Забраната на САЩ е за съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му

Българският съдия Андон Миталов е първият българин със забрана от САЩ да влиза в страната заради корупция. Това става ясно от изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, качено на сайта на американското посолство у нас.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в изявлението на Помпео.

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати".

От публикуваното съобщение става ясно, че законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", завършва изявлението.

През ноември прокуратурата поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери и евентуално да санкционира Миталов, защото разрешил на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия. Там той получи орден от Владимир Путин, допълва bloombergtv.bg

Малинов е разследван по обвинение в шпионаж и е със забрана да напуска страната.

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ъ
    ъ
    3 0
    16:14, 5 фев 2020
    Очаквах някой по тлъст
    • Хи
      Хи-хи
      1 -1
      22:10, 5 фев 2020
      С чакане в живота нищо не се случва
  • 2
    Ге
    Германия
    2 -1
    21:28, 5 фев 2020
    Къде дреме властта е въпросът и защо дреме
  • 3
    Ге
    Германия1
    2 -1
    21:36, 5 фев 2020
    Мислят народа за мнооого прост и тъп, не заслужава повече от това, което му се дава. И къде ще занесат материалното? Никой не може да вземе нищо със себе си, масата обаче не го схваща през целия си живот. А и няма кой да протестира, значи всички са доволни. Правилна е приказката : чакаме американците да дойдат, жалко за България.
  • 4
    Дг
    Дгд
    4 -2
    01:06, 6 фев 2020
    Долу комунизма и социализма!
    • Дг
      ДГД ТИ
      1 0
      09:56, 6 фев 2020
      Да живее краварския капитализъм и изборът им за най-корумпиран в България , като че ли този съдия хукнал към САЩ.Когато дойде в посолството за виза не му даваш и толкова.Кому е нужна тази показност и да го обявяваш предварително.Херо Мустафа, ако това е борбата ви срещу корупцията която беше обявена като"борба със зъби",то зъбите ви са като на Български пенсионер с 200 лева пенсия,тоест никакви ги няма.Като видим имената на *********,Боко,Цв.Цв.,драгалевския мавър,хасковския мавър,СерГей,Симеон,Доган и всички други продажници от 89-та насам тогава имате право да кажете че се борите срещу корупцията.Сега и само бля,бля,бля.
  • 5
    Ге
    Георги
    1 0
    12:44, 6 фев 2020
    Всичко е постановка! Ако такива са всички корумпирани, то България ще бъде рай. Човекът е честен и почтен, но е русофил и срещу правителството, затова го удрят американците.
    Защо САЩ не посочят истинските корумпирани, като Борисов, Цветанов, Гешев, Румен Николов- Пашата, Маджо и другите мафиоти?! Защото те работят за американците! Всеки, който се бори за освобождението от Американско робство е враг и корумпипан! Ако Левски сега беше жив и се бореше за освобождение щяха да го обявят за терорист.

Още новини

Последни новини