30 °C

Европа или Ердоган - кой ще завладее Либия?

Геополитическа катастрофа е на път да разтърси южните пазари на Европа под безпомощния поглед на международна общност и по-специално на Европейския съюз, който се провали с гръм и трясък. Либийският театър, който вече е в хватката на повтарящия се хаос от 2011 г., заплашва да избухне в регионален пожар с непредвидими последици за Средиземноморския регион. Както при сирийската криза, вътрешните фрактури на северноафриканския гигант, грубо казано между две конкурентни регионални сили - Триполитания (на запад) срещу Киренайка (на изток), се експлоатират и задълбочават от чужда намеса, която ескалира. Това пише в редакционната си статия френският всекидневник Le Monde.

Един от главните герои на тази интернационализация на либийския конфликт е Турция на Реджеп Тайип Ердоган, която съчетава авторитарния си дрейф с все по-упоритото експанзионистично изкушение в източното Средиземноморие. Турският държавен глава умножи войнствените декларации за Либия през последните дни, заплашвайки да изпрати войски в помощ на правителството на Националното споразумение (GAN) на Файез Сарадж, базирано в Триполи. Вече се появи информация за движението на сирийските милиции в Триполи, прелюдия към евентуално изпращане на войски от Анкара през януари.

Турция казва, че просто се притичва на помощ на правителство, признато от международната общност, но оставено да се оправя само с нападението, започнато срещу Триполи от фелдмаршала дисидент Халифа Хафтар, "силния човек" от източна Либия със седалище в Бенгази. Всъщност предлаганите от Ердоган услуги на властите в Триполи отговарят на масираната чуждестранна военна подкрепа, на която Хафтар вече се радва. Подкрепен от регионалната ос, съставена от Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, три страни, които оценяват неговия военен авторитаризъм, маршалът също е подкрепян активно и от Русия, в противовес на усилията на Съвета за сигурност на ООН, на който тя е един от петте постоянни членове. Няколкостотин руски "наемници" наистина подкрепят Хафтар в продължаващата битка в Триполи.

Ясна отговорност

Трябва да задействаме алармата в лицето на този барутен погреб, в който се е превърнала Либия. Спиралата от чужда намеса застрашава не само морския баланс в източното Средиземноморие, но и стабилността на Северна Африка и Сахел. Трябва да сме наясно с отговорностите. Тази на Съвета за сигурност на ООН е на първо място. Tой не успя да приеме единна резолюция, призоваваща за прекратяване на офанзивата в Триполи, започнала през април, и още по-малко да наложи прилагането на резолюцията от 2011 г., постановяваща оръжейно ембарго.

Европа също не крие своите разделения - по-специално между Франция и Италия - лишавайки се по този начин от всякакви ефективни действия. Ако волунтаризмът на Еманюел Макрон беше по-скоро навременен, то той беше придружен и от мрачна, дори непрозрачна игра на Франция в полза на Хафтар, която предприе дипломатическо посредничество. В Париж маршалът наистина има редица симпатизанти, залагащи на предполагаемата му способност да стабилизира южната граница на Либия, на границата на Сахел. Хафтар тълкува това френско благоволение като зелена светлина за амбицията му да завладее Триполи. Ако в Либия успее да се утвърди руско -турски кондоминиум , подобно на случилото се в Северна Сирия, Европа на преден план, ще плати цената за собствения си провал.

https://news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини