25 °C

Обучение на колела за учениците от Крумовград

Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград от тази учебна година работи по реализиране на иновативен проект „Инвестираме в бъдещето“, който има за цел промяна на средата в училище и внедряването на нови методи на преподаване.

Денят на учениците от XIe и Xа клас започна по по-различен начин от обичайния. Вместо по класните стаи двете паралелки се качиха в автобус и се подготвиха за един учебен ден на колела. Първия час започна в 8 часа на тема „От Крумовград до Арда“. Урокът е интегриран, бинарен и двуезичен, беше проведен от двама ученици, които говориха на български и английски език. По време на урока учениците научиха нови неща за своя роден край като същевременно съчетаха работата, ученето и забавлението в една неформална среда. Така в един учебен час беше проведен урок по английски език, история и цивилизации, краезнание и география и икономика.

Вторият урок на тема „Светилището на Орфей“ започна, но не къде да е, а  на Татул. Място изпълнено с много истории и легенди. Там с помощта на свои съученици и своите учители учениците си припомниха, на български език и английски език, за историите на това мистични място, свързвано с Орфей. Същевременно след предварително подготвена домашна работа, учениците получиха и практическа работа за сравняване на мегалитни паметници от Татул с друти подобни. И така неусетно протече още един час, изпълнен с много емоции, забавления, знания и развитие на умения по различини предмети.

И отново на път и отново урок. В автобуса на път за Перперикон започна следващият урок на тема „Арда, Кърджали и Мнеакос – легенди и истории“. В този урок с помощта на своите учители, учениците влязоха в ролята на екскурзоводи, които с ентусиазъм на български и английски език разкриха пред съучениците си историите и легендите за този район. Върнаха се назад във времето и си припомниха за тракийските племена населявали тези земи, за византийци, българи и латинци, кръстосвали района на път за Беломорието.

След кратка почивка дойде време за следващия урок на тема от „Дионис до Мурад I“ проведен не къде да е, а на Перперикон. Там отново учители и ученици съвместно представиха на български и английски език историята на това митично място, чиито корени са в далечното минало. На Перперикон бе проведен и друг урок на тема „Крепостно строителство в Източните Родопи“, този урок беше практически урок, при който учениците сравняваха крепостното строителство по българските земи и в Англия с помощна и на чуждоезикова литература, за която съдействаха учениците от езиковата паралелка.

След кратка почивка учениците от XIe клас взеха участие в церемонията по откриване на „Февруари – месец на Америка“, където имаха възможност да се срещнат с професионални преводачи и преподаватели във ВУЗ.

Учениците от Xа клас посетиха Регионален държавен архив – Кърджали. Там имаха възможност да разгледат изложба, посветена на краеведа Георги Дачев. Те също така имаха възможност да разгледат сградата на архива, помещенията, в които се съхраняват документите. Докоснаха се до автентични документи от родния край.

Така един емоционален ден за ученици и учители приключи. На път за родния дом, учениците получиха последните си задачи от своите преподаватели – Христо Михайлов и Илиян Тосков. Учениците трябва да създадат есета на английски и български език, в които да споделят своите преживявания. Така приключи един учебен ден, изпълнен с много знания, практически задания и емоции, един учебен ден на колела.

В инициативавата „Един учебен ден на колела“, организирана от Христо Михайлов – учител по английски език и Илиян Тосков – учител по история и цивилизации, спомогна учениците да развият своите компетентности в различни области, а именно – способността за ефективно комуникиране на различни езици по подходящ начин; способността за слушане, говорене, четене и писане в обществен и културен контекст. Оценяване на културното многообразие, интерес към различни езици, готовност за междукултурно общуване. Способността за уверено, критично и отговорно ползване на цифровите технологии за учене. Способността за ефективно управление на времето и информацията, за конструктивна екипна работа. Нагласа за личностно, социално и физическо благосъстояние и за учене през целия живот, за поставяне на цели и за постигане на успехи, желание за прилагане на придобити знания и жизнен опит, любопитство за търсене на възможности за развитие. Способността за действие като отговорни граждани и за пълноценно участие в гражданския и социалния живот. Способността за действие в съответствие с благоприятни възможности и идеи и за тяхното трансформиране в ценности за другите хора. Познаване на местните, националните, регионалните, европейските и световните култури.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини