9 °C

Зловещ паралел - когато САЩ свалиха ирански пътнически самолет

Мнозина анализатори се сетиха тази седмица за зловещия паралел с трагедията от преди повече от 30 години, станала в края на войната между Иран и Ирак.

През лятото на 1988 г. ирански и американски части на няколко пъти влизат в конфронтация и сблъсъци в Персийския залив. По същото време граждански самолет на "Иран еър" излита от пристанищния град Бандар Абас
за Дубай. Но екипажът на ракетния крайцер "Вансен" (USS Vincennes) вижда на радарите не Airbus A300, а нещо, което прилича повече на ирански F-14 Tomcat.

Капитан Уилям Роджърс разрешава защита на кораба си с ракети и самолетът е свален още докато е в иранското въздушно пространство. На борда загиват и 66 деца.

Президентът Роналд Рейгън изказва искрените си съболезнования и изказва съжаление за трагедията. Но той също така защитава и преценката на кап. Роджърс.

Разследването на военноморските сили на САЩ завършва със заключение, че иранският самолет е летял ниско, не е изпращал радиосигнал като цивилен и не е реагирал на няколкото предупреждения и опити от "Вансен" да се свърже с екипажа му. Министерството на отбраната посочва в друго разследване, че капитанът е получавал неточна информация с наближаването на самолета, и критикува Иран, че е позволил извършването на полет в зона на военен конфликт.

През декември 1988 г. доклад на международен екип авиационни експерти критикува американския ВМФ, че не е използвал процедурите за недопускане на граждански полет в зона на сражения.

Кап. Роджърс е награден от армията по-късно с медал "Легион за заслуги" за службата си в Персийския залив. По принцип това е награда за изключително доблестно поведение при изпълнение на служба и за високи постижения, а в конкретния случай се казва, че капитанът е проявил "динамични лидерски качества" и "логична преценка".

Случаят със сваления самолет стига и до семейството му - през март 1989 г. в колата на съпругата му избухва самоделна бомба, докато тя шофира в Сан Диего. Тя се измъква без наранявания и следствието първоначално допуска терористичен акт заради ролята на Роджърс в трагедията.

Случаят приключва 18 години по-късно, след като срещу САЩ е заведено дело в Международния съд. През 1996 г. Вашингтон изплаща почти 62 млн. долара обезщетение на близките за загиналите, но от чувство за морален дълг, а не защото има присъда. В споразумението между САЩ и Иран се казва, че "инцидентът е трагична човешка грешка", а Съединените щати не признават юридическа отговорност за случилото се и не поднасят официално извинение на Иран.

https://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини