22 °C

Обновените училища в Кърджали вече са на нивото на учебни заведения в Брюксел или Париж

След тържествената част, в която бе открита реновираната сграда на СУ „П.Р.Славейков“, се проведе и заключителната пресконференция по изпълнение на проекта  „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали“.

Това е един от трите проекта, включени в списъка с индикативни основни проекти на Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали.

В пресконференцията изявления за медиите дадоха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска и директорите на училищата ОУ „П.К.Яворов“ – Елена Янева, на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Марияна Пеева и на СУ „Петко Рачов Славейков“ – Милко Багдасаров.

 Катя Митовска:

Това е един от най-големите проекти в инвестиционната програма на община Кърджали. Още в самото начало като възложители бяхме наясно какво ни очаква. Във всяка отчетна година община Кърджали е отделяла средства за текущи ремонти, но това в никакъв случай не са достатъчно средства, за да се направи едно такова цялостно обновяване на учебните заведения. В стойността на проекта от 13 милиона, толкова влизат всички дейности по строителството, строителния надзор, авторския надзор, одита, работата на екипа, публичността. Екипът на проекта се справи навреме с всички указания, спазвахме всички очаквания на управляващия орган.  И така в края на самия проект можем да се похвалим с едни наистина обновени сгради. Резултатът го виждаме всички и ние сме доволни.

Благодаря на ръководството на училищата, на учителите, на целите педагогически екипи за разбирането, и че във всяко едно отношение понесоха стоически всички неудобства – и от родителите, и от учениците. Резултатът си заслужаваше, за да може да дойде този ден, в който ще се поздравим с едни завършени обекти.

Повече данни за самия проект: Финансиращ орган – Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020; Обща стойност на проекта 13 863 049,07 лв., от които: 11 752 112,27 лв. – съфинансиране от ЕС; Националното съфинансиране е на стойност: 2 073 902,63 лв,, а съфинансирането от страна на Община Кърджали възлиза на: 37 034,63 лв.

Периодът на изпълнение бе 28 месеца (от 29.09.2017г. до 29.01.2020г.).

Ето разпределението на средствата по учебни заведения с включен ДДС:

За Средно училище „П. Р. Славейков“ – стойност на строително-монтажните работи – 2 856 445 лв.; строителният надзор коства 47 722 лв, авторският надзор, който се извършва от проектантите възлиза на 27 960 лв., а доставката на оборудване за същото училище е 438 600 лв.

За СУ „Отец Паисий“ – строително-монтажни работи с крайна стойност 2 500 000 лв.; строителен надзор – 40 776 лв.; авторски надзор – 20 520 лв.; доставката на оборудване е 368 246 лв.

Детска градина „Мир“ – 1 560 660 лв. костват строително-монтажните дейности; строителният надзор е 26 268 лв.; авторският надзор – 14 280 лв., а доставката на обурудване е 23 518 лв.

ЕГ „Христо Ботев“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – строително-монтажните дейности са 3 492 442 лв.; строителният надзор възлиза на 66 000 лв.; авторският – 34800 лв., а доставката на оборудване и обзавеждане – 619 442 лв

И данни за ОУ „П. К. Яворов“ – строително-монтажни дейности – 1 560 660 лв.; строителният надзор коства – 30 240 лв.; авторският надзор възлиза на 15 600 лв. и доставката на оборудването – 52 056 лв

Инж. Хасан Азис:

Радвам се, че вече има възможност да кажа, че за община Кърджали и за всички днес, и вчера, бяха едни от най-важните, най-значимите дни през последните години, защото отчитаме реализирането на проекти, които са насочени към нашите деца. Няма нищо по-важно, нищо по-смислено, по-емоционално от това да се реализират проекти, които във всеки един божи ден да се ползват от нашите деца. И няма нищо по-важно и задължаващо, в същото време удовлетворяващо хората, които са част от този процес, когато реализираме проекти, насочени към нашите деца.

Няма как да не бъдем доволни от резултата като кажем че близо 80% от децата в община Кърджали учат в реновирани, ремонтирани, обзаведени с много добри условия на учебен процес – и за децата ни, и за учителите, и за служителите, които са в общината.

Искам да подчертая няколко неща. На първо място – хубаво е да се знае, че община Кърджали подготви проекти за около 60 милиона лева, с които ние кандидатствахме за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). От тези 60 милиона лева Управляващият орган определи за Кърджали 21 милиона.  Оставям настрани по какви критерии, защо и по какви причини само около 30% от проектите, с които ние кандидатствахме, са одобрени. Въпросът е тези как от тези 21 милиона лева, които община Кърджали спечели, се случи, че 14 милиона, тосет 70 процента от сумата, която е по ИПГВР е отделена за образователната инфраструктура.

Искам да се обърна с думи на благодарност към общинския съвет и към общинските съветници от всички политически групи, както и да поздравя моите колеги експертите, занимавали се с осигуряването на тези средства, с проектите и кандидатстването.

Във всички училища, където е реализиран този проект, сме осигурили достъп на хора и деца в неравностойно положение. Във всяко едно от училищата освен ремонта в самата сграда, имаме допълнителни съоръжения, които са в дворовете към училищата, в детските площадки, в спортните. И ако сравните едно училище от реновираните с кое да е училище в Брюксел, или в Париж, или другаде, мисля, че няма да намерите толкова голяма разлика.

Детската градина „Мир“ е също една много добра инициатива от наша страна. Обещахме на Кърджали една нова детска градина и намерихме възможност да яреализираме. И с този проект създадохме най-добрите условия за над 150 деца, които ще се възползват от тях. Надявам се през следващите три-четири години, в рамките на този мандат, да изградим още една детска градина в кв. „Възрожденци“.

Това, което може би трябва да допълня още за образователната инфраструктура е, че по време на строителството разбира се, че имаше неудобства и моменти, в които и децата, и учителите, и всички трябваше да преодоляваме, но се наслушахме на апокалиптични картини за това как учебната година се проваля, Тук институциите трябваше да покажат единомислие и координираност. За съжаление част от институциите заеха позицията на постоянното критикуващи, като забравиха своите основни функции да подпомогнат процеса. Това, което ме радва най-много като кмет на общината е, което видях във всяко едно училище – учители, служители, директори на училища в работни дрехи, заедно с родители по време на самото строителство и ремонти.

Това показва едно обединяване на усилията на всички. Никой не остана безучастен към този процес. Тук искам да Благодаря на моите колеги, на госпожа Митовска и на всички колеги от общината, които показаха съпричастност и се включиха, за да почистим дворовете. Тоест никой не остана безучастен.

Това е един проект, в който показахме, че всички заедно се грижим за нашите деца. За мен това бяха най-силните моменти в реализирането на този проект. Чувствам се удовлетворен безкрайно от този факт. Кърджалийци показаха една много голяма зрялост. Примера, който училищата в Кърджали показаха бе техният урок по човещина, зрялост и по родолюбие, от който пример институциите трябва да се поучат.

За тези пет сгради ние ще имаме допълнителни работи, които трябва да бъдат осигурени от бюджета на общината в рамките на около 1 500 000 лв. Това са дейности, които са извършени, но нямаме пари по Оперативната програма за тях. Например в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЕГ „Христо Ботев“ ще са нужни допълнително пари за дофинансиране, свързано с изграждането на басейна. В „Яворов“ допълнително ще се прави осветлението и за вътрешна зала, която трябва да се дооформи. В „Славейков“ – неща, свързани с изолация и други видове работа в класните стаи, по спортните съоръжения. Така че за нас проектът от една страна е приключен от друга страна продължаваме с тези дейности.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Свежи и енергични сте, и ви се иска да споделите настроението си с околните. Проблемите ви се струват дребни, но не ги подценявайте. Разбира се, не означава да разваляте деня си. Ще градите планове за бъдещето. Моментът е подходящ за нововъведения от всякакво естество. Не се колебайте и действайте.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще намерите нещото, с което да запълните времето си, така, че то да ви донесе очакваните емоции. Професионалната работа също ще занимава мислите ви, но прекалената ви обвързаност с нея няма да помогне. Не пренебрегвайте желанията на близките си, зарадвайте ги с вниманието и обичта си към тях. Това ще благоприятства атмосферата в дома ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В добро настроение сте и ще продължавате да се трудите с желание и ентусиазъм. Имате смели планове, но първо проучете възможностите как да станат реалност. Не пренебрегвайте партньора си, споделете намеренията си с него. Съхранете добрия си тонус, като по-често спортувате.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните ангажименти ще ви занимават и днес наред с решаване на семейни и битови въпроси. Здравословното състояние на близък човек ще ви създаде известни притеснения, но с навременни действия ще отшумят. Има какво да направите, за да се почувствате и вие по-добре. С подходящи занимания ще разнообразите мислите и настроението си.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не бъдете раздразнителни, психическото ви състояние се отразява негативно на околните, което рефлектира отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е чудесен за вас и за вашите близки. Предстои ви желана промяна в личен план, която неминуемо ще засегне благотворно и семейството ви. Прекомерната ви посветеност на професионалните ангажименти, може да ви попречи да забележите нещо важно около вас.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Посветете този ден на почивката и приятните емоции. Успешно развеселявате хората около вас, поради което сте ценени събеседници. Не обръщайте внимание на дребните недоразумения и се заемете с нещо, което ви е приятно. Ако хората около вас се опитват да ви ангажират можете да сте и по-рязки
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от представителите на знака днес са заети с различни задължения. Предпочитате да свършите всичко и едва тогава да се отдадете на заслужена почивка. Възможно е да останете разочаровани от нещо, което се случва около вас, но с бързи действия ще успеете да се справите с проблема. Прекарвате приятно в компанията на нов човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Към грижите на близките ви се отнасяйте с уважение. Позволете им да ви се отплатят по свой начин за подкрепата, която им давате. Вглъбени в себе си пропускате да забележите нечие нежно присъствие, или пък то нищо не значи за вас. Подарете си повече приятни моменти, отпуснете се и им се насладете.
07 юни 2020

Случаен виц

Последни новини