Кърджалийският театър стана пълноправен член на Европейската театрална конвенция

Театрално-музикален център – Кърджали стана първият български театър, приет в Европейската театрална конвенция – ЕТС (European Theatre Convention). Това е най-голямата мрежа от обществени театри в Европа. Основана е през 1988 г. и има около 40 членове от над 20 държави. С единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите на организацията одобри ТМЦ-Кърджали за пълноправен член след публично представяне от директора Гълъб Бочуков. „На тази сесия бяха приети общо 8 театра от различни държави, сред които Чехия, Полша, Украйна, Грузия, Кипър и др. Годишната конференция на европейските театри се проведе в Амстердам от 28 ноември до 1 декември, т.г.

ETC разработва и прилага различни програми за обмяна на специалисти, професионално обучение, осъществяване на коопродукции, разменно гостуване на спектакли между членовете, участие във фестивали, нови професионални партньорства, възможности за експериментиране с нови технологии и форми на разказване на истории, работа в мрежа и диалог и др.

„Интересът към кърджалийския театър беше провокиран на предходната конференция в Братислава, когато във фокуса на вниманието бяха развитието и проблематиката на регионалните театри. Възползвахме се от посещението в България на президента на ЕТС и неговия екип, за да представим на сцената на Театъра на армията нашия танцов театър „Легенда за Тамара” на доц. Татяна Соколова”, припомни Гълъб Бочуков. Спектакълът беше реализиран по проект „Пловдив – европейска столица на културата – 2019”. Това ускори приемането ни за пълноправен член в организацията”, поясни директорът. ТМЦ-Кърджали е единственият в България, където съвместно работят три формации – драматична, куклена и сцена „Кадрие Лятифова”.

„Приемаме това събитие като добро начало на честванията за 60-годишнината на нашия театър, която ще е през септември 2020 г. Разбира се, членството в ЕТС не можеше да се случи без помощта на Министерството на културата и лично на министър Боил Банов”, подчерта Бочуков. Участието в организацията отваря широки възможности за развитие на кърджалийския театър. Включването е първата стъпка, но същинската работа тепърва предстои. „На практика бихме могли да работим с всеки един европейски театър, който е член, за осъществяване на общи идеи”, изрази надежда директорът. Вече се обмислят възможности, свързани с реализация на съвместни продукции, с обмяна на опит и добри практики на специалисти от техническото обслужване, както и от мениджмънта. „Проектите ни са съобразени с ежегодните приоритети в работата на организацията и с бюджета, определен за финансирането им”, уточни Бочуков. Първият проект, който се обсъжда, е с екипа на Националния театър на Хавър, Нормандия. Дейностите предвиждат Кърджали да бъде домакин в репетиционния етап на френския спектакъл „Европа, моят скъп дом”. Друга идея е участие във френския фестивал „Летни ветрове”, сезон 2021 – 2022 г., както и театрализиран прочит на трима български и трима френски автори, чиито творби са играни съответно на сцената на кърджалийския и на театъра в Нанси. Предстои посещение на президента на ЕТС, Серж Рангони в Кърджали.

ТМЦ-прес

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини