Обявяват на нова Защитена местност край крумовградското село Морянци

В Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и в РИОСВ - Хасково е внесено предложение от Ботаническа градина към БАН за обявяването на нова защитена местност в региона с цел опазване находище на вида Рехавоцветен салеп.

Комисия с участието на експерти от РИОСВ- Хасково разгледа и прие предложението за обявяването на нова защитена местност „Ливади Морянци“, намираща се в землището на с. Морянци, общ. Крумовград, област Кърджали, съгласно Закона за защитените територии. 

През май 2019 г. във влажни ливади край с. Морянци, община Крумовград, е открита една от най-големите в страната популация на вида. Рехавоцветният салеп е включен в списъка на видовете, обекти на Националната система за мониторинг, в Приложение № 2а към чл. 35а, както и в Приложение №3 към чл. 37 от Закона за биологичното разнообразие, а опазването на местообитания на растителни, животински и гъбни видове попадащи в тези приложения се извършва чрез защитени територии. Процедурата по обявяването на защитената местност включва и промяна на начина на трайно ползване на земята от „нива“ на „ливада.

В границата на защитената местност са позволени всички традиционни ползвания като косене, но се забраняват промени в предназначението и начина на трайно ползване на земята, строителни дейности, разораване и разкопаване на земята, внасяне на неместни растителни видове, използване на торове и пестициди, търсене, проучване и добив на подземни богатства, както и паша от 01 март до 31 юли.

Комисията предлага на министъра на околната среда и водите да издаде заповед за обявяване на нова защитена местност „Ливади Морянци“. Заповедта следва да бъде обнародвана в Държавен вестник.   

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини