16 °C

Представиха проект „Заедно за достоен живот“

Изграждане на социална инфраструктура за предоставяне на качествени социални услуги за дългосрочна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, това е очакваният резултат от представения днес на пресконференция нов проект „Заедно за достоен живот“.

Пред присъстващите на пресконференцията ръководители на социални звена и услуги на територията на общината, както и представители на РД „Социално подпомагане” Кърджали, общински служители и медиите,  ръководителят на проекта Ариф Фаик представи основните дейности, които ще се реализират до крайният срок на проекта. Те свързани с извършване на строително -монтажни работи за преустройство на съществуваща сграда на бившето училище в кв. "Веселчане" на ул. "Мир" № 19, в която ще бъдат създадени нови две резидентни услуги. По проекта е предвидено и изграждането на нова, в която ще се помещава дневния център. В основните дейности  са включени и доставка на оборудване за тези услуги, дейности за извършване на обследвания съгласно ЗЕЕ и ЗУТ, проектиране, строителен и авторски надзор, информация и публичност, и управление на проекта.

Пряка целева група на проекта са 70 лица с увреждания и възрастни хора от община Кърджали, от които 40 човека, ползващи социалните услуги предоставяни от изградения Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 30 човека, които ще ползват услугите на създадените Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция. Непреки бенефициенти са над 240 членове на семействата на ползвателите на новите социални услуги, както и около 40 човека персонал на новите услуги.

Община Кърджали има богат опит в изпълнението на проекти  по   европейски  програми  в сферата на социалните дейности и работа с общността,  посочи на пресконференцията  зам.- кметът   инж. Катя  Митовска. Тя припомни вече реализираните успешни  проекти и  акцентира  на новия, който стартира.

„В община Кърджали няма създадени резидентни услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция, както и услуга в общността – Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Липсата на тези услуги ограничава достъпа на лицата с увреждания и възрастните хора до качествени социални услуги, отговарящи на индивидуалните им потребности. Същевременно грижата за тези лица значително натоварва техните близки, както физически и психически, така и финансово. Проектът ще даде възможност и да разширим социалните услуги за тази обществена група, което е от съществено значение и за членовете на техните семейства, които от една страна ще имат възможност да осигурят качествена грижа за своите близки, а от друга ще могат да се насочат към личностната си реализация.“, подчерта Митовска.

Проект „Заедно за достоен живот“ е със срок на изпълнение до 16 януари 2020 година и е на стойност 1 678 141.25 лева, от които съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 426 420.06 лева, а националното съфинансиране е в размер на 251 721.19 лева.

Екипът на проекта е от петима души.  Ръководител Ариф Фаик, координатор строителни дейности Нурай Зюлкер, експерт тръжни процедури Беркант Барзат, счетоводител Шенгюл Лятиф и административен сътрудник Гюлюзар Мустафа.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини