Обучение на колела за учениците от Крумовград

Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград от тази учебна година работи по реализиране на иновативен проект „Инвестираме в бъдещето“, който има за цел промяна на средата в училище и внедряването на нови методи на преподаване.

Денят на учениците от XIe и Xа клас започна по по-различен начин от обичайния. Вместо по класните стаи двете паралелки се качиха в автобус и се подготвиха за един учебен ден на колела. Първия час започна в 8 часа на тема „От Крумовград до Арда“. Урокът е интегриран, бинарен и двуезичен, беше проведен от двама ученици, които говориха на български и английски език. По време на урока учениците научиха нови неща за своя роден край като същевременно съчетаха работата, ученето и забавлението в една неформална среда. Така в един учебен час беше проведен урок по английски език, история и цивилизации, краезнание и география и икономика.

Вторият урок на тема „Светилището на Орфей“ започна, но не къде да е, а  на Татул. Място изпълнено с много истории и легенди. Там с помощта на свои съученици и своите учители учениците си припомниха, на български език и английски език, за историите на това мистични място, свързвано с Орфей. Същевременно след предварително подготвена домашна работа, учениците получиха и практическа работа за сравняване на мегалитни паметници от Татул с друти подобни. И така неусетно протече още един час, изпълнен с много емоции, забавления, знания и развитие на умения по различини предмети.

И отново на път и отново урок. В автобуса на път за Перперикон започна следващият урок на тема „Арда, Кърджали и Мнеакос – легенди и истории“. В този урок с помощта на своите учители, учениците влязоха в ролята на екскурзоводи, които с ентусиазъм на български и английски език разкриха пред съучениците си историите и легендите за този район. Върнаха се назад във времето и си припомниха за тракийските племена населявали тези земи, за византийци, българи и латинци, кръстосвали района на път за Беломорието.

След кратка почивка дойде време за следващия урок на тема от „Дионис до Мурад I“ проведен не къде да е, а на Перперикон. Там отново учители и ученици съвместно представиха на български и английски език историята на това митично място, чиито корени са в далечното минало. На Перперикон бе проведен и друг урок на тема „Крепостно строителство в Източните Родопи“, този урок беше практически урок, при който учениците сравняваха крепостното строителство по българските земи и в Англия с помощна и на чуждоезикова литература, за която съдействаха учениците от езиковата паралелка.

След кратка почивка учениците от XIe клас взеха участие в церемонията по откриване на „Февруари – месец на Америка“, където имаха възможност да се срещнат с професионални преводачи и преподаватели във ВУЗ.

Учениците от Xа клас посетиха Регионален държавен архив – Кърджали. Там имаха възможност да разгледат изложба, посветена на краеведа Георги Дачев. Те също така имаха възможност да разгледат сградата на архива, помещенията, в които се съхраняват документите. Докоснаха се до автентични документи от родния край.

Така един емоционален ден за ученици и учители приключи. На път за родния дом, учениците получиха последните си задачи от своите преподаватели – Христо Михайлов и Илиян Тосков. Учениците трябва да създадат есета на английски и български език, в които да споделят своите преживявания. Така приключи един учебен ден, изпълнен с много знания, практически задания и емоции, един учебен ден на колела.

В инициативавата „Един учебен ден на колела“, организирана от Христо Михайлов – учител по английски език и Илиян Тосков – учител по история и цивилизации, спомогна учениците да развият своите компетентности в различни области, а именно – способността за ефективно комуникиране на различни езици по подходящ начин; способността за слушане, говорене, четене и писане в обществен и културен контекст. Оценяване на културното многообразие, интерес към различни езици, готовност за междукултурно общуване. Способността за уверено, критично и отговорно ползване на цифровите технологии за учене. Способността за ефективно управление на времето и информацията, за конструктивна екипна работа. Нагласа за личностно, социално и физическо благосъстояние и за учене през целия живот, за поставяне на цели и за постигане на успехи, желание за прилагане на придобити знания и жизнен опит, любопитство за търсене на възможности за развитие. Способността за действие като отговорни граждани и за пълноценно участие в гражданския и социалния живот. Способността за действие в съответствие с благоприятни възможности и идеи и за тяхното трансформиране в ценности за другите хора. Познаване на местните, националните, регионалните, европейските и световните култури.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини