Обновените училища в Кърджали вече са на нивото на учебни заведения в Брюксел или Париж

След тържествената част, в която бе открита реновираната сграда на СУ „П.Р.Славейков“, се проведе и заключителната пресконференция по изпълнение на проекта  „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали“.

Това е един от трите проекта, включени в списъка с индикативни основни проекти на Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали.

В пресконференцията изявления за медиите дадоха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска и директорите на училищата ОУ „П.К.Яворов“ – Елена Янева, на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Марияна Пеева и на СУ „Петко Рачов Славейков“ – Милко Багдасаров.

 Катя Митовска:

Това е един от най-големите проекти в инвестиционната програма на община Кърджали. Още в самото начало като възложители бяхме наясно какво ни очаква. Във всяка отчетна година община Кърджали е отделяла средства за текущи ремонти, но това в никакъв случай не са достатъчно средства, за да се направи едно такова цялостно обновяване на учебните заведения. В стойността на проекта от 13 милиона, толкова влизат всички дейности по строителството, строителния надзор, авторския надзор, одита, работата на екипа, публичността. Екипът на проекта се справи навреме с всички указания, спазвахме всички очаквания на управляващия орган.  И така в края на самия проект можем да се похвалим с едни наистина обновени сгради. Резултатът го виждаме всички и ние сме доволни.

Благодаря на ръководството на училищата, на учителите, на целите педагогически екипи за разбирането, и че във всяко едно отношение понесоха стоически всички неудобства – и от родителите, и от учениците. Резултатът си заслужаваше, за да може да дойде този ден, в който ще се поздравим с едни завършени обекти.

Повече данни за самия проект: Финансиращ орган – Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020; Обща стойност на проекта 13 863 049,07 лв., от които: 11 752 112,27 лв. – съфинансиране от ЕС; Националното съфинансиране е на стойност: 2 073 902,63 лв,, а съфинансирането от страна на Община Кърджали възлиза на: 37 034,63 лв.

Периодът на изпълнение бе 28 месеца (от 29.09.2017г. до 29.01.2020г.).

Ето разпределението на средствата по учебни заведения с включен ДДС:

За Средно училище „П. Р. Славейков“ – стойност на строително-монтажните работи – 2 856 445 лв.; строителният надзор коства 47 722 лв, авторският надзор, който се извършва от проектантите възлиза на 27 960 лв., а доставката на оборудване за същото училище е 438 600 лв.

За СУ „Отец Паисий“ – строително-монтажни работи с крайна стойност 2 500 000 лв.; строителен надзор – 40 776 лв.; авторски надзор – 20 520 лв.; доставката на оборудване е 368 246 лв.

Детска градина „Мир“ – 1 560 660 лв. костват строително-монтажните дейности; строителният надзор е 26 268 лв.; авторският надзор – 14 280 лв., а доставката на обурудване е 23 518 лв.

ЕГ „Христо Ботев“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – строително-монтажните дейности са 3 492 442 лв.; строителният надзор възлиза на 66 000 лв.; авторският – 34800 лв., а доставката на оборудване и обзавеждане – 619 442 лв

И данни за ОУ „П. К. Яворов“ – строително-монтажни дейности – 1 560 660 лв.; строителният надзор коства – 30 240 лв.; авторският надзор възлиза на 15 600 лв. и доставката на оборудването – 52 056 лв

Инж. Хасан Азис:

Радвам се, че вече има възможност да кажа, че за община Кърджали и за всички днес, и вчера, бяха едни от най-важните, най-значимите дни през последните години, защото отчитаме реализирането на проекти, които са насочени към нашите деца. Няма нищо по-важно, нищо по-смислено, по-емоционално от това да се реализират проекти, които във всеки един божи ден да се ползват от нашите деца. И няма нищо по-важно и задължаващо, в същото време удовлетворяващо хората, които са част от този процес, когато реализираме проекти, насочени към нашите деца.

Няма как да не бъдем доволни от резултата като кажем че близо 80% от децата в община Кърджали учат в реновирани, ремонтирани, обзаведени с много добри условия на учебен процес – и за децата ни, и за учителите, и за служителите, които са в общината.

Искам да подчертая няколко неща. На първо място – хубаво е да се знае, че община Кърджали подготви проекти за около 60 милиона лева, с които ние кандидатствахме за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). От тези 60 милиона лева Управляващият орган определи за Кърджали 21 милиона.  Оставям настрани по какви критерии, защо и по какви причини само около 30% от проектите, с които ние кандидатствахме, са одобрени. Въпросът е тези как от тези 21 милиона лева, които община Кърджали спечели, се случи, че 14 милиона, тосет 70 процента от сумата, която е по ИПГВР е отделена за образователната инфраструктура.

Искам да се обърна с думи на благодарност към общинския съвет и към общинските съветници от всички политически групи, както и да поздравя моите колеги експертите, занимавали се с осигуряването на тези средства, с проектите и кандидатстването.

Във всички училища, където е реализиран този проект, сме осигурили достъп на хора и деца в неравностойно положение. Във всяко едно от училищата освен ремонта в самата сграда, имаме допълнителни съоръжения, които са в дворовете към училищата, в детските площадки, в спортните. И ако сравните едно училище от реновираните с кое да е училище в Брюксел, или в Париж, или другаде, мисля, че няма да намерите толкова голяма разлика.

Детската градина „Мир“ е също една много добра инициатива от наша страна. Обещахме на Кърджали една нова детска градина и намерихме възможност да яреализираме. И с този проект създадохме най-добрите условия за над 150 деца, които ще се възползват от тях. Надявам се през следващите три-четири години, в рамките на този мандат, да изградим още една детска градина в кв. „Възрожденци“.

Това, което може би трябва да допълня още за образователната инфраструктура е, че по време на строителството разбира се, че имаше неудобства и моменти, в които и децата, и учителите, и всички трябваше да преодоляваме, но се наслушахме на апокалиптични картини за това как учебната година се проваля, Тук институциите трябваше да покажат единомислие и координираност. За съжаление част от институциите заеха позицията на постоянното критикуващи, като забравиха своите основни функции да подпомогнат процеса. Това, което ме радва най-много като кмет на общината е, което видях във всяко едно училище – учители, служители, директори на училища в работни дрехи, заедно с родители по време на самото строителство и ремонти.

Това показва едно обединяване на усилията на всички. Никой не остана безучастен към този процес. Тук искам да Благодаря на моите колеги, на госпожа Митовска и на всички колеги от общината, които показаха съпричастност и се включиха, за да почистим дворовете. Тоест никой не остана безучастен.

Това е един проект, в който показахме, че всички заедно се грижим за нашите деца. За мен това бяха най-силните моменти в реализирането на този проект. Чувствам се удовлетворен безкрайно от този факт. Кърджалийци показаха една много голяма зрялост. Примера, който училищата в Кърджали показаха бе техният урок по човещина, зрялост и по родолюбие, от който пример институциите трябва да се поучат.

За тези пет сгради ние ще имаме допълнителни работи, които трябва да бъдат осигурени от бюджета на общината в рамките на около 1 500 000 лв. Това са дейности, които са извършени, но нямаме пари по Оперативната програма за тях. Например в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЕГ „Христо Ботев“ ще са нужни допълнително пари за дофинансиране, свързано с изграждането на басейна. В „Яворов“ допълнително ще се прави осветлението и за вътрешна зала, която трябва да се дооформи. В „Славейков“ – неща, свързани с изолация и други видове работа в класните стаи, по спортните съоръжения. Така че за нас проектът от една страна е приключен от друга страна продължаваме с тези дейности.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини