26 °C

Туроператорска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу като дестинация в своите маршрути

  Туроепараторска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу, като дестинация в своите маршрути. Договорено е с нейни контрагенти от Р Турция, туристи от южната ни съседка да посещават родното село на великия шампион. Очаква се през март представители на турски туроператори да дойдат на оглед и на място да се запознаят с обекта. Това съобщи за Кърджали бг вести Станко Колев. Идеята се родила след туристическо изложение в южната ни съседка. Фирмата на Станко Колев е включила в туристически маршрути във Варненско исторически обекти и има опит в културно-историческия туризъм.

    Подкрепяме изцяло идеята на председателя на Националната асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров за възстановяването на родната къща и махала на Наим Сюлейманоглу, както и направа на пътна връзка, каза още Станко Колев. Фирмата му ще се включи в предложения от Хасан Тахиров фонд за възстановяване на родното място на шампиона. Готови сме и ще отделяме от всяка наша екскурзия средства за този фонд, подчерта туроператорът.

   Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши безвъзвратно. Заедно с нея под напора на времето рухват още няколко къщи в малка махаличка на момчилградското село Птичар.  И всичко това на фона на показен интерес към паметта на великия шампион, демонстриран след неговата смърт, включително и силно рекламиран филм за живота му.

    Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти поде инициативата за превръщането на родната къща на Наим Сюлейманоглу в музей. Той е инициатор за създаването на Инициативен комитет, който да събере средства за реставрирането в автентичния вид на дома на шампиона. Тахиров предлага той да бъде възстановен  заедно с рушащите се къщи около него и да се оформи своеобразен етнографски комплекс, представящ родопски бит от началото на 20 век. Тахиров също така смята, че ще се намерят дарители,които ще подпомогнат да се направи и пътя до махаличката.

  Уважението към един герой започва от родния му дом, от там започва историята му, подчертава Хасан Тахиров. Той  е категоричен, че трябва да се възстанови всичко-от мегданчето, на което е играл Наим до кладенеца, от който е пил вода. Бих искал да видя негов паметник , изобразяващ го на годините , на които ни напусна. Да седи замислен пред дома си, както обичаше да прави, когато дойде в България, подчерта Хасан Тахиров. Той споделя,че Наим обичал да му гостува. Идвал изненадващо, без да го предупреди. Сядал в двора и се усамотявал, любувайки се на природата. Тихо и незабележимо.

     Великият шампион бе забравен приживе и в Турция и в България. Той обаче е знакова фигура, символ на приятелство между двете страни, смята Хасан Тахиров. Той подчерта за Кърджали бг вести, че Наим Сюлейманоглу винаги се е стремял да помага на България. Той успява да издейства от турските власти, забранени за износ шафранови луковици, за да се развие този поминък в Родината му.

    Хасан Тахиров призовава земляците на Наим, неговите съотборници, спортната общественост, общественици, представители на бизнеса да се обединят около благородната кауза за реставрирането на родната му махаличка и дом. Смятам, че ще откликнат най-добрите реставратори в страната. Ще ангажираме и Националния институт за недвижимо културно наследство в София, категоричен е Тахиров.Той посочи,че е имал разговор с кмета на Община Момчилград Илкнур Кязим,която прегърнала идеята.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Бъ
   Българин от Кърджали
   5 -4
   21:52, 8 фев 2020
   Наим(тогава Наум) не избяга от България. Турските спец служби го отвлякоха от Австралия по поръчение на тогавашния турски президент Тургут Йозал, който предостави и президентския самолет за приключване на операцията. Силният физически, но не толкова мозъчно, Наим бе заслепен от милионите в турски лири и долари и прие ролята на беглец от тоталитарна България, донесе медали и слава на Турция от световни първенства и олимпиади, а когато изнемощя, бе изоставен и забравен... Близките и наследничките му се карат за наследството му, а тука , в България, някой прави фондация и проси средства да възстановява изоставената му родна къща в с. Птичар. От какъв зор?
  • 2
   Да
   Дан Колов
   4 -3
   13:06, 9 фев 2020
   Бил е,...? отвлечен, но по негово желание- има съществена разлика. Държавата и нашите треньори му дадоха основата , затуй нека фондацията събира средства от с.Птичар и Турция.„
  • 3
   Ня
   някой си
   1 -2
   23:01, 11 фев 2020
   само не разбрах с какво е помогнал на България, една стотинка не даде за спортната зала в Момчилград, която започнаха да строят специално за него

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини