След четвърт век очакване: направиха първата копка на Граничния пункт Рудозем-Ксанти

    Тържествено днес беше направена символична първа копка на строителната площадка за изграждане на Граничния контролно пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти.

    Той е последният от трите гранични коридора, договорени по спогодба между България и Гърция през 1995 година. Другите два са изградени и отдавна функционират, а за трети днес беше даден старт на строителство на ГКПП-то.

    Церемонията започна с водосвет и благословия, както и поздравление от областния мюфтия Неджми Дъбов, слова от официалните гости от българска и гръцка страна, строители, изпълнители, представители на регионалните власти от двете страни на границата. Основен акцент в словата бяха надеждите за укрепване на търговските и културни връзки между регионите, както и благодарности към към всички, допринесли за реализирането на проекта, очакван от населението на двете страни на границата вече 25 години.

    След продължилите близо два часа официални поздравления, областният управител на Смолян Недялко Славов разби бутилка шампанско в основите на строителната машина, направила първите няколко гребвания в земята, където след 12 месеца всички се надяват вече да има реален граничен пункт с всички необходими за нуждите му съоръжения. Плановете са строителството да завърши до края на годината, отбеляза Славов.

    Изграждането на пункта се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“ с водещ партньор „Егнатия Одос“ от гръцка страна и партньори АПИ и областна администрация Смолян по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. Инвестиционните приоритети заложени в проекта са: изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път II86 Средногорци-Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път II59 Момчилград-Ивайловград. Общият бюджет на проекта е 38 802 558 евро. Техническият инвестиционен проект е изготвен от архитектурно бюро „Панарх“, а на подходния път от „Път проект 2000“ООД, които са проектанти и на изградения път от Рудозем до пункта на границата.

    През декември 2019г българското правителство осигури и цялото допълнително финансиране в размер на 18. 446 млн.лв. за изграждането на пункта, дадената строителна линия и ниво, за да може в най-кратки срокове да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти-Северна Гърция, като част от трансграничен коридор №9

    През последните години по пътна връзка Смолян-Пловдив-Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, част от които и средства за връзката между Пловдив и Асеновград, която е част от връзката Пловдив-Ксанти.

    По силата именно на спогодбата от 1995 г. ГКПП Рудозем-Ксанти се изгражда за всички видове пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, контролни кабини в двете направления, площадка за мобилен рентген, здравен контрол, щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на пункта.

    Планирано е да бъдат изградени три отделни пътни трасета с по 4 самостоятелни ленти за движение, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение. Две от тях ще имат широчина по 3.5 м. , а една от 3м. и два банкета по 1.5 м. Изпълнител на строителните дейности е консорциум партньори „Ксанти“.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини