13 ефективни присъди и 1 условна за пропаганда на верска омраза и радикален ислям. Преглед на печата

Препоръки. 

"Дума":

Омбудсманът: "Бонус-малус" е в интерес на застрахователите, не на шофьорите

Системата "Бонус-малус", свързана с размера на застраховката "Гражданска отговорност", обслужва интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС. Това е мнението на омбудсмана Диана Ковачева. Тя изпрати свои препоръки до председателя на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. В писмото се настоява да се предвиди допълнително време за обсъждане на концепцията за системата "Бонус-малус".

Наредбата за определяне на размера на застраховката "Гражданска отговорност" влиза в сила от 1 януари догодина с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от началото на 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни.

В становището си до КФН Ковачева излага съображенията си за засягане на правата на гражданите от така предложения втори по ред проект. Според нея се дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.

Режим. 

"Сега":

Водният режим в Перник става още по-тежък

Въведеният в момента режим на водоснабдяването в Перник не води до необходимото спестяване на вода, има проблем със снабдяването на високата зона на града. Затова от ВиК - Перник е предложен нов, още по-драстичен график за всички населени места. Някои от тях ще имат вода всеки ден от 16.00 часа до 22.00 часа, а в някои села ще имат вода през ден. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес по нейна покана среща с областния управител на Перник Емил Костадинов и кмета на областния център Станислав Владимиров, в която участва и заместник-министър Николай Нанков. На срещата бяха обсъдени въведеният в момента режим, ползите, проблемите и бъдещите действия, които трябва да бъдат предприети.

Скандали. 

"Монитор":

Болници дерат с такси "носилка" и "мерене на кръвно"

Болници въведоха такса "носилка" на територията на самото лечебно заведение и прибират по 7 лв. за мерене на кръвно. Други калкулират над 700 лв. на час за операционна зала. Това съобщиха от Асоциацията на здравните застрахователи. Оттам са засекли нарушения в общо 28 лечебни заведения в страната.

В "Токуда" например за операция на пациент с хидроцефалия е поискано допълнително заплащане в размер на 5440 лв. при положение, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща за същото 3800 лв. В исканата сума са включени 900 лв. за избор на екип, 4420 лв. за имплант, непокрит от НЗОК и 120 лв. за по-добри битови условия. От справката за разходите за лечението обаче става ясно, че то е оценено на 10 446,16 лв., като е калкулиран и "час операционна зала"- 892 лв., както и всяко измерване на кръвно налягане по 7лв.

Дело. 

"24 часа":

13 ефективни присъди и 1 условна за пропаганда на верска омраза и радикален ислям

13 ефективни присъди и една условна постанови окръжният съд в Пазарджик във вторник по делото срещу 14 обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляване на ислямска война и ИДИЛ - това е престъпление по чл. 407 от НК.

Най-тежка е присъдата на определяния от прокуратурата за организатор и ръководител на групата ислямисти имам от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той беше осъден на 7 г. и 6 месеца затвор при първоначално строг режим. Към това наказание съдия Кристина Пунтева прибави още една година, защото Ахмед Муса Ахмед е обществено опасен. Трябва да плати и глоба в полза на държавата в размер на 9500 лв.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини