Кметът преряза лентата на реновираната сграда на Езиковата гимназия и ОУ"Св.св.Кирил и Методий"

Днес официално беше открита основно ремонтираната и санирана сграда на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Кърджали. Лентата отрязаха кметът на общината инж. Хасан Азис, зам.-кметът инж. Катя Митовска и директорите на двете училища – Маноил Димитров и Марияна Пеева. На церемонията присъстваха също областният управител Никола Чанев, началникът на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев, председателят на Общинския съвет инж. Юсеин Ахмед, зам.-кметът на общината Веселина Тихомирова, зам.-областният управител Севда Камбурова, общински съветници, директори на училища, учители, граждани както и представители на изпълнителите на обекта.

Основният ремонт и въвеждането на мерки на енергийна ефективност на сградата на Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” са извършени по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основната цел на проекта е чрез модернизиране на образователната инфраструктура да се създадат условия за качествено и достъпно образование на територията на град Кърджали, изтъкна ръководителят на проекта инж. Катя Митовска. Строително-монтажните работи по сградата на Езиковата гимназия Христо Ботев” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” възлизат на 2 906 000 лева, а за оборудване и обзавеждане  са вложени 532 393 лева.

Проектът е пример за адекватна и целенасочена държавна политика в подкрепа на образователната система. В рамките на проекта успяхме да ремонтираме класните стаи, фасада и интериор, обновени бяха спортни площадки, двора и други обекти, каза директорът на Езиковата гимназия Маноил Димитров.

За нас днес е един специален ден, защото слагаме финал на проекта „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”  и специално на нашето училище, обект който не е бил ремонтиран основно от неговото построяване и въвеждане в експлоатация, подчерта директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Марияна Пеева.

Искам да ви пожелая на добър час, да ви уверя, че вие винаги ще имате подкрепата на държавата, и да ви пожелая едно безаварийно ползване на тази сграда. Надявам се дълги години да се радвате на нея и да не чакате до следващия ремонт още петдесет години, каза в приветствието си Никола Чанев.

Днес наистина е един много хубав ден за нашите за нашето училище. Когато дойдох, си спомних, че преди повече от тридесет години прекрачих прага на това училище. Много добре си спомням как изглеждаше тогава. Опитахме се да запазим архитектурата и излъчването на училището, за да може този дух и тази атмосфера да останат занапред, заяви инж. Хасан Азис. Такава инвестиция в образованието в Кърджали не е реализирана повече от петдесет години. По решение на ръководството на общината и жителите на общината са насочени 14 млн. лева към образователната инфраструктура по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”. В момента от тази инвестиция се възползват 4783 деца или 75-80 процента от нашите деца учат в реновирани училища, уточни в обръщението си кметът преди да пререже лентата.

Валери НЕДЯЛКОВ

Снимки: Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини