Висш представител на Държавния департамент на САЩ ни консултира за Западните Балкани

Заместник-помощник държавният секретар на Съединените щати Матю Палмър пристигна на посещение в България. Това съобщи на фейсбук страницата си посолството на Съединените щати у нас.

Палмър е тук, за да се консултира с българското правителство за Западните Балкани като продължение на успешния стратегически диалог на високо ниво, който двете страни започнаха през януари, допълват от американското посолство.

В съвместно изявление двете страни заявиха в началото на миналия месец, че "както България, така и САЩ искат Западните Балкани да бъдат процъфтяващ и преуспяващ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите институции; регион, който откликва и подкрепя нуждите на хората". За това, според съвместното изявление, е нужна политическа смелост и визия в цяла Европа.

България и САЩ са готови да помагат, защото това е и в наш интерес, се посочва в обобщението от започналия Стратегически диалог между двете страни. "Едни по-силни Западни Балкани означават по-силна Европа и по-силно трансатлантическо партньорство."

Нова пътна карта за присъединяване към ЕС
На 5 февруари Европейската комисия представи новата си политика за разширяване на съюза, като подчерта, че приемането на страните от Западните Балкани е геостратегическа цел на ЕС. Новата методология на разширяването предлага преговорите да започват и завършват с въпроса за върховенството на закона и така тази тема да бъде "отворена" в целия преговорен процес. Преговорите ще се водят по теми. Предвидена е възможността да се направи заден ход, когато няма напредък или дори се наблюдава отстъпление, защото не можем да подкрепяме отстъпления в реформите.

На пресконференция в Брюксел еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, който представи промените, поясни, че Сърбия и Черна гора са напреднали в преговорите, но ако пожелаят, новите правила може да бъдат приложени и спрямо тях. По думите на Вархей това зависи от Белград и Подгорица, защото ЕС не би желал да променя едностранно правилата на играта в движение, след като преговорите с двете страни вече са в ход.

Официални кандидатки за членство в ЕС са Албания, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Турция.

Междувременно Танюг съобщи, че лидерите на страните от Западните Балкани ще се срещнат неофициално с ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на работна вечеря на 16 февруари в Брюксел.

Поканени са също премиерът и външният министър на Хърватия, която сега председателства ЕС.

Теми на срещата ще бъдат ситуацията в региона, европейската интеграция и подготовката за предстоящата среща на високо равнище ЕС -Западни Балкани в Загреб.

Все още не е решено президентът Александър Вучич или премиерът Ана Бърнабич ще представлява Сърбия на срещата.

Ден по-късно, на 17 февруари в Брюксел ще се състои донорска конференция за възстановяване на Албания, която пострада от силното земетресение през ноември миналата година.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    21
    213
    0 0
    17:58, 10 фев 2020
    Матю иди в Сърбия за да ти разкажат играта!

Още новини

Последни новини