6 °C

Цената на водата в населените места от област Кърджали се увеличава на 1.58 лв./куб. м

Увеличението на водата за населените места в цялата област ще се бъде до 1.58 лв./куб. м, а за Кърджали и Момчилград – до 2.60 лв./куб. м. Това съобщи за Радио „Фокус“ инж. Славчо Славков, директор на регионалния доставчик ВиК - Кърджали. В област Кърджали цента на питейната вода се вдига този месец с най-високия процент за цялата страна - 9%. Въпреки това, дори с увеличението, остава по-ниска от цените в София, Бургас, Варна, Добрич, Монтана, Видин, Силистра, Ямбол.

Планинският язовир „Боровица“ в района на село Ненково е основният източник на питейна вода за град Кърджали, Момчилград и много населени места от областта. Той се стопанисва от ВиК - Кърджали, сега е в добро състояние и има достатъчно количества, за да захрани областта, посочи Славчо Славков. „Цената на водата се формира не само от един компонент. Тя е сбор от услугите „доставяне“, „отвеждане“ и „пречистване“ на водата. Когато говорим за по-голямо увеличение, това важи най-вече за Кърджали и Момчилград, където има услуга „пречистване“ - там тя се вдига с 9%, по изчисление на КЕВР“, каза още директорът.

Само за услугата „пречистване“ цената се вдига с 12 стотинки. Тази услуга се ползва само в градовете Кърджали и Момчилград, където отпадната вода минава през пречиствателна станция, затова към нея се добавят допълнителните разходи за пречистване. „Когато говорим за цената за доставяне на вода с питейни качества за цялата област, то разликата е шест стотинки. Миналата година цената беше 1, 53 лв., сега ще бъде 1.58 лв. без ДДС. Казах вече, че само в Кърджали и Момчилград се ползва услугата „пречистване“ на водата и там ще плащат по-висока цена – 2.60 лв. Тоест, за двата града тя ще се повиши с 22 стотинки, до сега беше 2.38 лв.“, каза инж. Славков.

Той допълни, че много по-ниска е цената на водата във всички други населени места в областта. „Навсякъде другаде в областта не се ползва тази услуга „пречистване“ и „отвеждане“ - там няма канализация, няма пречиствателна станция. Затова цената от 1.53 лв. без ДДС за 2019 година, в 2020 год. ще бъде 1.59 лв. без ДДС. Тоест със шест стотинки се увеличава за останалите населени места. Прагът на социалната поносимост за Кърджали е 3.17 лв./куб. м и остава под този праг“.

В Кърджали ще има отново една от най-ниските цени за водата в цялата страна, по думите на инж. Славков. „Ако тя е 2.60 лв./ куб. м в Кърджали, то във Варна е 3.20 лв., в Силистра - 3.45 лв., в Монтана - 3.10 лв. В Шумен е най-висока цената – 3.52 лв., в Бургас, в Ямбол, Враца, Добрич, Видин е над 3 лв./куб. м“, добави още директорът на ВиК - Кърджали инж. Славчо Славков.

http://www.focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини