27 °C

Обновените училища в Кърджали вече са на нивото на учебни заведения в Брюксел или Париж

След тържествената част, в която бе открита реновираната сграда на СУ „П.Р.Славейков“, се проведе и заключителната пресконференция по изпълнение на проекта  „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали“.

Това е един от трите проекта, включени в списъка с индикативни основни проекти на Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали.

В пресконференцията изявления за медиите дадоха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска и директорите на училищата ОУ „П.К.Яворов“ – Елена Янева, на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Марияна Пеева и на СУ „Петко Рачов Славейков“ – Милко Багдасаров.

 Катя Митовска:

Това е един от най-големите проекти в инвестиционната програма на община Кърджали. Още в самото начало като възложители бяхме наясно какво ни очаква. Във всяка отчетна година община Кърджали е отделяла средства за текущи ремонти, но това в никакъв случай не са достатъчно средства, за да се направи едно такова цялостно обновяване на учебните заведения. В стойността на проекта от 13 милиона, толкова влизат всички дейности по строителството, строителния надзор, авторския надзор, одита, работата на екипа, публичността. Екипът на проекта се справи навреме с всички указания, спазвахме всички очаквания на управляващия орган.  И така в края на самия проект можем да се похвалим с едни наистина обновени сгради. Резултатът го виждаме всички и ние сме доволни.

Благодаря на ръководството на училищата, на учителите, на целите педагогически екипи за разбирането, и че във всяко едно отношение понесоха стоически всички неудобства – и от родителите, и от учениците. Резултатът си заслужаваше, за да може да дойде този ден, в който ще се поздравим с едни завършени обекти.

Повече данни за самия проект: Финансиращ орган – Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020; Обща стойност на проекта 13 863 049,07 лв., от които: 11 752 112,27 лв. – съфинансиране от ЕС; Националното съфинансиране е на стойност: 2 073 902,63 лв,, а съфинансирането от страна на Община Кърджали възлиза на: 37 034,63 лв.

Периодът на изпълнение бе 28 месеца (от 29.09.2017г. до 29.01.2020г.).

Ето разпределението на средствата по учебни заведения с включен ДДС:

За Средно училище „П. Р. Славейков“ – стойност на строително-монтажните работи – 2 856 445 лв.; строителният надзор коства 47 722 лв, авторският надзор, който се извършва от проектантите възлиза на 27 960 лв., а доставката на оборудване за същото училище е 438 600 лв.

За СУ „Отец Паисий“ – строително-монтажни работи с крайна стойност 2 500 000 лв.; строителен надзор – 40 776 лв.; авторски надзор – 20 520 лв.; доставката на оборудване е 368 246 лв.

Детска градина „Мир“ – 1 560 660 лв. костват строително-монтажните дейности; строителният надзор е 26 268 лв.; авторският надзор – 14 280 лв., а доставката на обурудване е 23 518 лв.

ЕГ „Христо Ботев“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – строително-монтажните дейности са 3 492 442 лв.; строителният надзор възлиза на 66 000 лв.; авторският – 34800 лв., а доставката на оборудване и обзавеждане – 619 442 лв

И данни за ОУ „П. К. Яворов“ – строително-монтажни дейности – 1 560 660 лв.; строителният надзор коства – 30 240 лв.; авторският надзор възлиза на 15 600 лв. и доставката на оборудването – 52 056 лв

Инж. Хасан Азис:

Радвам се, че вече има възможност да кажа, че за община Кърджали и за всички днес, и вчера, бяха едни от най-важните, най-значимите дни през последните години, защото отчитаме реализирането на проекти, които са насочени към нашите деца. Няма нищо по-важно, нищо по-смислено, по-емоционално от това да се реализират проекти, които във всеки един божи ден да се ползват от нашите деца. И няма нищо по-важно и задължаващо, в същото време удовлетворяващо хората, които са част от този процес, когато реализираме проекти, насочени към нашите деца.

Няма как да не бъдем доволни от резултата като кажем че близо 80% от децата в община Кърджали учат в реновирани, ремонтирани, обзаведени с много добри условия на учебен процес – и за децата ни, и за учителите, и за служителите, които са в общината.

Искам да подчертая няколко неща. На първо място – хубаво е да се знае, че община Кърджали подготви проекти за около 60 милиона лева, с които ние кандидатствахме за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). От тези 60 милиона лева Управляващият орган определи за Кърджали 21 милиона.  Оставям настрани по какви критерии, защо и по какви причини само около 30% от проектите, с които ние кандидатствахме, са одобрени. Въпросът е тези как от тези 21 милиона лева, които община Кърджали спечели, се случи, че 14 милиона, тосет 70 процента от сумата, която е по ИПГВР е отделена за образователната инфраструктура.

Искам да се обърна с думи на благодарност към общинския съвет и към общинските съветници от всички политически групи, както и да поздравя моите колеги експертите, занимавали се с осигуряването на тези средства, с проектите и кандидатстването.

Във всички училища, където е реализиран този проект, сме осигурили достъп на хора и деца в неравностойно положение. Във всяко едно от училищата освен ремонта в самата сграда, имаме допълнителни съоръжения, които са в дворовете към училищата, в детските площадки, в спортните. И ако сравните едно училище от реновираните с кое да е училище в Брюксел, или в Париж, или другаде, мисля, че няма да намерите толкова голяма разлика.

Детската градина „Мир“ е също една много добра инициатива от наша страна. Обещахме на Кърджали една нова детска градина и намерихме възможност да яреализираме. И с този проект създадохме най-добрите условия за над 150 деца, които ще се възползват от тях. Надявам се през следващите три-четири години, в рамките на този мандат, да изградим още една детска градина в кв. „Възрожденци“.

Това, което може би трябва да допълня още за образователната инфраструктура е, че по време на строителството разбира се, че имаше неудобства и моменти, в които и децата, и учителите, и всички трябваше да преодоляваме, но се наслушахме на апокалиптични картини за това как учебната година се проваля, Тук институциите трябваше да покажат единомислие и координираност. За съжаление част от институциите заеха позицията на постоянното критикуващи, като забравиха своите основни функции да подпомогнат процеса. Това, което ме радва най-много като кмет на общината е, което видях във всяко едно училище – учители, служители, директори на училища в работни дрехи, заедно с родители по време на самото строителство и ремонти.

Това показва едно обединяване на усилията на всички. Никой не остана безучастен към този процес. Тук искам да Благодаря на моите колеги, на госпожа Митовска и на всички колеги от общината, които показаха съпричастност и се включиха, за да почистим дворовете. Тоест никой не остана безучастен.

Това е един проект, в който показахме, че всички заедно се грижим за нашите деца. За мен това бяха най-силните моменти в реализирането на този проект. Чувствам се удовлетворен безкрайно от този факт. Кърджалийци показаха една много голяма зрялост. Примера, който училищата в Кърджали показаха бе техният урок по човещина, зрялост и по родолюбие, от който пример институциите трябва да се поучат.

За тези пет сгради ние ще имаме допълнителни работи, които трябва да бъдат осигурени от бюджета на общината в рамките на около 1 500 000 лв. Това са дейности, които са извършени, но нямаме пари по Оперативната програма за тях. Например в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЕГ „Христо Ботев“ ще са нужни допълнително пари за дофинансиране, свързано с изграждането на басейна. В „Яворов“ допълнително ще се прави осветлението и за вътрешна зала, която трябва да се дооформи. В „Славейков“ – неща, свързани с изолация и други видове работа в класните стаи, по спортните съоръжения. Така че за нас проектът от една страна е приключен от друга страна продължаваме с тези дейности.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини