25 °C

10 следи, които ДПС остави в прехода

Днес ДПС навършва 30 години. Юбилей, който е пряко свързан с всичко, което се случи у нас в периода на прехода. Без да е негово огледало. Напротив – двигател на промените, антипод на грешките.

Връщайки се назад, до онзи 4 януари, когато Движението се роди от раните на „възродителния процес”, ще видим, че няма знаково събитие или тенденция в обществено -политическия ни живот, в които да не са участвали ДПС и неговият създател д-р Ахмед Доган.

1.    Старт на демокрацията – Самата идея за демокрация в България е свързана с ДПС и с протестите, които д-р Доган започва да води още от затворническата килия. Принципите за равенство между хората, независимо от етноса, вярата им и политическите им възгледи, са изстрадани в тежкия период на смяна на имената. Затова остават определящи за ДПС и политическия модел у нас.

2.    Уникалният етнически модел на Балканите –  запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в голяма степен на политиката на Доган. Днес това се признава от всички партии у нас, както и от света. България е пример за толератност и заедност.

3.    Евроатлантическата ориентация на България  - Първият политик, който изказва идеята за членство на България в НАТО и присъединяване към ЕС, е д-р Ахмед Доган. Именно политиката на ДПС за принадлежност на страната ни към евроатлантическите ценности е основната двигателна сила през годините за влизането на България в НАТО и ЕС. Днес ДПС е стожер на тази ориентация като никога не позволява да бъде поставяна под съмнение.

4.    Страгегът на коалиционното управление в България – Д-р Доган първи прозря, че бъдещето на България е в коалиционното управление. Защото нито една партия не е в състояние да управлява сама. Изстрадаха го и СДС, и БСП, а после и Борисов. От времето на тройната коалиция до днес ДПС доказва тази своя теза като все по-ясно подчертава, че е дошло времето, в което без Движението, успешно управление не може да има.

5.    Екоземеделието – на ДПС принадлежи идеята за преформатиране на българското земеделие в еко и най-вече био. В зората на демокрацията всяка партия се тревожеше да не отнеме основния поминък на електората. За ДПС това бе тютюна. Ахмед Доган още преди повече от 20 години визионерски зададе на своите нов икономически курс – вместо с тютюн, нивите да се сеят с културите на бъдещето: подправки, лавандула. Днес страната ни е лидер в износа на лавандулово масло, безспорен господар на пазара на розово масло, утвърждава се в първите позиции по био мед, подправки, био зърно и продукти.

6.    Водата е най-ценната – Истината е, че независимо от хулите, които отнесе Ахмед Доган заради „Цанков камък”, още тогава, преди повече от 10 години, Сокола предупреди, че най-ценната суровина в съвременния свят ще е не петрола, а водата. Още повече, че впоследствие стана ясно, че като част от каскада Горна Арда хидроенергийният възел спира високите води на Арда да не предизвикват наводнения в Турция. Лично Ердоган благодари на България за това.

7.    Инвестиции в младите – Младите, високо образовани експерти са бъдещето на България. Идеологията отново е на д-р Доган. В годините той я превърна в основна политика на Движението – част от мечтата за нов, необременен политически елит, който да работи за България. Безспорен факт е, че днес ДПС разполага с най-много подготвени експерти за управлението на държавата.

8. Патриотизъм, не национализъм – Всичко в името на България. Власт от хората за хората. Това отстоява днес Движението. За 30 години ДПС чу за себе си всичко – от етническа партия, през проект на ДС, до бизнес организация. Но истината е, че постепенно се превърна в най-родолюбивата партия в България, в която всеки етнос има своето място и възможност за развитие. В същото време Доган опази политическата си партия от ислямизиране. И не допуска грам проява на национализъм. Открито упреква сегашната власт, че е вкарала националистите в управлението.

9.    Коректив на властта – За 30 години ДПС се наложи като абсолютен коректив на всяка власт. Депесарският шут стряскаше всяко правителство, което излизаше от вектора на националните интереси – от Филип Димитров, през Иван Костов и Сергей Станишев.

10.  Стратегия за бъдещето – За 30 години д-р Ахмед Доган се утвърди като Стратега на държавата. Днес всеки чака преди президентското слово на Нова година да чуе каква е визията на почетния председател на ДПС в декемврийското му обръщение. Тази година то отново бе визионерско. Постави своеобразна точка на т.нар. преход. И обяви необходимост от рестарт на демократичния модел.

30- годишнината е сериозна политическа възраст, която дава основание на ДПС да инициира дебат за този рестарт.

https://www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  Меди
  6 0
  20:21, 4 яну 2020
  Под ДПС разбирайте ДС и не е евро-атлантическа, а чисто русофилска партия.
 • 2
  Ja
  Jack Bauer
  8 -2
  21:33, 4 яну 2020
  Партията на овцете.
 • 3
  Д-
  Д-р Гарабед Доганов
  8 0
  21:41, 4 яну 2020
  ТИН-ТИРИ,МИН-ТИРИ! Специално по точка 6 не ми стана ясно каква е връзката между "Цанков камък" и "Горна арда",ама като за ДПС електората ...бива,ще мине!
 • 4
  Iv
  Ivan
  8 0
  22:24, 4 яну 2020
  Ненормалници!
  Има ли хора, които да вярват на тази простотия.
  Тази партия не би съществувала никъде в нормалния свят, защото е ЕТНИЧЕСКА.
  Това е истината. Тя НИКОГА няма да защити български интерес, само ТУРСКИ.
  Набийте си го в простите глави!!!
  • Х
   х
   3 0
   12:55, 5 яну 2020
   Даже и турски не защитават.
   Еничарска партия паразитираща върху Българщината , подхранвана от контролиран електорат с изразена изключително ниска интелигентност.
  • Lo
   Lot
   1 -1
   12:58, 5 яну 2020
   ДПС защитава не турските, а руските интереси.
 • 5
  Х
  Х
  3 0
  12:51, 5 яну 2020
  Платена публикация за възхвала на сокола.

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
15 авг 2020
Последни новини