20 °C

Обучение на колела за учениците от Крумовград

Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград от тази учебна година работи по реализиране на иновативен проект „Инвестираме в бъдещето“, който има за цел промяна на средата в училище и внедряването на нови методи на преподаване.

Денят на учениците от XIe и Xа клас започна по по-различен начин от обичайния. Вместо по класните стаи двете паралелки се качиха в автобус и се подготвиха за един учебен ден на колела. Първия час започна в 8 часа на тема „От Крумовград до Арда“. Урокът е интегриран, бинарен и двуезичен, беше проведен от двама ученици, които говориха на български и английски език. По време на урока учениците научиха нови неща за своя роден край като същевременно съчетаха работата, ученето и забавлението в една неформална среда. Така в един учебен час беше проведен урок по английски език, история и цивилизации, краезнание и география и икономика.

Вторият урок на тема „Светилището на Орфей“ започна, но не къде да е, а  на Татул. Място изпълнено с много истории и легенди. Там с помощта на свои съученици и своите учители учениците си припомниха, на български език и английски език, за историите на това мистични място, свързвано с Орфей. Същевременно след предварително подготвена домашна работа, учениците получиха и практическа работа за сравняване на мегалитни паметници от Татул с друти подобни. И така неусетно протече още един час, изпълнен с много емоции, забавления, знания и развитие на умения по различини предмети.

И отново на път и отново урок. В автобуса на път за Перперикон започна следващият урок на тема „Арда, Кърджали и Мнеакос – легенди и истории“. В този урок с помощта на своите учители, учениците влязоха в ролята на екскурзоводи, които с ентусиазъм на български и английски език разкриха пред съучениците си историите и легендите за този район. Върнаха се назад във времето и си припомниха за тракийските племена населявали тези земи, за византийци, българи и латинци, кръстосвали района на път за Беломорието.

След кратка почивка дойде време за следващия урок на тема от „Дионис до Мурад I“ проведен не къде да е, а на Перперикон. Там отново учители и ученици съвместно представиха на български и английски език историята на това митично място, чиито корени са в далечното минало. На Перперикон бе проведен и друг урок на тема „Крепостно строителство в Източните Родопи“, този урок беше практически урок, при който учениците сравняваха крепостното строителство по българските земи и в Англия с помощна и на чуждоезикова литература, за която съдействаха учениците от езиковата паралелка.

След кратка почивка учениците от XIe клас взеха участие в церемонията по откриване на „Февруари – месец на Америка“, където имаха възможност да се срещнат с професионални преводачи и преподаватели във ВУЗ.

Учениците от Xа клас посетиха Регионален държавен архив – Кърджали. Там имаха възможност да разгледат изложба, посветена на краеведа Георги Дачев. Те също така имаха възможност да разгледат сградата на архива, помещенията, в които се съхраняват документите. Докоснаха се до автентични документи от родния край.

Така един емоционален ден за ученици и учители приключи. На път за родния дом, учениците получиха последните си задачи от своите преподаватели – Христо Михайлов и Илиян Тосков. Учениците трябва да създадат есета на английски и български език, в които да споделят своите преживявания. Така приключи един учебен ден, изпълнен с много знания, практически задания и емоции, един учебен ден на колела.

В инициативавата „Един учебен ден на колела“, организирана от Христо Михайлов – учител по английски език и Илиян Тосков – учител по история и цивилизации, спомогна учениците да развият своите компетентности в различни области, а именно – способността за ефективно комуникиране на различни езици по подходящ начин; способността за слушане, говорене, четене и писане в обществен и културен контекст. Оценяване на културното многообразие, интерес към различни езици, готовност за междукултурно общуване. Способността за уверено, критично и отговорно ползване на цифровите технологии за учене. Способността за ефективно управление на времето и информацията, за конструктивна екипна работа. Нагласа за личностно, социално и физическо благосъстояние и за учене през целия живот, за поставяне на цели и за постигане на успехи, желание за прилагане на придобити знания и жизнен опит, любопитство за търсене на възможности за развитие. Способността за действие като отговорни граждани и за пълноценно участие в гражданския и социалния живот. Способността за действие в съответствие с благоприятни възможности и идеи и за тяхното трансформиране в ценности за другите хора. Познаване на местните, националните, регионалните, европейските и световните култури.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини