Трайно подобрение на качеството на въздуха в Кърджали отчита РИОСВ - Хасково

Данните от мониторинга в Димитровград, Кърджали и Хасково показват подобрение на състоянието на въздуха в района, а през 2019г. качеството на въздуха в Димитровград и Кърджали отговаря на всички изисквания на националното и европейското законодателство.

Качеството на атмосферния въздух на територията, контролирана от РИОСВ - Хасково се следи от две автоматични станции: ”Студен кладенец” в гр. Кърджали и ”Раковски” в гр. Димитровград”, и един ръчен пункт в гр.Хасково. Трите пункта са част от системите за оценка на качеството на атмосферния въздух в Националната система за мониторинг на околната среда на Министерство на околната среда и водите и се обслужват от Регионална лаборатория- Хасково.

Провежданият мониторинг на качеството на въздуха за последните три години показва тенденция за трайно подобряване на състоянието на въздуха в региона, а през последната година качеството на въздуха в Димитровград и Кърджали отговаря на всички изисквания на националното и европейското законодателство. Постигнатото подобрение през последните три години е в резултат на изпълнение на заложените мерки в актуализираните програми за качество на въздуха на Общините Димитровград, Кърджали и Хасково, както и на засиления контрол на РИОСВ-Хасково относно изпълнението на мерките от програмите за качеството на атмосферния въздух и контрола на промишлените предприятия източници на отпадъчни газове в атмосферния въздух.

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини