10 °C

Представиха проект „Заедно за достоен живот“

Изграждане на социална инфраструктура за предоставяне на качествени социални услуги за дългосрочна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, това е очакваният резултат от представения днес на пресконференция нов проект „Заедно за достоен живот“.

Пред присъстващите на пресконференцията ръководители на социални звена и услуги на територията на общината, както и представители на РД „Социално подпомагане” Кърджали, общински служители и медиите,  ръководителят на проекта Ариф Фаик представи основните дейности, които ще се реализират до крайният срок на проекта. Те свързани с извършване на строително -монтажни работи за преустройство на съществуваща сграда на бившето училище в кв. "Веселчане" на ул. "Мир" № 19, в която ще бъдат създадени нови две резидентни услуги. По проекта е предвидено и изграждането на нова, в която ще се помещава дневния център. В основните дейности  са включени и доставка на оборудване за тези услуги, дейности за извършване на обследвания съгласно ЗЕЕ и ЗУТ, проектиране, строителен и авторски надзор, информация и публичност, и управление на проекта.

Пряка целева група на проекта са 70 лица с увреждания и възрастни хора от община Кърджали, от които 40 човека, ползващи социалните услуги предоставяни от изградения Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 30 човека, които ще ползват услугите на създадените Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция. Непреки бенефициенти са над 240 членове на семействата на ползвателите на новите социални услуги, както и около 40 човека персонал на новите услуги.

Община Кърджали има богат опит в изпълнението на проекти  по   европейски  програми  в сферата на социалните дейности и работа с общността,  посочи на пресконференцията  зам.- кметът   инж. Катя  Митовска. Тя припомни вече реализираните успешни  проекти и  акцентира  на новия, който стартира.

„В община Кърджали няма създадени резидентни услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция, както и услуга в общността – Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Липсата на тези услуги ограничава достъпа на лицата с увреждания и възрастните хора до качествени социални услуги, отговарящи на индивидуалните им потребности. Същевременно грижата за тези лица значително натоварва техните близки, както физически и психически, така и финансово. Проектът ще даде възможност и да разширим социалните услуги за тази обществена група, което е от съществено значение и за членовете на техните семейства, които от една страна ще имат възможност да осигурят качествена грижа за своите близки, а от друга ще могат да се насочат към личностната си реализация.“, подчерта Митовска.

Проект „Заедно за достоен живот“ е със срок на изпълнение до 16 януари 2020 година и е на стойност 1 678 141.25 лева, от които съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 426 420.06 лева, а националното съфинансиране е в размер на 251 721.19 лева.

Екипът на проекта е от петима души.  Ръководител Ариф Фаик, координатор строителни дейности Нурай Зюлкер, експерт тръжни процедури Беркант Барзат, счетоводител Шенгюл Лятиф и административен сътрудник Гюлюзар Мустафа.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини