Кърджали отбеляза Международния ден на хората с увреждания

Изображение 1 от 5

    Кърджали отбеляза днес международния ден на хората с увреждания. В клуба на инвалида в областния център се събраха хора в неравностойно положение от цялата област. Освен международния ден, те имаха още един повод за празник. Навършват се 30 години от създаването на Съюза на инвалидите в България. В клуба се присъстваха още членове на Съюза на военноинвалидите на Съюза на слепоглухите и други сродни организации. Гост на проявата бе зам.-кметът на Община Кърджали  Веселина Тихомирова и Нериман Мехмед,  отговаряща за социалните дейности в администрацията. Сред присъстващите бяха основателките на клуба Гинка Шарева и Кичка Борисова. Почерпката бе дадена от кмета на Общината инж.Хасан Азис. Сред спонсорите бяха Сладкарници „Виена”, ПП ГЕРБ,  общинския съветник Даниел Делчев и др. Хората с увреждания по традиция бяха приветствани от децата от клуба „Ръка за помощ” от СУ”П.Р.Славейков”. Те им донесоха и сладки.

      Веселина Тихомирова приветства присъстващите от името на кмета инж.Хасан Азис. Тя им пожела пред декември, месец изпълнен с много топли празници, повече усмивки. Вие сте сред хората , които ни зареждате с настроение,отбеляза още зам.-кметът.

       Председателят на клуба Шенай Бекир подчерта, че Община Кърджали винаги е помагала на хората с увреждания. Тя е предоставила през 1991 г. безвъзмездно клуб, в който те да провеждат своите срещи. Кметът Хасан Азис е поискал пълен списък на проблемите и нуждите на хората от клуба, за да им съдейства.

      Съюзът на инвалидите в България е създаден на 14-15 декември 1989 г.с председател Костадин Вълков. Месец по-късно е учредено неговото подразделение в Кърджали. Първият му председател Геновева Димитрова създава общинските организации. През 2004 г.тя се оттегля и поста й се заема от Шенай Бекир. Днес регионалната организация на Съюза надхвърля 1200 члена. Тя работи в тясно сътрудничество с дирекциите „Социално подпомагане”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини