18 °C

Туроператорска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу като дестинация в своите маршрути

  Туроепараторска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу, като дестинация в своите маршрути. Договорено е с нейни контрагенти от Р Турция, туристи от южната ни съседка да посещават родното село на великия шампион. Очаква се през март представители на турски туроператори да дойдат на оглед и на място да се запознаят с обекта. Това съобщи за Кърджали бг вести Станко Колев. Идеята се родила след туристическо изложение в южната ни съседка. Фирмата на Станко Колев е включила в туристически маршрути във Варненско исторически обекти и има опит в културно-историческия туризъм.

    Подкрепяме изцяло идеята на председателя на Националната асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров за възстановяването на родната къща и махала на Наим Сюлейманоглу, както и направа на пътна връзка, каза още Станко Колев. Фирмата му ще се включи в предложения от Хасан Тахиров фонд за възстановяване на родното място на шампиона. Готови сме и ще отделяме от всяка наша екскурзия средства за този фонд, подчерта туроператорът.

   Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши безвъзвратно. Заедно с нея под напора на времето рухват още няколко къщи в малка махаличка на момчилградското село Птичар.  И всичко това на фона на показен интерес към паметта на великия шампион, демонстриран след неговата смърт, включително и силно рекламиран филм за живота му.

    Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти поде инициативата за превръщането на родната къща на Наим Сюлейманоглу в музей. Той е инициатор за създаването на Инициативен комитет, който да събере средства за реставрирането в автентичния вид на дома на шампиона. Тахиров предлага той да бъде възстановен  заедно с рушащите се къщи около него и да се оформи своеобразен етнографски комплекс, представящ родопски бит от началото на 20 век. Тахиров също така смята, че ще се намерят дарители,които ще подпомогнат да се направи и пътя до махаличката.

  Уважението към един герой започва от родния му дом, от там започва историята му, подчертава Хасан Тахиров. Той  е категоричен, че трябва да се възстанови всичко-от мегданчето, на което е играл Наим до кладенеца, от който е пил вода. Бих искал да видя негов паметник , изобразяващ го на годините , на които ни напусна. Да седи замислен пред дома си, както обичаше да прави, когато дойде в България, подчерта Хасан Тахиров. Той споделя,че Наим обичал да му гостува. Идвал изненадващо, без да го предупреди. Сядал в двора и се усамотявал, любувайки се на природата. Тихо и незабележимо.

     Великият шампион бе забравен приживе и в Турция и в България. Той обаче е знакова фигура, символ на приятелство между двете страни, смята Хасан Тахиров. Той подчерта за Кърджали бг вести, че Наим Сюлейманоглу винаги се е стремял да помага на България. Той успява да издейства от турските власти, забранени за износ шафранови луковици, за да се развие този поминък в Родината му.

    Хасан Тахиров призовава земляците на Наим, неговите съотборници, спортната общественост, общественици, представители на бизнеса да се обединят около благородната кауза за реставрирането на родната му махаличка и дом. Смятам, че ще откликнат най-добрите реставратори в страната. Ще ангажираме и Националния институт за недвижимо културно наследство в София, категоричен е Тахиров.Той посочи,че е имал разговор с кмета на Община Момчилград Илкнур Кязим,която прегърнала идеята.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Бъ
   Българин от Кърджали
   5 -4
   21:52, 8 фев 2020
   Наим(тогава Наум) не избяга от България. Турските спец служби го отвлякоха от Австралия по поръчение на тогавашния турски президент Тургут Йозал, който предостави и президентския самолет за приключване на операцията. Силният физически, но не толкова мозъчно, Наим бе заслепен от милионите в турски лири и долари и прие ролята на беглец от тоталитарна България, донесе медали и слава на Турция от световни първенства и олимпиади, а когато изнемощя, бе изоставен и забравен... Близките и наследничките му се карат за наследството му, а тука , в България, някой прави фондация и проси средства да възстановява изоставената му родна къща в с. Птичар. От какъв зор?
  • 2
   Да
   Дан Колов
   4 -3
   13:06, 9 фев 2020
   Бил е,...? отвлечен, но по негово желание- има съществена разлика. Държавата и нашите треньори му дадоха основата , затуй нека фондацията събира средства от с.Птичар и Турция.„
  • 3
   Ня
   някой си
   1 -2
   23:01, 11 фев 2020
   само не разбрах с какво е помогнал на България, една стотинка не даде за спортната зала в Момчилград, която започнаха да строят специално за него

  Хороскоп за 05.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  05 юни 2020
  Последни новини