Младежки център и ново осветление в Кърджали през 2020 г.

Инж. Хасан Азис е кмет на Кърджали от 2003 г. Той е роден на 16 април 1969 г. в родопския град. Завършва „Университета за архитектура, строителство и геодезия“ в София през 1995 година, специалност "Мениджмънт и маркетинг". В периода 2001 г. - 2003 г. е заместник-областен управител на Област Кърджали, ресор "Административен контрол, държавна собственост, регионално развитие и евроинтеграция. В края на годината той направи обзор какво е свършено в общината и разкри какво предстои през 2020 г.

- Г-н Азис, каква е беше 2019 година за община Кърджали?

- Всяка година за нас има различни послания. Определям 2019 година като година на инвестиции в образованието, година на подобряване на условията за обучение на нашите деца. По оценка на Министерството на образованието и науката община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик. С реализираните проекти близо 75 процента от нашите деца вече учат в обновени и ремонтирани училища. Приключихме с реализацията на един много значим проект за развитието на духовността и образованието, свързан с ремонта, санирането и обзавеждането на централните училища в града. Тези наши проекти получиха и второ национално признание -спечелването на национална награда за Сграда на годината от ремонтираното училище „П.Р.Славейков”. Това е оценка както за строителите, така и за усилията на общината за обновяването на учебните  завадения. През 20919 успяхме да приключим и с ремонта на първото професионално училище, което беше прехвърлено на община Кърджали – Професионалната гимназия по селско и горско стопанство.    От десетилетия жителите на Кърджали очакваха откриването на още една детска градина. Затова един от най-важните проекти за нас бе приключването на строителството и довършването на детска градина „Мир” в квартал „Студен кладенец”. Това е една чудесна придобивка за всички кърджалийци, с най-добри условия, които може да предложи една детска градина – нови помещения, ново оборудване и просторно място за игра на децата.

- Какви  други проекти бяха реализирани?

- Започнахме работа и по решаването на един много тежък проблем, който се натрупа през последните години – състоянието на уличното осветление в Кърджали. Независимо че все още има проблеми с  подземните кабели, за които не знаем какво е състоянието им, все пак повече от 70-80 процента от лампите са сменени. През 2020 година ще продължим с подмяната на кабелите. Ще кандидатстваме за допълнително 600 хиляди евро по Норвежката програма за уличното осветление. Започнахме също и ремонта на десет улици и площада на Пазара на производителите в Кърджали. Предстои изграждането и на пешеходен мост в парк „Арпезос-Север”, проект, който ще продължи и през следващата година. Общата инвестицията е за близо 5 млн. лева.

- Какво друго значимо планирате за 2020 година?

- През годините нашият ангажимент към младите хора в Кърджали някак остана на заден план. Затова искаме да реализираме един значим и привлекателен проект – изграждане на нов Младежки център на мястото на съществуващия Младежки дом в парк „Горубсо”. Той ще бъде с нова визия, с нови функции и с възможност за разширяване през следващите години на пространството около него – заедно с обновяване на бившия Розариум и изграждане на нови детски и спортни площадки в тази зона. Надяваме се нашият проект да бъде един от четирите проекта, които ще бъдат финансирани по Норвежката програма в страната.

- Вашите пожелания към жителите на община Кърджали през 2020 година?

- Първо искам да благодаря на всички жители на община Кърджали, на моите съграждани, за подкрепата, която усещаме от тях през годините за всички усилия, които сме полагали за реализирането на мечтите на кърджалийци. Пожелавам им една здрава година, пълна с успехи в личен и обществен план, година, която да бъде свързана с нашето развитие, с инвестиции, с реализирани планове, с хубави празници и най-важното  – да продължаваме да бъдем града на толерантността.

https://www.kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини