24 °C

Караянчева и Мевлют Чавушоглу оцениха високо сътрудничеството между парламентите на страните

Двустранните отношения, сътрудничеството между парламентите на двете страни и търговско-икономическите връзки обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

Председателят на парламента отбеляза значението на интензивния двустранен политически диалог между двете съседни държави, съюзници в НАТО и регионални партньори.

Цвета Караянчева и колегата й Мевлют Чавушоглу оцениха високо сътрудничеството между парламентите на двете страни, като изразиха надежда тези добри контакти да продължат и в бъдеще. Цвета Караянчева отбеляза, че през 2020 г. предстои и нейно посещение в Република Турция по покана на председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

Турският външен министър подчерта значителната роля на парламентарната дипломация и отбеляза положителните резултати от провеждането на междупарламентарни срещи. Цвета Караянчева припомни, че Комисията по външна политика на Народното събрание беше домакин на първата тристранна среща на комисиите по външна политика на България, Румъния и Турция в края на ноември 2019 г. и добави, че през април тази година следващата среща в този формат ще бъде в Анкара.

Общо бе мнението, че добрият диалог между законодателните институции на двете държави може да бъде предпоставка за задълбочаването на икономическите връзки в различни сектори. По време на разговора беше отбелязано, че съществува значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения. За България важни сфери за сътрудничество са икономиката, енергетиката, вътрешната сигурност и земеделието, подчерта председателят на Народното събрание. Турските инвестиции в страната ни са значителни, ние предлагаме много добри условия за привличане на инвеститори, посочи Цвета Караянчева. Турският външен министър подчерта, че неговата страна е доволна от възможностите, които България предлага, и се надява броят на турските инвестиции да расте.

Цвета Караянчева даде висока оценка на приноса на Турция към въпросите на миграцията и на нивото на двустранно сътрудничество в тази област, осигурило нулев натиск върху общата ни граница. Подкрепяме продължаването на добрите практики по този въпрос, допълни тя.

Председателят на Народното събрание посочи, че нашата страна разглежда Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ като водеща политическа рамка за регионално сътрудничество и основната регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на Западните Балкани.

В срещата участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Групата за приятелство България – Турция Ахмед Ахмедов.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  👙
  👙
  0 0
  09:15, 1 фев 2020
  Сложили си гащите ма, пача ?
  • 21
   21
   1 0
   00:30, 2 фев 2020
   А БЕ НЕЗНАМ дали изобщо има гащи , ама чавушоглу ще трябва да си лее куршум като се върне в ТУРЦИЯ

Още новини

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини