Оттеглиха точката за високите етажи при застрояване на кв."Байкал",жители и съветници против

На заседанието на местния парламент в Кърджали днес отпадна точката за промяна на устройствената зона на кв.”Байкал”. Това стана по предложение на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Той се аргументира с постъпило предложение от живущите в квартала. За това настоя и общинският съветник от ПП ГЕРБ Цветелин Гавазов. Той бе категоричен, че в квартала няма условия за повишаване на етажността. Това не било възможно от екологична гледна точка. Изказването му предизвика ропот сред съветниците от ДПС, но председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед допусна Гавазов да изложи накратко аргументите си. Съветникът от ГЕРБ бе категоричен, че народните избраници и администрацията на кмета трябва да се съсредоточат към важни проблеми като детски градини, детски площадки и инфраструктура.

По този повод от местната централа на ПП ГЕРБ оповестиха следното становище:Групата съветници на ПП ГЕРБ категорично възразява срещу подготвяната от община Кърджали промяна на устройствената зона на кв. „Байкал” от жилищна в смесена централна. Предложението ще бъде внесено на сесия днес от кмета Хасан Азис. То ще  позволи  високо строителство на сгради и ще измени цялостната структура на квартала, който до този момент съумя да запази своя архитектурен облик. Според експерти, настоящата инфраструктура (електропреносна и ВиК мрежа, паркоместа и др.) е изключително неподходяща за мащабно строителство, което прави идеята крайно неприемлива. През последните 16 години кърджалийци са свидетели на застрояването на всяка педя земя, в противоречие със стандартите за съвременно градско планиране, екология и качество на живот, заявяват от ГЕРБ. Призоваваме ръководството на община Кърджали да се съобрази с интересите на хората и да оттегли предложението, което почива единствено на комерсиални подбуди.  Крайно време е да се съсредоточим върху разрешаването на по-важни и неотложни въпроси, а именно – изграждане на нови детски градини, площадки за игра, зелени площи и др., които  явно не са приоритет за местната власт, призовават съветниците.  Групата на ГЕРБ изразява безусловна подкрепа на десетките недоволни жители на кв. „Байкал”, които потърсиха съдействие заради предстоящата промяна на устройствената зона и ще продължи да защитава интересите им на граждани и данъкоплатци, които заслужават по-добра жизнена среда.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Мария
    0 0
    16:12, 30 яну 2020
    Защо е това мащабно строителство в Кърджали на блокове като почти са празни то в града не останаха хора са мо изборни туристи всички улици са за асфалтиране тротоарите са и кърти и никаква инфраструктура в новите квартали само се струят блокове а няма как да се стигне до тях
  • 2
    Жо
    Жоро
    0 0
    15:48, 10 юни 2021
    Половината къщи в квартала са празни, друга част живеят възрастни хора чиито деца вече живеят в други градове и страни. Квартала е застроен през петдесетте години, крайно некачествено, по типови проекти, като в повечето къщи вместо арматура са ползвани въжета. Това е едно изоставено село в широкия център на града. Промяната ще донесе единствено повишение на цените на имотите, и благоустройство . Иначе всички виждате изоставените, и рушащи се къщи в квартала, които с годините ще се увеличават.
    • Да
      Да попитам за цената
      0 0
      01:53, 11 юни 2021
      Айдееее! Троловете се активизираха!

      Жорка, що се сети точно сега за този първомайски сайт? Ти да видиш!
      Да те питам: как върви тарифата? Колко заработи за своя, извинявай, ама супер-мега-хипер-яко-покъртително-тъп коментар?!

      Е, направо ме разсмя, такава клоунада отдавна не бях гледал!
      Да ти кажа сериозно. Мъчно ми е за теб, направо си за ожалване. Сигурно много си го закъсал, щом си се докарал до такова падение.
      Тъй и тъй си тръгнал да си продаваш душата, гледай следващия път да е по-скъпичко.

      И кажи на онзи, който ти е продиктувал тая смехория, следващия път да се постарае да не наблъска толкова уязвими твърдения, износени клишета, високомерие и откровени лъжи накуп. Много лошо си личи нивото на шефовете ти. Падението е пълно.
      Жалка работа...

Още новини

Последни новини