13 °C

Кметът преряза лентата на реновираната сграда на Езиковата гимназия и ОУ"Св.св.Кирил и Методий"

Днес официално беше открита основно ремонтираната и санирана сграда на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Кърджали. Лентата отрязаха кметът на общината инж. Хасан Азис, зам.-кметът инж. Катя Митовска и директорите на двете училища – Маноил Димитров и Марияна Пеева. На церемонията присъстваха също областният управител Никола Чанев, началникът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев, председателят на Общинския съвет инж. Юсеин Ахмед, зам.-кметът на общината Веселина Тихомирова, зам.-областният управител Севда Камбурова, общински съветници, директори на училища, учители, граждани както и представители на изпълнителите на обекта.

Основният ремонт и въвеждането на мерки на енергийна ефективност на сградата на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” са извършени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основната цел на проекта е чрез модернизиране на образователната инфраструктура да се създадат условия за качествено и достъпно образование на територията на град Кърджали, изтъкна ръководителят на проекта инж. Катя Митовска. Строително-монтажните работи по сградата на Езиковата гимназия Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” възлизат на 2 906 000 лева, а за оборудване и обзавеждане  са вложени 532 393 лева.

Проектът е пример за адекватна и целенасочена държавна политика в подкрепа на образователната система. В рамките на проекта успяхме да ремонтираме класните стаи, фасада и интериор, обновени бяха спортни площадки, двора и други обекти, каза директорът на Езиковата гимназия Маноил Димитров.

За нас днес е един специален ден, защото слагаме финал на проекта „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”  и специално на нашето училище, обект който не е бил ремонтиран основно от неговото построяване и въвеждане в експлоатация, подчерта директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Марияна Пеева.

Искам да ви пожелая на добър час, да ви уверя, че вие винаги ще имате подкрепата на държавата, и да ви пожелая едно безаварийно ползване на тази сграда. Надявам се дълги години да се радвате на нея и да не чакате до следващия ремонт още петдесет години, каза в приветствието си Никола Чанев.

Днес наистина е един много хубав ден за нашите за нашето училище. Когато дойдох, си спомних, че преди повече от тридесет години прекрачих прага на това училище. Много добре си спомням как изглеждаше тогава. Опитахме се да запазим архитектурата и излъчването на училището, за да може този дух и тази атмосфера да останат занапред, заяви инж. Хасан Азис. Такава инвестиция в образованието в Кърджали не е реализирана повече от петдесет години. По решение на ръководството на общината и жителите на общината са насочени 14 млн. лева към образователната инфраструктура по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”. В момента от тази инвестиция се възползват 4783 деца или 75-80 процента от нашите деца учат в реновирани училища, уточни в обръщението си кметът преди да пререже лентата.

Валери НЕДЯЛКОВ

Снимки: Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини