25 °C

Прерязаха лентата и в училището за шампиони

Изображение 1 от 2

  На официална церемония вчера по обед бе открита основно ремонтираната и санирана сграда на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали. Лентата бе прерязана от кмета на общината инж. Хасан Азис, зам.-кмета инж. Катя Митовска и директора на училището Милко Багдасаров. На тържеството присъстваха също заместник-областният управител Севда Камбурова, началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, Георги Кючуков, председател на Комисията по образование към Общински съвет, общински съветници, директори на учебни заведения, представители на изпълнителите на обекта и строителния надзор, както и представители на медиите.

  Събитието бе отпразнувано тържествено в двора на училището. Музикална програма поднесоха възпитаниците на Кирил Кирев. С любима песен се включи и представителен вокален състав от учители. Приветствени думи поднесоха кметът инж. Хасан Азис, зам.-кметът Катя Митовска, директорът Милко Багдасаров и зам.-областният управител Севда Камбурова.

  Милко Багдасаров припомни оценките, които дадоха само преди месеци президентът Румен Радев и председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, които единодушно заявиха, че няма друго такова училище, както и авторитетното жури от 31 членове, председателствано от зам.-министъра на регионалното министерство, което отсъди голямата награда „Сграда на годината“ в края на 2019 г.

  „Днешният ден е важен не само за „Славейков“, но и за Кърджали. Преди 36 години в 1984 година е било първото откриване на училището. Днес всички ние сме част от второто официално откриване на училище „Славейков“, каза инж. Хасан Азис.  Кметът подчерта, че най-важната за него оценката на децата и учителите. Посочи още, че колективът на училището, заедно с учениците, са били един добър пример за това как трябва да се грижим за нашето училище и как всички заедно са почиствали след ремонта.

  „Близо 80% от учениците в община Кърджали вече учат в нови ремонтирани, обзаведени училища, и то постигнато само през последната година и половина. Това са 4782 деца“, каза още инж. Хасан Азис.

  Кметът връчи официално статуетката на Националната награда за Сграда на 2019 година“  да се съхранява в училището. Тя бе сложена на видно място на централния вход на учебното заведение.

  Припомняме, че основният ремонт и въвеждането на мерки на енергийна ефективност на сградата на СУ „Петко Р. Славейков“, както и на останалите четири училища и детска градина (Езиковата гимназия „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Петко К. Яворов“ и Детска градина „Мир) са извършени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  СУ „Петко Рачов  Славейков” – Кърджали, е едно от най-големите в страната. Открито през 1984г., вече 35 години то е средище на духовност, талант и шампионски дух. В него работят 133 висококвалифицирани преподаватели, сред които носители на  отличието „Неофит Рилски”. Обучават се 1670 ученици, много от които с изяви в науката, спорта и изкуствата; участници в международни, национални и областни олимпиади, конкурси и състезания.

  С проекта бе реализирана мащабна реконструкция и реновиране, чрез които бяха въведени мерки за енергийна ефективност, модернизиране на сградния фонд и създаване на приветлива и ефективна среда за образователни дейности.

  В интериорно отношение всяка стая бе обзаведена тематично, оборудвана е с интерактивни дъски, мултимедийна апаратура, индивидуални шкафчета за учениците и чинове, съобразени със съвременните тенденции в интериора. Общите пространства, коридори и фоайета, са зонирани и декорирани тематични, оформени са арт коридор, европейски коридор, кът на шампиона. Дворното пространство е изцяло рехабилитирано. В двора е изпълнено е ново озеленяване от широколистни и иглолистни дървета, както и масиви от храсти. По отношение на енергийната ефективност е реализирана изцяло нова отоплителна инсталация с нови котли и радиатори. Реализирана е система от соларни панели за задоволяване на потреблението на топла вода. Направени са още много подобрения вътре в сградата и извън нея.

  Общата стойност на проекта б3 13 863 049,07 лв. Строително-монтажните работи с ДДС за обновяването на училище „Славейков“ възлизат на 2 856 445 лв., строителният надзор, извършван от „Екоинженеринг“ е 47 722 лв., авторският надзор от проектантите, които са извършили проектирането – 27 960 лв,, а доставката на оборудване възлиза на 438 600 лв.

  Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пе
   петър димов
   0 0
   08:25, 17 яну 2020
   не си пришивайте измислени етикети- училище за шампиони. къде къде има много ама много повече и по по училища. бъдете по скромни.но какъвто вечният директор такова е и училището. клуб на бсп/БКП/. в това го превърна с престояси г-н багдасаров.това е истината

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини