2 °C

Обновените училища в Кърджали вече са на нивото на учебни заведения в Брюксел или Париж

След тържествената част, в която бе открита реновираната сграда на СУ „П.Р.Славейков“, се проведе и заключителната пресконференция по изпълнение на проекта  „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали“.

Това е един от трите проекта, включени в списъка с индикативни основни проекти на Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали.

В пресконференцията изявления за медиите дадоха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска и директорите на училищата ОУ „П.К.Яворов“ – Елена Янева, на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Марияна Пеева и на СУ „Петко Рачов Славейков“ – Милко Багдасаров.

 Катя Митовска:

Това е един от най-големите проекти в инвестиционната програма на община Кърджали. Още в самото начало като възложители бяхме наясно какво ни очаква. Във всяка отчетна година община Кърджали е отделяла средства за текущи ремонти, но това в никакъв случай не са достатъчно средства, за да се направи едно такова цялостно обновяване на учебните заведения. В стойността на проекта от 13 милиона, толкова влизат всички дейности по строителството, строителния надзор, авторския надзор, одита, работата на екипа, публичността. Екипът на проекта се справи навреме с всички указания, спазвахме всички очаквания на управляващия орган.  И така в края на самия проект можем да се похвалим с едни наистина обновени сгради. Резултатът го виждаме всички и ние сме доволни.

Благодаря на ръководството на училищата, на учителите, на целите педагогически екипи за разбирането, и че във всяко едно отношение понесоха стоически всички неудобства – и от родителите, и от учениците. Резултатът си заслужаваше, за да може да дойде този ден, в който ще се поздравим с едни завършени обекти.

Повече данни за самия проект: Финансиращ орган – Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020; Обща стойност на проекта 13 863 049,07 лв., от които: 11 752 112,27 лв. – съфинансиране от ЕС; Националното съфинансиране е на стойност: 2 073 902,63 лв,, а съфинансирането от страна на Община Кърджали възлиза на: 37 034,63 лв.

Периодът на изпълнение бе 28 месеца (от 29.09.2017г. до 29.01.2020г.).

Ето разпределението на средствата по учебни заведения с включен ДДС:

За Средно училище „П. Р. Славейков“ – стойност на строително-монтажните работи – 2 856 445 лв.; строителният надзор коства 47 722 лв, авторският надзор, който се извършва от проектантите възлиза на 27 960 лв., а доставката на оборудване за същото училище е 438 600 лв.

За СУ „Отец Паисий“ – строително-монтажни работи с крайна стойност 2 500 000 лв.; строителен надзор – 40 776 лв.; авторски надзор – 20 520 лв.; доставката на оборудване е 368 246 лв.

Детска градина „Мир“ – 1 560 660 лв. костват строително-монтажните дейности; строителният надзор е 26 268 лв.; авторският надзор – 14 280 лв., а доставката на обурудване е 23 518 лв.

ЕГ „Христо Ботев“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – строително-монтажните дейности са 3 492 442 лв.; строителният надзор възлиза на 66 000 лв.; авторският – 34800 лв., а доставката на оборудване и обзавеждане – 619 442 лв

И данни за ОУ „П. К. Яворов“ – строително-монтажни дейности – 1 560 660 лв.; строителният надзор коства – 30 240 лв.; авторският надзор възлиза на 15 600 лв. и доставката на оборудването – 52 056 лв

Инж. Хасан Азис:

Радвам се, че вече има възможност да кажа, че за община Кърджали и за всички днес, и вчера, бяха едни от най-важните, най-значимите дни през последните години, защото отчитаме реализирането на проекти, които са насочени към нашите деца. Няма нищо по-важно, нищо по-смислено, по-емоционално от това да се реализират проекти, които във всеки един божи ден да се ползват от нашите деца. И няма нищо по-важно и задължаващо, в същото време удовлетворяващо хората, които са част от този процес, когато реализираме проекти, насочени към нашите деца.

Няма как да не бъдем доволни от резултата като кажем че близо 80% от децата в община Кърджали учат в реновирани, ремонтирани, обзаведени с много добри условия на учебен процес – и за децата ни, и за учителите, и за служителите, които са в общината.

Искам да подчертая няколко неща. На първо място – хубаво е да се знае, че община Кърджали подготви проекти за около 60 милиона лева, с които ние кандидатствахме за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). От тези 60 милиона лева Управляващият орган определи за Кърджали 21 милиона.  Оставям настрани по какви критерии, защо и по какви причини само около 30% от проектите, с които ние кандидатствахме, са одобрени. Въпросът е тези как от тези 21 милиона лева, които община Кърджали спечели, се случи, че 14 милиона, тосет 70 процента от сумата, която е по ИПГВР е отделена за образователната инфраструктура.

Искам да се обърна с думи на благодарност към общинския съвет и към общинските съветници от всички политически групи, както и да поздравя моите колеги експертите, занимавали се с осигуряването на тези средства, с проектите и кандидатстването.

Във всички училища, където е реализиран този проект, сме осигурили достъп на хора и деца в неравностойно положение. Във всяко едно от училищата освен ремонта в самата сграда, имаме допълнителни съоръжения, които са в дворовете към училищата, в детските площадки, в спортните. И ако сравните едно училище от реновираните с кое да е училище в Брюксел, или в Париж, или другаде, мисля, че няма да намерите толкова голяма разлика.

Детската градина „Мир“ е също една много добра инициатива от наша страна. Обещахме на Кърджали една нова детска градина и намерихме възможност да яреализираме. И с този проект създадохме най-добрите условия за над 150 деца, които ще се възползват от тях. Надявам се през следващите три-четири години, в рамките на този мандат, да изградим още една детска градина в кв. „Възрожденци“.

Това, което може би трябва да допълня още за образователната инфраструктура е, че по време на строителството разбира се, че имаше неудобства и моменти, в които и децата, и учителите, и всички трябваше да преодоляваме, но се наслушахме на апокалиптични картини за това как учебната година се проваля, Тук институциите трябваше да покажат единомислие и координираност. За съжаление част от институциите заеха позицията на постоянното критикуващи, като забравиха своите основни функции да подпомогнат процеса. Това, което ме радва най-много като кмет на общината е, което видях във всяко едно училище – учители, служители, директори на училища в работни дрехи, заедно с родители по време на самото строителство и ремонти.

Това показва едно обединяване на усилията на всички. Никой не остана безучастен към този процес. Тук искам да Благодаря на моите колеги, на госпожа Митовска и на всички колеги от общината, които показаха съпричастност и се включиха, за да почистим дворовете. Тоест никой не остана безучастен.

Това е един проект, в който показахме, че всички заедно се грижим за нашите деца. За мен това бяха най-силните моменти в реализирането на този проект. Чувствам се удовлетворен безкрайно от този факт. Кърджалийци показаха една много голяма зрялост. Примера, който училищата в Кърджали показаха бе техният урок по човещина, зрялост и по родолюбие, от който пример институциите трябва да се поучат.

За тези пет сгради ние ще имаме допълнителни работи, които трябва да бъдат осигурени от бюджета на общината в рамките на около 1 500 000 лв. Това са дейности, които са извършени, но нямаме пари по Оперативната програма за тях. Например в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЕГ „Христо Ботев“ ще са нужни допълнително пари за дофинансиране, свързано с изграждането на басейна. В „Яворов“ допълнително ще се прави осветлението и за вътрешна зала, която трябва да се дооформи. В „Славейков“ – неща, свързани с изолация и други видове работа в класните стаи, по спортните съоръжения. Така че за нас проектът от една страна е приключен от друга страна продължаваме с тези дейности.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини