На Бабинден: Демографски срив помрачава празника на смолянските лекари, само за година -231 бебета по-малко

Изображение 1 от 2

    Днес е ден на родилната помощ и лекарите, поемащи първи идващите на този свят новородени, имат празник. По традиция, специалистите в Многопрофилната болница в Смолян също празнуват и получават множество поздравления, честитки и цветя в знак на благодарност от родителите и младите семейства. Негативната тенденция обаче за намаляване на раждаемостта продължава с бързи темпове и това помрачава празничното настроение на всички, които именно на Бабинден трябва да са най-щастливи професионално.

    Задълбочаващата се демографска криза отчита и началникът на Родилно отделение в Смолянската многопрофилна болница д-р Стефан Тодоров. През 2018-та в Смолянска област са родени 671 бебета-368 момчета и 303 момичета. „А сега в цялата област са около 440 бебета-в Смолян-408 и 38 в Мадан.“, обобщава лекарят с над 35-годишен стаж.

    „Когато започнах работа през 1985-та година, само в Смолян бяха над 2 хиляди раждания. При работещи още 4 АГ отделения в Мадан, Златоград,Рудозем и Девин, са били над 2200 бебета в цялата област.

    Д-р Тодоров отчита също, че възрастта на първото раждане постепенно се покачва, защото всяка майка иска да има образование и осигурени доходи, преди да се реши да роди дете. „Миналата година в Смолянската болница средната възраст на жените, родили първото си дете е 30-35 години, като има раждания и над 37 години. Миналата година /б.а. 2019-та г./ имаме раждане на 52-годишна жена, след ин витро манипулация.

    Много тревожно според него е явлението „деца раждат деца“, като Смолян също не е изключение.  Д-р Тодоров обобщава, че за 2019-та най- младата майка е била на 15 години, а между 15 и 17-годишна възраст- само в Смолян -е имало 10 родилки.

    Според елементарните сметки, ако драстичният спад на ражданията продължи, след 10 години в Смолян няма да има раждания, смятат специалистите. Недостиг на неонатолози също допринася за спада, защото за всички недоносени бебета под 2.4 кг се препоръчва раждането да става в болници в големи градове, а не в Смолян.

    НЧ "Балкански просветител 1871" в кв. "Райково" също приветства екипа на Родилно отделение в МБАЛ Смолян по случай професионалният им празник - Деня на родилната помощ. "Вие не само давате живот на новородените бебета, но и вдъхвате увереност на майките, очакващи с трепет своите рожби!", се казва в един от множеството поднесени днес поздравителни адреси до лекарите от Родилното отделение.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини