Почивни дни ще ни радват през 2020 г. Най-вече през май и декември

Коледните и новогодишни празници вече отминаха и за съжаление се налага отново да се настройваме за работа. Настоящата 2020 година е високосна, така че с първия работен ден от нея е време да си поставим и своите цели за следващите 366 дни.

Преди да се гмурнем отново в работния делник, нека все пак да видим кога ще почиваме през 2020 година. А през нея празници никак няма да ни липсват.

След празничният 1 януари, първият почивен ден за новата 2020 година ще бъде на националния празник 3 март. Тази година обаче той се пада във вторник и няма да образува дълъг уикенд. Добра идея е човек да си пусне отпуска на 2 март, понеделник, и така да има общо 4 почивни дни по националния празник за Освобождението.

През април ще почиваме традиционните 4 дни по Великден, който тази година е на 19-ти. Както знаем, за най-светлия християнски празник не се работи от Разпети Петък до втория ден на Великден, така че тук ни се събират 4 почивни дни – 17,18,19 и 20 април.

Началото на май също ще започне с дълъг уикенд, след като Денят на труда 1 май се пада в петък. Така тук ни се събират 3 почивни дни – 1,2 и 3 май. Тази година почивния 6 май пък е в сряда и ще се почива само на него, но ако човек слее двата празника с 2 ни отпуска на 4 и 5 май ще може да почива цели 6 дни.

Около 24 май ще има още един дълъг уикенд, след като Денят на славянската култура и писменост се пада в неделя. Така почивен ще бъде и понеделникът след него, а с това се събират отново 3 почивни дни – 23, 24 и 25 май.

Традиционните септемврийски празници ще ни дадат възможност да изпратим лятото с още почивни дни. Около Съединението на България (6 септември) също ни се събира дълъг уикенд – от 5 септември до 7 септември. Това е така, защото 6 септември се пада в неделя, затова почивен е и 7 септември, понеделник.

22 септември обаче се пада във вторник и ще бъде единствен почивен ден, освен ако човек не си вземе отпуска на 21 септември и така да му се съберат 4 почивни дни.

И така стигаме до чакания от всички декември, който през 2020 година ще ни даде възможност за две добри почивки. По Коледа ни се събират 5 почивни дни – от 24 декември (четвъртък) до 28 декември (понеделник), включително. С уговорката, че 31 декември по принцип е работен ден, по Нова година ни се събират 3 почивни дни – 1 януари 2021 година e в петък, а след това ще почиваме и събота и неделя. Ако си пуснем отпуска в работните дни между Коледа и Нова година обаче ще имаме цели 11 почивни дни за края на годината.

А за любителите на статистиката най-малко ще работим през май – едва 18 работни дни. Най-много пък ще се потим от работа в иначе летния юли - цели 23 дни в месеца.

Така че време за почивка ще има през годината, а сега да запрятаме ръкави и да започваме работа. Нека си пожелаем творческо вдъхновение и търпение през цялата работна година, а време за почивка все ще се намери.

https://www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини