7 °C

Документален филм за Грета Тунберг излиза през 2020 год.

Документален филм за младата еко активистка Грета Тунберг ще стане част каталога на американската платформа за стрийминг Hulu догодина. Филмът с работно заглавие „Грета“ ще проследи живота на Тунберг по време на международната училищна климатична стачка, която тя сама със свои усилия организира и популяризира през август 2018 г.

„Екипът зад филма „Грета“ проследява дейността на младата активистка от ранната ѝ стачка в Стокхолм, когато 15-годишната тогава тийнейджърка спря да ходи на училище и излезе да скандира със знамена исканията си за адекватна реакция от страна на политиците за промените в климата и глобалното затоплян, чак до посещенията ѝ в парламента и масовите международни протести, като документира мисията ѝ да накара света да осъзнае и разбере спешността на климатичната криза, пред която сме изправени“, се казва в изявлението на Hulu. По този начин Тунберг е изправена срещу противопоставяне на някои от най-мощните отрицатели на изменението на климата по света, включително и американският президент Доналд Тръмп.

Документалният филм ще бъде режисиран от Нейтън Гросман и продуциран от Сесилия Несен и Фредрик Хайнинг, известни с филмите B-Reel.

Наскоро Тунберг бе обявена за човек на годината на списание Time за активната си работа по климатичния активизъм. Историята на 16-годишната активистка, предизвика критиките на президента Доналд Тръмп, който в личния си акаунт в социалната мрежа Twitter написа: „Това е толкова нелепо. Грета трябва да работи над проблемите си с гнева, след което да отиде да изгледа един добър, стар филм с приятел. Успокой се, Грета, успокой се.“

В отговор на това, с достатъчно закачливо чувство за хумор, Грета Тунберг промени информацията за биографията си в Twitter акаунта на: „Тийнейджър, работещ върху проблемите си с контрола над гнева. В момента се успокоява и гледа добър, стар филм с приятел“

Как Грета стана известна?

Грета Тунберг успя в своята кауза поради няколко причини, но най-важните от които са две: имаше кой да я подкрепи и имаше кой да се вслуша в нея. Когато един тийнейджър спре да ходи на училище, това се равнява на бунт – срещу възрастните, системата, обществото. И донякъде именно такава е постъпката на Грета. Интересното тук обаче е, че нейните родители, учители и близки не подхождат към действията ѝ през призмата на санкцията – не искат да я върнат насилствено обратно в училище и да я накажат затова, че се бунтува. Вместо това, те решават, че младата, но упорита Тунберг има какво да каже на света и е редно управляващите да се вслушат. Затова, родителите ѝ се захващат с промотиране на нейната дейност, медии от цял свят отразяват училищната ѝ стачка срещу климата, която за първи път стана известна от немската медия Дойче Веле.

Последваха бурни реакции – мнозина застанаха зад мисията на Грета и обясниха, че света има нужда от точно това – един млад човек, който да застане и да каже как и колко ощетен се чувства от безхаберието на цялото ни общество към случващото се с околната среда. Разбира се, като всеки обществен феномен, Грета бе обект и на много критики, които никак не ѝ бяха спестени, особено от хората, които отричат климатичните проблеми. Най-голямата и важна изява на младата активиситка бе в края на лятото на тази година, когато тя бе поканена като почетен гост на Световния конгрес за климатичните промени, и изнесе прочувствена, дълбока и изключително яростна реч в лицата на управляващите от цял свят, в която ги обвини, че са отнели нейните мечти, детство и спокоен живот и са я принудили да прави това, което прави, за да може един ден да остане ресурс, който всички ние да използваме, за да продължим.

Защо хората не възприемат климатичната криза?

Историята на отричането на глобалното затопляне, климатичната криза и отхвърлянето на всеобщо признатите от учените промени, стои зад интересен феномен, познат в науката като „

„. В днешно време, на практика всеки може да се изказва по всякакви въпроси, без значение дали има някаква компетентност над тях или обективен поглед. И това е добре – именно това значи свободата на словото. Но дотам. Свободата на словото далеч не означава, че мнението на некомпетентни по дадени въпроси хора, трябва да бъде вземано предвид, при заформянето на общественото мнение и официалните държавни позиции за тежки въпроси, именно какъвто са климатичните промени.

Ефектът на Дънинг – Крюгер накратко означава, че всички ние сме компетентни в една или повече тесни области, в които сме експерти. Навлезли в дълбочина, ние знаем много за това, което практикуваме. Всички останали, които нямат нашите познания, дори не подозират за това колко широко е полето. В този ред на мисли, всички ние не подозираме колко широки и специфични са знанията във всички останали области, в които сме некомпетентни – тоест не сме експерти. В резултат на това, имаме склонността да подценяваме всичко, което не разбираме, особено когато въпрос от него се превърне в обществен проблем и трябва да бъдат взети сериозни мерки, които ще определят бъдещето ни. Според учените, които постулират ефекта, колкото повече знания имаме в различни области, толкова по-малко склонни ще сме да подценяваме тези, в които ни липсват знания

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини