33 °C

Представиха проект „Заедно за достоен живот“

Изграждане на социална инфраструктура за предоставяне на качествени социални услуги за дългосрочна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, това е очакваният резултат от представения днес на пресконференция нов проект „Заедно за достоен живот“.

Пред присъстващите на пресконференцията ръководители на социални звена и услуги на територията на общината, както и представители на РД „Социално подпомагане” Кърджали, общински служители и медиите,  ръководителят на проекта Ариф Фаик представи основните дейности, които ще се реализират до крайният срок на проекта. Те свързани с извършване на строително -монтажни работи за преустройство на съществуваща сграда на бившето училище в кв. "Веселчане" на ул. "Мир" № 19, в която ще бъдат създадени нови две резидентни услуги. По проекта е предвидено и изграждането на нова, в която ще се помещава дневния център. В основните дейности  са включени и доставка на оборудване за тези услуги, дейности за извършване на обследвания съгласно ЗЕЕ и ЗУТ, проектиране, строителен и авторски надзор, информация и публичност, и управление на проекта.

Пряка целева група на проекта са 70 лица с увреждания и възрастни хора от община Кърджали, от които 40 човека, ползващи социалните услуги предоставяни от изградения Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 30 човека, които ще ползват услугите на създадените Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция. Непреки бенефициенти са над 240 членове на семействата на ползвателите на новите социални услуги, както и около 40 човека персонал на новите услуги.

Община Кърджали има богат опит в изпълнението на проекти  по   европейски  програми  в сферата на социалните дейности и работа с общността,  посочи на пресконференцията  зам.- кметът   инж. Катя  Митовска. Тя припомни вече реализираните успешни  проекти и  акцентира  на новия, който стартира.

„В община Кърджали няма създадени резидентни услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция, както и услуга в общността – Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Липсата на тези услуги ограничава достъпа на лицата с увреждания и възрастните хора до качествени социални услуги, отговарящи на индивидуалните им потребности. Същевременно грижата за тези лица значително натоварва техните близки, както физически и психически, така и финансово. Проектът ще даде възможност и да разширим социалните услуги за тази обществена група, което е от съществено значение и за членовете на техните семейства, които от една страна ще имат възможност да осигурят качествена грижа за своите близки, а от друга ще могат да се насочат към личностната си реализация.“, подчерта Митовска.

Проект „Заедно за достоен живот“ е със срок на изпълнение до 16 януари 2020 година и е на стойност 1 678 141.25 лева, от които съфинансирането от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 426 420.06 лева, а националното съфинансиране е в размер на 251 721.19 лева.

Екипът на проекта е от петима души.  Ръководител Ариф Фаик, координатор строителни дейности Нурай Зюлкер, експерт тръжни процедури Беркант Барзат, счетоводител Шенгюл Лятиф и административен сътрудник Гюлюзар Мустафа.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини