18 °C

Цената на водата в населените места от област Кърджали се увеличава на 1.58 лв./куб. м

Увеличението на водата за населените места в цялата област ще се бъде до 1.58 лв./куб. м, а за Кърджали и Момчилград – до 2.60 лв./куб. м. Това съобщи за Радио „Фокус“ инж. Славчо Славков, директор на регионалния доставчик ВиК - Кърджали. В област Кърджали цента на питейната вода се вдига този месец с най-високия процент за цялата страна - 9%. Въпреки това, дори с увеличението, остава по-ниска от цените в София, Бургас, Варна, Добрич, Монтана, Видин, Силистра, Ямбол.

Планинският язовир „Боровица“ в района на село Ненково е основният източник на питейна вода за град Кърджали, Момчилград и много населени места от областта. Той се стопанисва от ВиК - Кърджали, сега е в добро състояние и има достатъчно количества, за да захрани областта, посочи Славчо Славков. „Цената на водата се формира не само от един компонент. Тя е сбор от услугите „доставяне“, „отвеждане“ и „пречистване“ на водата. Когато говорим за по-голямо увеличение, това важи най-вече за Кърджали и Момчилград, където има услуга „пречистване“ - там тя се вдига с 9%, по изчисление на КЕВР“, каза още директорът.

Само за услугата „пречистване“ цената се вдига с 12 стотинки. Тази услуга се ползва само в градовете Кърджали и Момчилград, където отпадната вода минава през пречиствателна станция, затова към нея се добавят допълнителните разходи за пречистване. „Когато говорим за цената за доставяне на вода с питейни качества за цялата област, то разликата е шест стотинки. Миналата година цената беше 1, 53 лв., сега ще бъде 1.58 лв. без ДДС. Казах вече, че само в Кърджали и Момчилград се ползва услугата „пречистване“ на водата и там ще плащат по-висока цена – 2.60 лв. Тоест, за двата града тя ще се повиши с 22 стотинки, до сега беше 2.38 лв.“, каза инж. Славков.

Той допълни, че много по-ниска е цената на водата във всички други населени места в областта. „Навсякъде другаде в областта не се ползва тази услуга „пречистване“ и „отвеждане“ - там няма канализация, няма пречиствателна станция. Затова цената от 1.53 лв. без ДДС за 2019 година, в 2020 год. ще бъде 1.59 лв. без ДДС. Тоест със шест стотинки се увеличава за останалите населени места. Прагът на социалната поносимост за Кърджали е 3.17 лв./куб. м и остава под този праг“.

В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, по думите на инж. Славков. „Ако тя е 2.60 лв./ куб. м в Кърджали, то във Варна е 3.20 лв., в Силистра - 3.45 лв., в Монтана - 3.10 лв. В Шумен е най-висока цената – 3.52 лв., в Бургас, в Ямбол, Враца, Добрич, Видин е над 3 лв./куб. м“, добави още директорът на ВиК - Кърджали инж. Славчо Славков.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини