Бум на частни партита с ползването на фойерверки очакват в Новогодишната нощ в Кърджали

Бум на частни партита с ползването на фойерверки се очаква в Новогодишната нощ в Кърджали. Модата е привнесена от столицата,  като репетициите се състояха през летния сезон на ромските сватби.

  Търсенето на фойерверки по магазините вече започна. За сега не се отчита ръст на продажбите в сравнение с минали години. Нараства обаче броят на местата, където се продават пиротехнически средства. Включиха се и хипермаркетите. Доброто е, че продавачите в специализираните магазини са обучени и инструктират клиентите, как да боравят с фойерверките. Благодарение на това през последните години няма пациенти на Центъра за спешна медицинска помощ, пострадали от пиротехнически средства. Това подчерта за Кърджали бг вести директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков.

   Докато фойерверките са кулминация на частните партитита в нашата страна, в Германия върви дебат за тяхната забрана. Доводите са два и идват от природозащитниците. Те твърдят,че пиротехническите средства замърсяват въздуха и плашат домашните животни.

  Съдържанието на черен барут във фойерверките води до замърсяване на атмосферния въздух , но то е незначително, коментира пред Кърджали бг вести лицензираният оператор за боравене с пиротехника Васил Дончев. Той е на мнение, че и уплахата при домашните любимци отминава бързо. Дончев е категоричен обаче, че опасни фойерверки често попадат в ръцете на кърджалийци. Те са от 3 и 4 категория и искат специални умения при боравенето с тях. Дончев препоръчва пиротехническите средства да се държат далеч от деца. При изстрелването на фойерверките да се избират равни площадки, над тях да няма жици и кабели, като се отстои на десетина метра от тях.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини