Сдружение 'Балканка': 98% от ВЕЦ-овете в страната нарушават законите

98% от ВЕЦ-овете в страната нарушават законите на страната и ЕС, 68% са с тежки нарушения, 76% от всички ВЕЦ-ове са в НАТУРА 2000. След 2000 г. са построени около 170 нови ВЕЦ-а, като вече има около 260 работещи.

Това обявиха от сдружение „Балканка“ на брифинг по повод ситуацията с водоизточните и ВЕЦ-овете в страната.

„Доброто състояние на реките е изключително важно и за самите питейни източници, като водата в реката и водата в подпочвените води са хидравлично свързани, и ако една река бъде замърсена, то това неминуемо замърсява и подземните води, откъдето се черпи вода“, заяви Димитър Куманов от сдружението.

Той даде пример с р. Струма в Перник. През 2019 г. имаше над 10 случая, в които реката течеше във различни цветове на дъгата.

По повод яз. „Студена“ той добави, че през 2018 г. в язовира има 10 млн. кубика вода, през юни 2018 г. има 18 млн. кубика, което означава, че през 2018 г. снеготопенето е довело до пълнене с 8 млн. кубика. През януари 2019 г. в язовира има 10 млн. кубика, колкото и през юни същата година, т.е. 8 млн. кубика някъде са изчезнали.

Куманов добави, че е очевадно, че много предприятия използват момента да си прочистват всички отрови, които са трупали, и допълни, че за тази цел е нужна много вода.

Той подчерта, че за тези незаконни практики са викани РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция-Благоевград, но следва отговор, че всичко е нормално.

„Всичко това върви към язовир „Пчелина“ цяла година“, категоричен е Димитър Куманов. Той припомни, че от 2016 г. към яз. „Пчелина“ е закачен чисто нов ВЕЦ.

„Този ВЕЦ в момента е собственост на една фирма „Пауър Туенти Туенти“ ООД, като главното участие има бивш заместник-министър на околната среда и водите. Крайният резултат от работата на този ВЕЦ е, че в реката под язовира изпуска вода, която мирише на сероводород“, обясни той.

„Кметът на община Ковачевци, който е издал разрешителното на този ВЕЦ, каза, че така е текла реката, откакто свят съществува. Преди да се направи ВЕЦ-а в реката се е ловяло много риба“, добави той.

„Тази река беше отровена с изричното разрешение на МОСВ, тъй като РИОСВ Перник преценява, че за новият ВЕЦ не е необходима оценка за въздействието и оценка на съвместимост“, допълни Куманов.

Той коментира и ситуацията около „Стомана“, ТЕЦ „Република“ и другите промишлени предприятия, които ползват от водата на яз. „Пчелина“. 

„Пчелина“ е направен точно с цел да захранва предприятията в Перник и Радомир. Но се оказва някой е откраднал помпите и тръбите. Само заради харченето на ток тази вода ще е по-скъпа, отколкото, ако си я взимат от яз. „Студена“."

Куманов добави, че водните ресурси и хората в България са жертва на престъпно управление.

От сдружението припомниха, че мините в Босилеград замърсяват река Драговищица, която се влива в река Струма.

„Там имаше незаконно копане за добив на злато - там разораха около село Копиловци - мяза на лунен пейзаж, заяви Куманов. Държавата ни е дала разрешение за добив на злато за около 200 кв. км край сливането на двете реки“, добави той.

Притеснението на сдружението е, че на тези места има арсен и живак, което може да доведе до много проблеми, ако те излязат на повърхността.

В язовир „Тракиец“ има манган, който може да бъде пречистен.

На язовирите „Бебреш“, „Тракиец“, „Домлян“, „Пчелина“, „Ястребино“ е дадено разрешение на „Напоителни системи“ да се правят ВЕЦ-ове. Според Куманов, след като се направят ВЕЦ-ове, тези язовири не могат да се ползва за нищо друго.

Ефектите от ВЕЦ-овете са отрицателни, река не бива да бъде преграждана, заяви той.

„БСП ще правят вот на недоверие, а те имат доста ВЕЦ-ове“, добави Иван Пандъков, председател на Сдружение „Балканка“.

„И по директивата за птици, и по директивата за хабитати има нарушения. Река Вит пресъхва, оголиха подземното тяло, имат забрана за разкриване на подземните води на повърхността. Естествената речна баластра беше филтър, замърсяването не можеше да влезе в подземните води“, обясни той.

От сдружението призоваха за оставките на Петър Димитров, директор на БДДР; Цветелина Кънчева, директор на БДИБР; Ваня Събчева, областен управител на Ловеч; Иван Несторов, директор на ДНСК; Пламен Ангелов, директор на РИОСВ Перник, както и на новият министър на МОСВ Емил Димитров-Ревизоро.

Сдружението е създадено през 2011 г. от група риболовци, като от години изследват проблемите на реките и поставят въпросите за управлението на водните ресурси пред институциите.

Екосдружението е установило редица нередности, водещи до силно влошаване на условията в реките у нас и невъзможност за постигане на поетите от страната ни ангажименти като страна членка на ЕО по отношение целите на Рамковата директива за водите.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини