Малки и големи в света на приказките

Инициативите във връзка с Националната седмица на четенето продължават в Езиковата гимназия

Децата се учат да общуват като наблюдават другите около тях, а четенето на книги е чудесен начин за това. Когато слушат приказка, децата забелязват как героите се обръщат един към друг и как се изразяват, което им помага и те самите да се научат на същото. Децата се учат като копират действията на другите – имитират героите от любимите си детски филмчета и споделят играчки, които изобразяват любими приказни герои от книжките. Богатият речник е полезен не само в класната стая или за явяване на изпити. Децата, които имат достатъчно богат речник, за да се изразяват ясно, имат по-добро самочувствие и могат по-лесно да изразят чувствата си. Сюжетите в различните истории могат да са повод за разговори с по-големите ученици относно лични проблеми, отношенията с хората и света като цяло.

Добрата комуникация между малки и големи е особено важна. По традиция големите ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ се обединиха около идеята да четат с малките възпитаници на  ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” град Кърдажли. Ръководителят  на III „а“ клас, госпожа Райковска, посрещна ботевци от VIII и X клас. Стаята на малките се превърна в приказен кът за един час. Големите ученици подготвиха приказки от фолклорната ни съкровищница. Любими детски герои като лисицата, вълкът и Хитър Петър предизвикаха усмивки със своите невероятни приключения. Учениците заедно извеждаха поуката от всяка история и така събитието се превърна в поучителна беседа. След като порасналите деца прочетоха любимите си и може би малко позабравени приказки, малките показаха също колко добре са се научили да четат. Те демонстрираха своите умения чрез познати текстове като „Сливи за смет“, „Торба с лъжи“ и „Хитрата лисица“. Децата вложиха много желание и чувство във всеки прочетен ред.

Уютната неформална обстановка в класната стая допринесе за приповдигнатото настроение на малки и големи. Госпожа Рада Ангелова похвали всички за старанието и за всеотдайното отношение към четенето. Малките ученици приеха с вълнение по-големите, които от своя страна се заредиха от енергията на третокласниците.

Четенето на книги е не само приятно, но и полезно и за възрастните, и за децата. Алберт Айнщайн казва, че  „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни- четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни- четете им повече приказки.“ Книгите развиват въображението на децата, като им помага да се пренесат в непознати земи и да се срещнат с интересни герои. Мечтайте смело, четящи деца!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини