14 °C

С почти 2,5 млн. лв. осветяват стадиона в Кърджали

Обществена поръчка за осветяване на стадион „Арена Арда“ на стойност 2 473 960 с ДДС пусна община Кърджали.

Според обявлението средствата са осигурени с договор за финансово подпомагане от Министерство на младежта и спорта  по Наредба № 4 от 8.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Стадионът в Кърджали е общинска собственост. Ползва се под наем от професионалния футболен клуб „Арда Кърджали 1924“. Собственици на клуба са бизнесмените Петър и Стефан Пешеви, които до 2018-та бяха шефове на „Пътстройинженеринг“ АД. В поръчката за стадиона се касае за изграждане на четири пилона за осветление в четирите му края. В горната част на пилона е предвиден блок за монтаж на прожектори. 

Ще се изгради също така информационното табло в южната част на стадиона при входа. Припомняме, че през август месец премиерът Бойко Борисов обеща извънредно финансиране за стадиона в Кърджали на среща с представители на ПФК.По думите на Борисов отпускането на средствата е в унисон с провежданата от кабинета политика по реновиране на спортната база в цялата страна. Той каза, че всички останали отбори от „А“ група са получили финансиране от държавата или за тревно покритие, или за осветление. Стадионът в Кърджали доскоро се казваше „Дружба“. Той бе преименуван на „Арена Арда“ с решение на Общинския съвет от месец юни 2018 г. Площта му е 37 289 квадратни метра. Построен в началото на 1960-те години, но официално е открит през 1963 г. За времето си „Дружба“ е бил сред най-модерните стадиони в страната. Разполага с футболен терен 105х68 метра, олимпийска лекоатлетическа писта според всички международни изисквания, коментаторска кабина, два главни входа и изхода.  Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт влошават значително състоянието на стадиона. Към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове. Теренът е занемарен, а трибуните са в окаяно състояние. През лятото на 2011 г. биват извършени ремонтни дейности по сектор А и терена, но те се оказват недостатъчни. Стига се до отнемане на лиценза и се налага клубът да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек. През 2014 г. започват преговори за ремонт на стадиона и привеждането му във вид, отговарящ на изискванията на БФС. В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017 г. ремонтът е продължен от сегашния собственик.

Понастоящем е подменена тревната настилка на терена, изградени са нова дренажна и автоматична поливна система, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5500 пластмасови седалки, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна. Основно ремонтирани са и административната сграда и VIP-сектора, входовете и изходите, както и подходите към тях, сочи информация на Професионалния футболен клуб. На 3 юли 2017 г. „Арда“ провежда първа тренировка на обновения стадион, а на 5 август се изиграва и първият мач след ремонта, когато клубът побеждава Димитровград с 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка. В същия период са демонтирани и малко по-рано изградените резервни скамейки, които са проектирани напълно погрешно и пречат на видимостта на близо 2/3 от зрителите в сектор А. На тяхно място са изградени нови, за да не нарушават видимостта към терена. Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон „Арда“ ще играе отново на стадион след близо шестгодишно прекъсване.

https://www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини