„Ислямска държава” обезглави християни в Нигерия навръх Коледа

Джихадистката терористична групировка „Ислямска държава” (ИД) пусна видео, в което твърди, че показва убийството на 11 християни в Нигерия, съобщава Би Би Си (BBC).

От групировката съобщават, че това е част от, наскоро обявената, кампания за „отмъщение” за смъртта на лидера ѝ и на говорителя на терористите,

които бяха убити през октомври в Сирия.

Не се съобщават подробности за жертвите, всички от които са мъже, но „Ислямска държава” казва, че всички те са били „заловени през последните седмици” в североизточния нигерийски щат Борно.

56-секундното видео е дело на „информационната агенция” на ИД Амак. Кадрите бяха пуснати навръх Коледа – 26 декември, а според анализатори съвпадението с големия християнски празник не е случайно.

Видеото е заснето на неидентифицирано място, на открито.

Един от пленниците е застрелян, а останалите десет – обезглавени.

Лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади и говорителят ѝ Абул-Хасан Ал Мухаджир бяха убити в Сирия в края на октомври. Близо два месеца по-късно, на 22 декември, ИД обяви нова войнствена кампания, за да „отмъсти“ за смъртта им и оттогава претендира за терористични атаки в различни държави под знамето на тази кампания.

https://www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини