2 °C

Прерязаха лентата и в училището за шампиони

Изображение 1 от 2

  На официална церемония вчера по обед бе открита основно ремонтираната и санирана сграда на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. Лентата бе прерязана от кмета на общината инж. Хасан Азис, зам.-кмета инж. Катя Митовска и директора на училището Милко Багдасаров. На тържеството присъстваха също заместник-областният управител Севда Камбурова, началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, Георги Кючуков, председател на Комисията по образование към Общински съвет, общински съветници, директори на учебни заведения, представители на изпълнителите на обекта и строителния надзор, както и представители на медиите.

  Събитието бе отпразнувано тържествено в двора на училището. Музикална програма поднесоха възпитаниците на Кирил Кирев. С любима песен се включи и представителен вокален състав от учители. Приветствени думи поднесоха кметът инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска, директорът Милко Багдасаров и зам.-областният управител Севда Камбурова.

  Милко Багдасаров припомни оценките, които дадоха само преди месеци президентът Румен Радев и председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, които единодушно заявиха, че няма друго такова училище, както и авторитетното жури от 31 членове, председателствано от зам.-министъра на регионалното министерство, което отсъди голямата награда „Сграда на годината“ в края на 2019 г.

  „Днешният ден е важен не само за „Славейков“, но и за Кърджали. Преди 36 години в 1984 година е било първото откриване на училището. Днес всички ние сме част от второто официално откриване на училище „Славейков“, каза инж. Хасан Азис.  Кметът подчерта, че най-важната за него оценката на децата и учителите. Посочи още, че колективът на училището, заедно с учениците, са били един добър пример за това как трябва да се грижим за нашето училище и как всички заедно са почиствали след ремонта.

  „Близо 80% от учениците в община Кърджали вече учат в нови ремонтирани, обзаведени училища, и то постигнато само през последната година и половина. Това са 4782 деца“, каза още инж. Хасан Азис.

  Кметът връчи официално статуетката на Националната награда за Сграда на 2019 година“  да се съхранява в училището. Тя бе сложена на видно място на централния вход на учебното заведение.

  Припомняме, че основният ремонт и въвеждането на мерки на енергийна ефективност на сградата на СУ „Петко Р. Славейков“, както и на останалите четири училища и детска градина (Езиковата гимназия „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Петко К. Яворов“ и Детска градина „Мир) са извършени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  СУ „Петко Рачов  Славейков” – Кърджали, е едно от най-големите в страната. Открито през 1984г., вече 35 години то е средище на духовност, талант и шампионски дух. В него работят 133 висококвалифицирани преподаватели, сред които носители на  отличието „Неофит Рилски”. Обучават се 1670 ученици, много от които с изяви в науката, спорта и изкуствата; участници в международни, национални и областни олимпиади, конкурси и състезания.

  С проекта бе реализирана мащабна реконструкция и реновиране, чрез които бяха въведени мерки за енергийна ефективност, модернизиране на сградния фонд и създаване на приветлива и ефективна среда за образователни дейности.

  В интериорно отношение всяка стая бе обзаведена тематично, оборудвана е с интерактивни дъски, мултимедийна апаратура, индивидуални шкафчета за учениците и чинове, съобразени със съвременните тенденции в интериора. Общите пространства, коридори и фоайета, са зонирани и декорирани тематични, оформени са арт коридор, европейски коридор, кът на шампиона. Дворното пространство е изцяло рехабилитирано. В двора е изпълнено е ново озеленяване от широколистни и иглолистни дървета, както и масиви от храсти. По отношение на енергийната ефективност е реализирана изцяло нова отоплителна инсталация с нови котли и радиатори. Реализирана е система от соларни панели за задоволяване на потреблението на топла вода. Направени са още много подобрения вътре в сградата и извън нея.

  Общата стойност на проекта б3 13 863 049,07 лв. Строително-монтажните работи с ДДС за обновяването на училище „Славейков“ възлизат на 2 856 445 лв., строителният надзор, извършван от „Екоинженеринг“ е 47 722 лв., авторският надзор от проектантите, които са извършили проектирането – 27 960 лв,, а доставката на оборудване възлиза на 438 600 лв.

  Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пе
   петър димов
   0 0
   08:25, 17 яну 2020
   не си пришивайте измислени етикети- училище за шампиони. къде къде има много ама много повече и по по училища. бъдете по скромни.но какъвто вечният директор такова е и училището. клуб на бсп/БКП/. в това го превърна с престояси г-н багдасаров.това е истината

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини