Хиляди мистериозни дупки открити по океанското дъно около бреговете на Калифорния

Изображение 1 от 2

    Мистерия се таи в Тихия океан близо до бреговете на Биг Сър, Калифорния. Подводно проучване откри хиляди малки кръгли дупки в седимента по морското дъно.

    Макар все още да не ясно как са се образували, те явно бързо са се превърнали в любимо убежище на морските обитатели.

    Изследователи открили приблизително 15 000 подобни дупки, с диаметър около 11 метра и дълбъчина 1 метър.

    Било установено, че 30% от тях съдържат човешки отпадъци, наред с риба и други морски създания, които използвали боклуците като хабитат.

    Откритието било направено в рамките на изследване, фокусирано върху други по-големи депресии по морското дъно, с диаметър 175 метра и дълбочина 5 метра.

    Тези по-големи депресии се появяват на морските радари, монтирани по корабите и са ни познати от 1999 година. 5200 от тях са разположени на площ от около 1 300 квадратни километра по морското дъно около Биг Сър. Не е ясно от какво са причинени и тъй като се планира изграждане на вятърен парк в района, са нужни по-нататъшни изследвания.

    Ако например, дупките са предизвикани от газове, като метан, под морското дъно – което била една от водещите теории – това би могло да засегне монтирането на турбините.

    Екипът учени изпратил автономните си подводни устройства, оборудвани с радари, да проучат явлението. Но не били открили доказателства за наличието на метан, всъщност се оказало, че по-големите дупки са неактивни от поне 50 000 години.

    Разглеждайки данните от роботите, учените се натъкнали и на по-малките дупки – твърде малки, за да бъдат уловени от сонарите. Устройствата били изпратени повторно, за да ги разгледат отблизо.

    Екипът ги нарекъл микродепресии. Оказало се, че те са значително по-млади от по-големите депресии, и че имат по стръмни страни. Отличавали се и с “опашки” от седимент, ориентирани в една и съща посока.

    Освен откритите отпадъци, 20% от съдържанието им се състояло от други неща – камъни, водорасли и череп на кит, докато седиментът около дупките бил празен.

    Учените смятат, че настаняването на животните сред боклука може да е издълбало микродепресиите още по надълбоко.

    Това е само хипотеза, която не може да обясни микродепресиите, несъдържащи никакви обекти. Но според изследователите, е ясно, че микро депресиите не прерастват в по-големи дупки, защото между едните и другите съществуват морфологични различия. В допълнение не били открити доказателства за подземна газова активност.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини