14 °C

Европа или Ердоган - кой ще завладее Либия?

Геополитическа катастрофа е на път да разтърси южните пазари на Европа под безпомощния поглед на международна общност и по-специално на Европейския съюз, който се провали с гръм и трясък. Либийският театър, който вече е в хватката на повтарящия се хаос от 2011 г., заплашва да избухне в регионален пожар с непредвидими последици за Средиземноморския регион. Както при сирийската криза, вътрешните фрактури на северноафриканския гигант, грубо казано между две конкурентни регионални сили - Триполитания (на запад) срещу Киренайка (на изток), се експлоатират и задълбочават от чужда намеса, която ескалира. Това пише в редакционната си статия френският всекидневник Le Monde.

Един от главните герои на тази интернационализация на либийския конфликт е Турция на Реджеп Тайип Ердоган, която съчетава авторитарния си дрейф с все по-упоритото експанзионистично изкушение в източното Средиземноморие. Турският държавен глава умножи войнствените декларации за Либия през последните дни, заплашвайки да изпрати войски в помощ на правителството на Националното споразумение (GAN) на Файез Сарадж, базирано в Триполи. Вече се появи информация за движението на сирийските милиции в Триполи, прелюдия към евентуално изпращане на войски от Анкара през януари.

Турция казва, че просто се притичва на помощ на правителство, признато от международната общност, но оставено да се оправя само с нападението, започнато срещу Триполи от фелдмаршала дисидент Халифа Хафтар, "силния човек" от източна Либия със седалище в Бенгази. Всъщност предлаганите от Ердоган услуги на властите в Триполи отговарят на масираната чуждестранна военна подкрепа, на която Хафтар вече се радва. Подкрепен от регионалната ос, съставена от Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, три страни, които оценяват неговия военен авторитаризъм, маршалът също е подкрепян активно и от Русия, в противовес на усилията на Съвета за сигурност на ООН, на който тя е един от петте постоянни членове. Няколкостотин руски "наемници" наистина подкрепят Хафтар в продължаващата битка в Триполи.

Ясна отговорност

Трябва да задействаме алармата в лицето на този барутен погреб, в който се е превърнала Либия. Спиралата от чужда намеса застрашава не само морския баланс в източното Средиземноморие, но и стабилността на Северна Африка и Сахел. Трябва да сме наясно с отговорностите. Тази на Съвета за сигурност на ООН е на първо място. Tой не успя да приеме единна резолюция, призоваваща за прекратяване на офанзивата в Триполи, започнала през април, и още по-малко да наложи прилагането на резолюцията от 2011 г., постановяваща оръжейно ембарго.

Европа също не крие своите разделения - по-специално между Франция и Италия - лишавайки се по този начин от всякакви ефективни действия. Ако волунтаризмът на Еманюел Макрон беше по-скоро навременен, то той беше придружен и от мрачна, дори непрозрачна игра на Франция в полза на Хафтар, която предприе дипломатическо посредничество. В Париж маршалът наистина има редица симпатизанти, залагащи на предполагаемата му способност да стабилизира южната граница на Либия, на границата на Сахел. Хафтар тълкува това френско благоволение като зелена светлина за амбицията му да завладее Триполи. Ако в Либия успее да се утвърди руско -турски кондоминиум , подобно на случилото се в Северна Сирия, Европа на преден план, ще плати цената за собствения си провал.

https://news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини