19 °C

Жълт код за застудяване: мерки за безопасност при ниски температури и валежи от сняг

Във връзка с обявения жълт код за снеговалежи на 5.02.2020 г. са възможни екстремно ниски температури, усложняване на метеорологичната обстановка, снегонавявания (преспи), обледявания, снежни виелици и бури. Това може да доведе до проблеми с транспорта, електроснабдяването, телекомуникациите и водоподаването, които могат да затруднят или поставят в рискова ситуация живота на много хора.

За избягване, преодоляване и миниминизиране на негативните последици в такива ситуации, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали препоръчва следните мерки за защита и правила за поведение:

Ако Ви предстои пътуване, преди тръгване се запознайте със синоптичните прогнози в медиите. При прогноза за влошаване на времето, отложете пътуването, ако не е наложително – част от пътищата могат да се окажат затворени.
Проверете дали имате достатъчно гориво, подходящи гуми, достатъчно и качествен антифриз, надежден акумулатор, вериги, въже, резервна гума, лопатка, фенерче, брадвичка, зареден мобилен телефон (препоръчителна е и заредена допълнителна батерия), радиоприемник и храна.
По възможност ползвайте магистрални или първокласни пътища (те се разчистват приоритетно), макар и да се удължава пътят ви. Карайте внимателно, особено когато минавате покрай сгради, електропроводи, дървета или изпреварвате химикаловози (вкл. газо- или бензиновози) и тирове.
Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, съобщете на телефон 112 и маркирайте мястото, така че да се вижда добре отдалече.
В случай, че затънете в навявания от сняг, избягвайте непрекъсната работа на двигателя на празен ход. Завържете дреха с ярък цвят на антената на колата си или на близко дърво/стълб, за да бъдете забелязани.
Окажете помощ на изпаднали в беда, при възможност и желание вкл. с храна и подслон. Измръзналите части на тялото се разтриват (може и със спирт, но не със сняг). При по-тежки измръзвания или при хора с лошо оросяване на крайниците е необходимо транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места или крайпътни заведения и мотели. Ако обстановката се усложнява, се препоръчва да преустановите пътуването, като спрете за подслон в най-близкото населено място.
Хронично болните хора следва предварително да се запасят с необходимите им животоспасяващи лекарства.
Почистването на комини посредством запалване на нафталин в печките е опасно и вредно.
Ползваните за отопление електрически уреди трябва да задължително стандартни.
Водомерите следва да са зазимени навреме и по подходящ начин. Размразяването на замръзнали водопроводни тръби да не се извършва с открит огън.
Осигурете необходимото количество и вид фураж за селскостопанските животни, както и храна за домашните си животни.

Ако Ви потрябва помощ, съобщете на тел. 112.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  Анонимен
  0 0
  17:56, 4 фев 2020
  Защо крадете снимки без разрешението на собственика 🤔

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини