Очаква се пик на грипа. Област Монтана под карантина

Расте броят на болните от грип. От днес грипна епидемия е обявена на територията на област Монтана. Под грипна карантина са общо 7 общини.

Още вчера по домовете си останаха учениците в Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе, както и в Дупница и Сапарева баня

Заболеваемостта е висока и в област Пловдив. В София все още няма достатъчно болни, за да бъде обявена грипна епидемия. Броят на болните обаче расте. Подобна е ситуацията и в повечето градове на страната.

"В момента очакваме увеличаване на грипните заболявания. В някои области - Смолян, Сливен, Бургас, Пазарджик, има увеличен брой на заболели с респираторни заболявания. Нямаме проби за изследване за грип от области или общини, които обявяват грипна епидемия", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Пикът на грипа се очаква в следващите дни - до края на месец януари и първата седмица на февруари.  Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пред лекарските кабинети вече е пълно с болни.

4 са щамовете на грип в страната. Самолечението не е препоръчително, тъй като бързо може да доведе до усложнения. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини