Туроператорска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу като дестинация в своите маршрути

    Туроепараторска фирма от Плевен включва родната къща на Наим Сюлейманоглу, като дестинация в своите маршрути. Договорено е с нейни контрагенти от Р Турция, туристи от южната ни съседка да посещават родното село на великия шампион. Очаква се през март представители на турски туроператори да дойдат на оглед и на място да се запознаят с обекта. Това съобщи за Кърджали бг вести Станко Колев. Идеята се родила след туристическо изложение в южната ни съседка. Фирмата на Станко Колев е включила в туристически маршрути във Варненско исторически обекти и има опит в културно-историческия туризъм.

      Подкрепяме изцяло идеята на председателя на Националната асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров за възстановяването на родната къща и махала на Наим Сюлейманоглу, както и направа на пътна връзка, каза още Станко Колев. Фирмата му ще се включи в предложения от Хасан Тахиров фонд за възстановяване на родното място на шампиона. Готови сме и ще отделяме от всяка наша екскурзия средства за този фонд, подчерта туроператорът.

     Родната къща на Наим Сюлейманоглу се руши безвъзвратно. Заедно с нея под напора на времето рухват още няколко къщи в малка махаличка на момчилградското село Птичар.  И всичко това на фона на показен интерес към паметта на великия шампион, демонстриран след неговата смърт, включително и силно рекламиран филм за живота му.

      Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти поде инициативата за превръщането на родната къща на Наим Сюлейманоглу в музей. Той е инициатор за създаването на Инициативен комитет, който да събере средства за реставрирането в автентичния вид на дома на шампиона. Тахиров предлага той да бъде възстановен  заедно с рушащите се къщи около него и да се оформи своеобразен етнографски комплекс, представящ родопски бит от началото на 20 век. Тахиров също така смята, че ще се намерят дарители,които ще подпомогнат да се направи и пътя до махаличката.

    Уважението към един герой започва от родния му дом, от там започва историята му, подчертава Хасан Тахиров. Той  е категоричен, че трябва да се възстанови всичко-от мегданчето, на което е играл Наим до кладенеца, от който е пил вода. Бих искал да видя негов паметник , изобразяващ го на годините , на които ни напусна. Да седи замислен пред дома си, както обичаше да прави, когато дойде в България, подчерта Хасан Тахиров. Той споделя,че Наим обичал да му гостува. Идвал изненадващо, без да го предупреди. Сядал в двора и се усамотявал, любувайки се на природата. Тихо и незабележимо.

       Великият шампион бе забравен приживе и в Турция и в България. Той обаче е знакова фигура, символ на приятелство между двете страни, смята Хасан Тахиров. Той подчерта за Кърджали бг вести, че Наим Сюлейманоглу винаги се е стремял да помага на България. Той успява да издейства от турските власти, забранени за износ шафранови луковици, за да се развие този поминък в Родината му.

      Хасан Тахиров призовава земляците на Наим, неговите съотборници, спортната общественост, общественици, представители на бизнеса да се обединят около благородната кауза за реставрирането на родната му махаличка и дом. Смятам, че ще откликнат най-добрите реставратори в страната. Ще ангажираме и Националния институт за недвижимо културно наследство в София, категоричен е Тахиров.Той посочи,че е имал разговор с кмета на Община Момчилград Илкнур Кязим,която прегърнала идеята.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бъ
      Българин от Кърджали
      5 -4
      21:52, 8 фев 2020
      Наим(тогава Наум) не избяга от България. Турските спец служби го отвлякоха от Австралия по поръчение на тогавашния турски президент Тургут Йозал, който предостави и президентския самолет за приключване на операцията. Силният физически, но не толкова мозъчно, Наим бе заслепен от милионите в турски лири и долари и прие ролята на беглец от тоталитарна България, донесе медали и слава на Турция от световни първенства и олимпиади, а когато изнемощя, бе изоставен и забравен... Близките и наследничките му се карат за наследството му, а тука , в България, някой прави фондация и проси средства да възстановява изоставената му родна къща в с. Птичар. От какъв зор?
    • 2
      Да
      Дан Колов
      4 -3
      13:06, 9 фев 2020
      Бил е,...? отвлечен, но по негово желание- има съществена разлика. Държавата и нашите треньори му дадоха основата , затуй нека фондацията събира средства от с.Птичар и Турция.„
    • 3
      Ня
      някой си
      1 -2
      23:01, 11 фев 2020
      само не разбрах с какво е помогнал на България, една стотинка не даде за спортната зала в Момчилград, която започнаха да строят специално за него

    Още новини

    Последни новини