Иновативно лечение на болестта на Паркинсон в напреднал стадий в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Университетската болница „Св.Марина“ във Варна въведе иновативен метод на високотехнологично лечение на хора, страдащи от болестта на Паркинсон. Екип от лекари осъществи първата в болницата мозъчна симулация на човек, при когото болестта е напреднала.

Дълбоката мозъчна симулация за лечение на Паркинсон е многопластов и специфичен процес. Проф. Явор Енчев, който оглавява клиниката по неврохирургия, обяснява, че в началото терапията при това заболяване е свързана с приемането на лекарства. Това се случва през първите десет години. С напредването на времето обаче болестта прогресивно се развива и от медикаментите няма голяма полза. Това е времето, когато е най-подходящо да бъде направена дълбоката мозъчна симулация.

В мозъка се имплантират електроди, които се отвеждат подкожно до областта на подключицата, където се поставя пейсмейкър. От него се подават електрически импулси на определена честота и те стимулират мозъчните структури. Веднага след това болният усеща подобрение, а оплакванията намаляват. Месец след операцията по имплантирането човекът отново влиза в болница, за да бъде програмиран и активиран пейсмейкъра. Дават му устройство, което променя параметрите на електрическата стимулация (програматор) и го обучават да работи с него в дома си.

От „Св. Марина“ съобщават, че мултидисциплинарният екип, който осъществява дълбоката мозъчна симулация, е бил на няколко обучения в Inselspital Hospital в Берн. Варненският МУ и болницата си сътрудничат с нея от дълги години. С тази иновация клиниката покрива пълната гама от неврохирургични интервенции, които се правят в света.

Освен за болестта на Паркинсон методът е подходящ и при дистония и есенциален тремор, казва проф. Силва Андонова, която е началник на Втора неврологична клиника в „Св. Марина“.

От 2019 г. Здравната каса покрива изцяло скъпите устройства за подобен вид лечение на хората в напреднал стадий на болестта на Паркинсон и с дистония.

Източник: mu-varna.bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини