи, че след закриването на големи фирми, като например Кремиковци, Елисейна, Оловно-цинковия завод в Кърджали и др. се наблюдава спад на работниците, които са със завишени стойности на тежки метали. Проф. Кунева посочи, че има три категории работодатели.

Първата група категорично не спазват изискванията на Наредба 3 за профилактичните медицински прегледи и не извършват периодични медицински прегледи.

Втората група работодатели – частично изпълняват наредбата- правят се проформа или изобщо не се правят, но по документи се отчитат.

Третата група стриктно спазват Наредбата, регулярно си провеждат прегледите и изследванията. Много често се консултират с нас, интересуват се , изпращат работниците си на допълнителни изследвания, стриктно се грижат за здравето на работниците си. Ето и примери- МОНБАТ, Монбат Рисайклинг, Старт Добрич, Родопи Еко проджект Златоград, Калинел Троян, Балканфарма Дупница и Троян.

По отношение на изследванията проф. Таня Кунева посочи, че всяка лаборатория е длъжна да има сертификати, удостоверяваща правото и да извършва определени изследвания и да изписва референтните стойности, които са разработени за съответния показател - бил той кръвна картина, чернодробен ензим, или метал в кръвта или урината.

„Всяка лаборатория носи отговорност за данните които предоставя на пациентите си и го удостоверява с подпис и печат. За съжаление няма контролни органи в България които да издават разрешение кои лаборатории са легитимни и кои „самозванци“ за определяне на тежки метали в биологични течности. Малко са лабораториите в България които могат да определят тежки метали в кръв и урина. Най-предпочитани са 2 лаборатории, които определят тежки метали в България- едната се намира в УМБАЛ „ Св. Ив. Рилски и е с 60-годишни традиции, ежегодно си получава сертификати от Германия и втората е във Военно-медицинска академия – София. Често ни се случва да идват пациенти от различни частни лаборатории и да представят резултати от тежки метали , като обясняват, че изпращат кръвта в Германия там ги изследват, а тук им преписват резултатите. Нагледала съм се на „такива резултати“ и на изплашени хора , че имат повишени стойности на метали в кръвта“, разясни експертът.

Проф. Кунева разясни, че симптомите при отравяне с тежки метали са различни за различните отравяния, но най- общо при отравяния с тежки метали се развива анемия, токсичен хепатит, полиневропатия.
„Всеки от металите има и своя специфична характеристика. Например при отравяне с олово анемията се дължи на увреждане на порфириновата обмяна, при живак и манган има тремор, при отравяне с арсен има и миокардиопатия, а полиневропатията е на долните крайници и т.н“, каза в заключение проф. Таня Кунева.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини