20 °C

Цената на водата в населените места от област Кърджали се увеличава на 1.58 лв./куб. м

Увеличението на водата за населените места в цялата област ще се бъде до 1.58 лв./куб. м, а за Кърджали и Момчилград – до 2.60 лв./куб. м. Това съобщи за Радио „Фокус“ инж. Славчо Славков, директор на регионалния доставчик ВиК - Кърджали. В област Кърджали цента на питейната вода се вдига този месец с най-високия процент за цялата страна - 9%. Въпреки това, дори с увеличението, остава по-ниска от цените в София, Бургас, Варна, Добрич, Монтана, Видин, Силистра, Ямбол.

Планинският язовир „Боровица“ в района на село Ненково е основният източник на питейна вода за град Кърджали, Момчилград и много населени места от областта. Той се стопанисва от ВиК - Кърджали, сега е в добро състояние и има достатъчно количества, за да захрани областта, посочи Славчо Славков. „Цената на водата се формира не само от един компонент. Тя е сбор от услугите „доставяне“, „отвеждане“ и „пречистване“ на водата. Когато говорим за по-голямо увеличение, това важи най-вече за Кърджали и Момчилград, където има услуга „пречистване“ - там тя се вдига с 9%, по изчисление на КЕВР“, каза още директорът.

Само за услугата „пречистване“ цената се вдига с 12 стотинки. Тази услуга се ползва само в градовете Кърджали и Момчилград, където отпадната вода минава през пречиствателна станция, затова към нея се добавят допълнителните разходи за пречистване. „Когато говорим за цената за доставяне на вода с питейни качества за цялата област, то разликата е шест стотинки. Миналата година цената беше 1, 53 лв., сега ще бъде 1.58 лв. без ДДС. Казах вече, че само в Кърджали и Момчилград се ползва услугата „пречистване“ на водата и там ще плащат по-висока цена – 2.60 лв. Тоест, за двата града тя ще се повиши с 22 стотинки, до сега беше 2.38 лв.“, каза инж. Славков.

Той допълни, че много по-ниска е цената на водата във всички други населени места в областта. „Навсякъде другаде в областта не се ползва тази услуга „пречистване“ и „отвеждане“ - там няма канализация, няма пречиствателна станция. Затова цената от 1.53 лв. без ДДС за 2019 година, в 2020 год. ще бъде 1.59 лв. без ДДС. Тоест със шест стотинки се увеличава за останалите населени места. Прагът на социалната поносимост за Кърджали е 3.17 лв./куб. м и остава под този праг“.

В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, по думите на инж. Славков. „Ако тя е 2.60 лв./ куб. м в Кърджали, то във Варна е 3.20 лв., в Силистра - 3.45 лв., в Монтана - 3.10 лв. В Шумен е най-висока цената – 3.52 лв., в Бургас, в Ямбол, Враца, Добрич, Видин е над 3 лв./куб. м“, добави още директорът на ВиК - Кърджали инж. Славчо Славков.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини