18 °C

Според учени периодичното гладуване е само от полза

Американски учени публикуваха в The New England Journal of Medicine преглед на проучванията за ефектите на периодичното гладуване върху човешкото здраве.
Същността на периодичното гладуване е частично да се ограничи времето на хранене. Това може да бъде ежедневно хранене, но само за ограничен период от време - например от 8 до 14 часа или разпределението на два дни на гладно.

Прегледът беше подготвен от Марк Матсън, невролог от университета Джон Хопкинс и Рафаел де Кабо от Националния институт за стареене на САЩ като част от програмата за вътрешни изследвания на Националния институт по здравеопазване.

Марк Матсън изучава периодично гладуване от 25 години и спазва тази диета от 20 години, което според него подобрява когнитивната функция и предпазва от неврологични заболявания, повишава чувствителността към инсулин, предотвратява развитието на диабет тип 2, понижава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява имунната система и удължава живота като цяло.

Много проучвания при животни и хора са показали, че редуването между периоди на приемане на храна и гладуване поддържа клетъчното здраве. Учените смятат, че подобна диета е естествена, тъй като нашите предци периодично са имали недостиг на храна, а вътрешните процеси в организма, наречени метаболитна смяна, са настроени на този конкретен режим.

По време на периоди на дефицит на калории без захар клетките започват да изразходват вътрешни мазнини - преработват ги в енергия в резултат на по-бавен метаболитен процес. Нормалното функциониране на „метаболитния превключвател“ подобрява регулирането на кръвната захар, повишава устойчивостта на стрес и потиска възпалението.

Четири изследвания върху животни и хора са установили също, че периодичното гладуване понижава кръвното налягане, кръвните липиди и честота на свивания на сърцето в покой. Има все повече доказателства, че подобна диета намалява риска от затлъстяване и диабет дори повече от нискокалорийна диета.

Редица изследвания установяват, че периодичното гладуване е от полза за здравето на мозъка. Хората, които спазват тази форма на диета в продължение на две години, показват признаци на подобрена памет и когнитивни способности. Адаптивният отговор на клетките към прекъсванията в храненето увеличава способността им да се справят със стреса и да се противопоставят на болестите.

Изследванията върху животни в лабораторията на Матсън показват, че периодичното гладуване води до следните положителни промени в организма:

1) подобрена регулация на глюкозата;

2) загуба на коремни мазнини при поддържане на мускулна маса;

3) понижаване на кръвното налягане и честота на свивания на сърцето;

4) подобряване на паметта и двигателните функции;

5) защита на мозъчните неврони от дисфункция и дегенерация в животински модели на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и болестта на Хънтингтън.

„В близко бъдеще трябва да помислите за добавяне на информация за периодично гладуване към учебната програма на медицинските училища, заедно със стандартни съвети за здравословно хранене и физически упражнения“, казва ученият в съобщение за пресата.

Източник: rozali.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини