10 °C

10 следи, които ДПС остави в прехода

Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан с всичко, което се случи у нас в периода на прехода. Без да е негово огледало. Напротив – двигател на промените, антипод на грешките.

Връщайки се назад, до онзи 4 януари, когато Движението се роди от раните на „възродителния процес”, ще видим, че няма знаково събитие или тенденция в обществено -политическия ни живот, в които да не са участвали ДПС и неговият създател д-р Ахмед Доган.

1.    Старт на демокрацията – Самата идея за демокрация в България е свързана с ДПС и с протестите, които д-р Доган започва да води още от затворническата килия. Принципите за равенство между хората, независимо от етноса, вярата им и политическите им възгледи, са изстрадани в тежкия период на смяна на имената. Затова остават определящи за ДПС и политическия модел у нас.

2.    Уникалният етнически модел на Балканите –  запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в голяма степен на политиката на Доган. Днес това се признава от всички партии у нас, както и от света. България е пример за толератност и заедност.

3.    Евроатлантическата ориентация на България  - Първият политик, който изказва идеята за членство на България в НАТО и присъединяване към ЕС, е д-р Ахмед Доган. Именно политиката на ДПС за принадлежност на страната ни към евроатлантическите ценности е основната двигателна сила през годините за влизането на България в НАТО и ЕС. Днес ДПС е стожер на тази ориентация като никога не позволява да бъде поставяна под съмнение.

4.    Страгегът на коалиционното управление в България – Д-р Доган първи прозря, че бъдещето на България е в коалиционното управление. Защото нито една партия не е в състояние да управлява сама. Изстрадаха го и СДС, и БСП, а после и Борисов. От времето на тройната коалиция до днес ДПС доказва тази своя теза като все по-ясно подчертава, че е дошло времето, в което без Движението, успешно управление не може да има.

5.    Екоземеделието – на ДПС принадлежи идеята за преформатиране на българското земеделие в еко и най-вече био. В зората на демокрацията всяка партия се тревожеше да не отнеме основния поминък на електората. За ДПС това бе тютюна. Ахмед Доган още преди повече от 20 години визионерски зададе на своите нов икономически курс – вместо с тютюн, нивите да се сеят с културите на бъдещето: подправки, лавандула. Днес страната ни е лидер в износа на лавандулово масло, безспорен господар на пазара на розово масло, утвърждава се в първите позиции по био мед, подправки, био зърно и продукти.

6.    Водата е най-ценната – Истината е, че независимо от хулите, които отнесе Ахмед Доган заради „Цанков камък”, още тогава, преди повече от 10 години, Сокола предупреди, че най-ценната суровина в съвременния свят ще е не петрола, а водата. Още повече, че впоследствие стана ясно, че като част от каскада Горна Арда хидроенергийният възел спира високите води на Арда да не предизвикват наводнения в Турция. Лично Ердоган благодари на България за това.

7.    Инвестиции в младите – Младите, високо образовани експерти са бъдещето на България. Идеологията отново е на д-р Доган. В годините той я превърна в основна политика на Движението – част от мечтата за нов, необременен политически елит, който да работи за България. Безспорен факт е, че днес ДПС разполага с най-много подготвени експерти за управлението на държавата.

8. Патриотизъм, не национализъм – Всичко в името на България. Власт от хората за хората. Това отстоява днес Движението. За 30 години ДПС чу за себе си всичко – от етническа партия, през проект на ДС, до бизнес организация. Но истината е, че постепенно се превърна в най-родолюбивата партия в България, в която всеки етнос има своето място и възможност за развитие. В същото време Доган опази политическата си партия от ислямизиране. И не допуска грам проява на национализъм. Открито упреква сегашната власт, че е вкарала националистите в управлението.

9.    Коректив на властта – За 30 години ДПС се наложи като абсолютен коректив на всяка власт. Депесарският шут стряскаше всяко правителство, което излизаше от вектора на националните интереси – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев.

10.  Стратегия за бъдещето – За 30 години д-р Ахмед Доган се утвърди като Стратега на държавата. Днес всеки чака преди президентското слово на Нова година да чуе каква е визията на почетния председател на ДПС в декемврийското му обръщение. Тази година то отново бе визионерско. Постави своеобразна точка на т.нар. преход. И обяви необходимост от рестарт на демократичния модел.

30- годишнината е сериозна политическа възраст, която дава основание на ДПС да инициира дебат за този рестарт.

https://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  Меди
  6 0
  20:21, 4 яну 2020
  Под ДПС разбирайте ДС и не е евро-атлантическа, а чисто русофилска партия.
 • 2
  Ja
  Jack Bauer
  8 -2
  21:33, 4 яну 2020
  Партията на овцете.
 • 3
  Д-
  Д-р Гарабед Доганов
  8 0
  21:41, 4 яну 2020
  ТИН-ТИРИ,МИН-ТИРИ! Специално по точка 6 не ми стана ясно каква е връзката между "Цанков камък" и "Горна арда",ама като за ДПС електората ...бива,ще мине!
 • 4
  Iv
  Ivan
  8 0
  22:24, 4 яну 2020
  Ненормалници!
  Има ли хора, които да вярват на тази простотия.
  Тази партия не би съществувала никъде в нормалния свят, защото е ЕТНИЧЕСКА.
  Това е истината. Тя НИКОГА няма да защити български интерес, само ТУРСКИ.
  Набийте си го в простите глави!!!
  • Х
   х
   3 0
   12:55, 5 яну 2020
   Даже и турски не защитават.
   Еничарска партия паразитираща върху Българщината , подхранвана от контролиран електорат с изразена изключително ниска интелигентност.
  • Lo
   Lot
   1 -1
   12:58, 5 яну 2020
   ДПС защитава не турските, а руските интереси.
 • 5
  Х
  Х
  3 0
  12:51, 5 яну 2020
  Платена публикация за възхвала на сокола.

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини