9 °C

След четвърт век очакване: направиха първата копка на Граничния пункт Рудозем-Ксанти

  Тържествено днес беше направена символична първа копка на строителната площадка за изграждане на Граничния контролно пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти.

  Той е последният от трите гранични коридора, договорени по спогодба между България и Гърция през 1995 година. Другите два са изградени и отдавна функционират, а за трети днес беше даден старт на строителство на ГКПП-то.

  Церемонията започна с водосвет и благословия, както и поздравление от областния мюфтия Неджми Дъбов, слова от официалните гости от българска и гръцка страна, строители, изпълнители, представители на регионалните власти от двете страни на границата. Основен акцент в словата бяха надеждите за укрепване на търговските и културни връзки между регионите, както и благодарности към към всички, допринесли за реализирането на проекта, очакван от населението на двете страни на границата вече 25 години.

  След продължилите близо два часа официални поздравления, областният управител на Смолян Недялко Славов разби бутилка шампанско в основите на строителната машина, направила първите няколко гребвания в земята, където след 12 месеца всички се надяват вече да има реален граничен пункт с всички необходими за нуждите му съоръжения. Плановете са строителството да завърши до края на годината, отбеляза Славов.

  Изграждането на пункта се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“ с водещ партньор „Егнатия Одос“ от гръцка страна и партньори АПИ и областна администрация Смолян по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. Инвестиционните приоритети заложени в проекта са: изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път II86 Средногорци-Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път II59 Момчилград-Ивайловград. Общият бюджет на проекта е 38 802 558 евро. Техническият инвестиционен проект е изготвен от архитектурно бюро „Панарх“, а на подходния път от „Път проект 2000“ООД, които са проектанти и на изградения път от Рудозем до пункта на границата.

  През декември 2019г българското правителство осигури и цялото допълнително финансиране в размер на 18. 446 млн.лв. за изграждането на пункта, дадената строителна линия и ниво, за да може в най-кратки срокове да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти-Северна Гърция, като част от трансграничен коридор №9

  През последните години по пътна връзка Смолян-Пловдив-Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, част от които и средства за връзката между Пловдив и Асеновград, която е част от връзката Пловдив-Ксанти.

  По силата именно на спогодбата от 1995 г. ГКПП Рудозем-Ксанти се изгражда за всички видове пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, контролни кабини в двете направления, площадка за мобилен рентген, здравен контрол, щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на пункта.

  Планирано е да бъдат изградени три отделни пътни трасета с по 4 самостоятелни ленти за движение, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение. Две от тях ще имат широчина по 3.5 м. , а една от 3м. и два банкета по 1.5 м. Изпълнител на строителните дейности е консорциум партньори „Ксанти“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини