10 следи, които ДПС остави в прехода

Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан с всичко, което се случи у нас в периода на прехода. Без да е негово огледало. Напротив – двигател на промените, антипод на грешките.

Връщайки се назад, до онзи 4 януари, когато Движението се роди от раните на „възродителния процес”, ще видим, че няма знаково събитие или тенденция в обществено -политическия ни живот, в които да не са участвали ДПС и неговият създател д-р Ахмед Доган.

1.    Старт на демокрацията – Самата идея за демокрация в България е свързана с ДПС и с протестите, които д-р Доган започва да води още от затворническата килия. Принципите за равенство между хората, независимо от етноса, вярата им и политическите им възгледи, са изстрадани в тежкия период на смяна на имената. Затова остават определящи за ДПС и политическия модел у нас.

2.    Уникалният етнически модел на Балканите –  запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в голяма степен на политиката на Доган. Днес това се признава от всички партии у нас, както и от света. България е пример за толератност и заедност.

3.    Евроатлантическата ориентация на България  - Първият политик, който изказва идеята за членство на България в НАТО и присъединяване към ЕС, е д-р Ахмед Доган. Именно политиката на ДПС за принадлежност на страната ни към евроатлантическите ценности е основната двигателна сила през годините за влизането на България в НАТО и ЕС. Днес ДПС е стожер на тази ориентация като никога не позволява да бъде поставяна под съмнение.

4.    Страгегът на коалиционното управление в България – Д-р Доган първи прозря, че бъдещето на България е в коалиционното управление. Защото нито една партия не е в състояние да управлява сама. Изстрадаха го и СДС, и БСП, а после и Борисов. От времето на тройната коалиция до днес ДПС доказва тази своя теза като все по-ясно подчертава, че е дошло времето, в което без Движението, успешно управление не може да има.

5.    Екоземеделието – на ДПС принадлежи идеята за преформатиране на българското земеделие в еко и най-вече био. В зората на демокрацията всяка партия се тревожеше да не отнеме основния поминък на електората. За ДПС това бе тютюна. Ахмед Доган още преди повече от 20 години визионерски зададе на своите нов икономически курс – вместо с тютюн, нивите да се сеят с културите на бъдещето: подправки, лавандула. Днес страната ни е лидер в износа на лавандулово масло, безспорен господар на пазара на розово масло, утвърждава се в първите позиции по био мед, подправки, био зърно и продукти.

6.    Водата е най-ценната – Истината е, че независимо от хулите, които отнесе Ахмед Доган заради „Цанков камък”, още тогава, преди повече от 10 години, Сокола предупреди, че най-ценната суровина в съвременния свят ще е не петрола, а водата. Още повече, че впоследствие стана ясно, че като част от каскада Горна Арда хидроенергийният възел спира високите води на Арда да не предизвикват наводнения в Турция. Лично Ердоган благодари на България за това.

7.    Инвестиции в младите – Младите, високо образовани експерти са бъдещето на България. Идеологията отново е на д-р Доган. В годините той я превърна в основна политика на Движението – част от мечтата за нов, необременен политически елит, който да работи за България. Безспорен факт е, че днес ДПС разполага с най-много подготвени експерти за управлението на държавата.

8. Патриотизъм, не национализъм – Всичко в името на България. Власт от хората за хората. Това отстоява днес Движението. За 30 години ДПС чу за себе си всичко – от етническа партия, през проект на ДС, до бизнес организация. Но истината е, че постепенно се превърна в най-родолюбивата партия в България, в която всеки етнос има своето място и възможност за развитие. В същото време Доган опази политическата си партия от ислямизиране. И не допуска грам проява на национализъм. Открито упреква сегашната власт, че е вкарала националистите в управлението.

9.    Коректив на властта – За 30 години ДПС се наложи като абсолютен коректив на всяка власт. Депесарският шут стряскаше всяко правителство, което излизаше от вектора на националните интереси – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев.

10.  Стратегия за бъдещето – За 30 години д-р Ахмед Доган се утвърди като Стратега на държавата. Днес всеки чака преди президентското слово на Нова година да чуе каква е визията на почетния председател на ДПС в декемврийското му обръщение. Тази година то отново бе визионерско. Постави своеобразна точка на т.нар. преход. И обяви необходимост от рестарт на демократичния модел.

30- годишнината е сериозна политическа възраст, която дава основание на ДПС да инициира дебат за този рестарт.

https://www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  Меди
  6 0
  20:21, 4 яну 2020
  Под ДПС разбирайте ДС и не е евро-атлантическа, а чисто русофилска партия.
 • 2
  Ja
  Jack Bauer
  8 -2
  21:33, 4 яну 2020
  Партията на овцете.
 • 3
  Д-
  Д-р Гарабед Доганов
  8 0
  21:41, 4 яну 2020
  ТИН-ТИРИ,МИН-ТИРИ! Специално по точка 6 не ми стана ясно каква е връзката между "Цанков камък" и "Горна арда",ама като за ДПС електората ...бива,ще мине!
 • 4
  Iv
  Ivan
  8 0
  22:24, 4 яну 2020
  Ненормалници!
  Има ли хора, които да вярват на тази простотия.
  Тази партия не би съществувала никъде в нормалния свят, защото е ЕТНИЧЕСКА.
  Това е истината. Тя НИКОГА няма да защити български интерес, само ТУРСКИ.
  Набийте си го в простите глави!!!
  • Х
   х
   3 0
   12:55, 5 яну 2020
   Даже и турски не защитават.
   Еничарска партия паразитираща върху Българщината , подхранвана от контролиран електорат с изразена изключително ниска интелигентност.
  • Lo
   Lot
   1 -1
   12:58, 5 яну 2020
   ДПС защитава не турските, а руските интереси.
 • 5
  Х
  Х
  3 0
  12:51, 5 яну 2020
  Платена публикация за възхвала на сокола.

Още новини

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини