2 °C

Над 21 млн. лв. са инвестирани в рехабилитацията на 32 км от път II-59 Момчилград – Крумовград

Завърши рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград – Крумовград - Ивайловград. Проектът е съфинансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и националния бюджет. Инвестицията е за над 21 млн. лв. с ДДС.

Основно ремонтираната отсечка е част от международното трасе Кърджали – Момчилград – Крумовград – Ивайловград – ГКПП Славеево – Кипринос (Гърция) с голямо значение за регионалния и международeн туризъм. Пътят осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за съседна Гърция. През миналия програмен период със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. /лот 12/ са рехабилитирани 18 км от републиканския път в участъка от Момчилград до с. Карамфил. С успешното изпълнение и на проектите, които завършват сега, са ремонтирани над 50 км от второкласния път.

Строителните работи, завършени тази година, са обособени в два участъка. Първият е около 6 км (от 24-ти до 30-ти км), а вторият е близо 26 км (от 30-ти до 56-ти км).

Рехабилитацията на близо 6-километровата отсечка - от село Карамфил до разклона за язовир „Студен кладенец“, е финансирана от републиканския бюджет. Участъкът е с нова асфалтова настилка, а на местата с ниска носимоспособност е изградена нова конструкция на пътя. Подобрено е отводняването чрез изграждането на нови водостоци, окопи и банкети. Монтирани са нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ремонтирани са две мостови съоръжения – при 27-ми км над р. Крумовица, с дължина 120 м, и при 29-ти км, което е 8 метра. Двата моста са с нова хидроизолация, настилка и тротоари. Възстановени са мантинелите и парапетите на съоръженията.

Изпълнител на участъка от 24-ти до 30-ти км е ДЗЗД „ИЗТОЧНИ РОДОПИ 3“, в което участват: „Пътстройинженеринг“ АД, „ПСК Виастрой“ ЕООД, „Пътища“ АД, „БСК-Горна Оряховица“ АД и „Атлас Балкан“ ООД. Стойността на договора е 3 390 639,742 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Строл 1000“ АД. Техният договор е за 51 000 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт -22“ ООД. Договорът им е за 17 880 лв. с ДДС.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, са основно ремонтирани 26,4 км. Това е отсечката от началото на гр. Крумовград до разклона за с. Попско. Обновеното трасе преминава през четири населени места – гр. Крумовград, с. Полковник Желязово, с. Рогач и с. Пелин. В Крумовград е извършена пълна реконструкция на пътната настилка. В целия рехабилитиран участък е положен нов асфалт, подобрено е отводняването с нови бетонови бордюри, отводнителни улеи и облицовани окопи. Почистени и удължени са всички водостоци и са построени пет нови. Поставени са нови мантинели, пътни знаци и маркировка. В района на 41-ви км е изградена стоманобетонова укрепителна стена с дължина 46 метра. Скатът зад стената е укрепен с геомрежа и хумус.

Изпълнител на този участък е Обединение „ПЪТ II-59“, в което участват: „Джи Пи Груп“ АД и „Контратас Инглесиас“ АД. Договорът за строително-монтажните работи е за 17 989 382,71 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД. Техният договора е 220 056 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 4 200 лв. с ДДС.Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини