35-годишнината от протестите срещу т.нар. възродителен процес беше отбелязана в Момчилград

35-годишнината от протестите срещу т.нар. възродителен процес беше отбелязана в Момчилград. Това стана с митинг в памет на жертвите на тоталитарния режим. На него присъстваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, заместниците му Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, депутатите от Кърджалийско Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, техни колеги от страната, гости от Турция и други. Молебен за загиналите беше отслужен от областния мюфтия Бейхан Мехмед.

Традиционото събитие започна с шествие по главната улица на Момчилград. То беше предвождано от активисти на ДПС, носещи портрети на жертвите, паднали по време на протестите в Момчилградско в края на декември 1984 година. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите по време на събитията.

Въпреки че България е член на Европейския съюз, корените на национализма са живи, а негови представители заемат най-високи държавни постове. Този факт е достатъчен, за да ни докаже, че Движението за права и свободи не е изчерпано като проект. Напротив, трябва да продължи да съществува. Защото ДПС е естественото продължение на мисията, започната от нашите герои на площада в Момчилград преди 35 годиния заяви от трибуната кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Всяка година ще сме тук. Ще бъдем и ще продължаваме да бъдем, защото онези грозни процеси трябва да ги помним и да ги припомняме на следващите поколения, заяви в изказването си Мустафа Карадайъ.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини