Община Кърджали ще стопанисва Перперикон, затяга контрола върху приходите

Община Кърджали ще стопанисва скалния град на траките Перперикон, като ще затегне контролът върху приходите. По предложение на кмета инж.Хасан Азис Общинския съвет даде съгласие Община Кърджали да стартира процедура съгласно разпоредбите на чл.12, ал. 4 от Закона за културното наследство за предоставяне безвъзмездно за управление за срок от 10 години на  археологически комплекс „Перперикон”.

Ще припомним, че във връзка с реализирането на проект «Перперикон –дом на богове и хора», финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., с Решение на Министерски съвет №15/13.01.2002 г. на Община Кърджали са предоставени права за безвъзмездно управление на археологически комплекс „Перперикон” за период от 5 години след приключване на дейностите по договора за безвъзмездна финансова помощ.  Срокът на устойчивост на проекта изтича на 13.08.2020 г. 

  На сесията на местния парламент общинският съветник от Коалиция „БСП за България” Георги Кючуков повтори свое предложение от предишния мандат, общината да започне реално да стопанисва археологическия обект, като затегне контролът върху приходите, подобри екскурзоводното обслужване, повиши размера на таксите  и др. Кючуков поиска градоначалникът  да покани на работна среща директорът на музея, за да обсъди проблемите по стопанисването на Перперикон. Искаме цивилизоване на обекта, адекватно на неговата популярност, подчерта Кючуков.

 Кметът Хасан Азис реагира веднага. Той закова датата 8 януари 2020 г. за работна среща на всички заинтересовани страни за набелязване на мерки за успешното стопанисване на Перперикон в бъдещите десет години.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини