Анелия – първа наградена от учените на БАН

Ученичката е наградена за проявен устойчив изследователски интерес и надграждане на резултатите, с цел проучване и опазване на богатството на българските диалекти и традициите на българската култура с изследователския си проект„Думите от  речника на баба“ .

ШестатанаучнасесиянаУченическияинститутна БАН (УчИ-БАН) бешеоткритаотзаместник-министъранаобразованието и наукатаТаняМихайлова и зам.-председателяна БАН чл.-кор.КостадинГанев. Двудневниятфорумсепроведе в зала „Проф. МаринДринов“ и е посветенана 150-годишнината наБългарскатаакадемиянанауките.Акад. Кендеровпоздравиучастниците и припомнимисиятанаУчИ-БАН – младитехорадабъдатнасърчаванидаставатизследователи, дапредставятуспешносвоитеразработки и дабъдатустановениздравивръзкимеждубългарскатанаука и образование.БългарскатаакадемиянанаукитеподкрепяУченическияинститут и учените с апостолскамисия, коитоводятмладитехорапопътянанауката, каза в приветствиетосизам.-председателятна БАН чл.-кор.КостадинГанев. Където и дапродължитесвоетообразование, незабравяйте, чебългарскатанаукащеимануждаотвас, допълнитой.Министерствотонаобразованието и наукатависокооценяваработатанаУченическияинститутна БАН, обявизам.-министърТаняМихайлова. Спореднеязаниманията с наука в извънучебновремепоказват, чеученицитеумеятдаправилнодаразпределятличнотосивреме, даопределятцелитеси и даселишаватотразличниежедневниизкушения.

Повече от 50 ученици участват в шестата сесия на УчИ-БАН. Проектите им са от всички научни направления и са допуснати до участие в сесията след преценка на жури. Рецензиите съдържат критични бележки и препоръки за изследователската си работа.

Тя получи много обективна рецензия за своя проект „Думите от речника на баба“ и бе допусната до научната сесия, на която да го презентира. В рецензията си за изследователския проект на Анелия професор доктор Елка Мирчева пише:  „Идеята за събиране на диалектен материал на терен в уюта на домашната обстановка, като информант е собствената ти баба, е находчиво хрумване. Това създава непосредствена атмосфера и осигурява достатъчно време за лишени от формалност и притеснения интервюта. Изборът на темата заслужава много висока оценка.“ И в действителност работата на Анелия получи максимално висока оценка. Тя спечели овациите на публиката, след като, облечена в носия от село Припек, представи проекта,  посветен на баба й като носител на автентичния говор на селото. Учените отбелязаха, че това е интердисциплинарен проект, който, освен с езикознание и диалектология, е свързан с краезнание, етнография, фолклор. Анелия споделя:  „Миналата година започнах изготвянето на изследване, посветено на автентичния говор на моята баба, която е носител на говора на с. Припек. През изминалото време оттогава досега продължих да работя по темата, първо, от любов към този интересен диалект, а след това с убеждението, че местните говори крият още много тайни, богатство от думи, значения, морфологични и фонетични черти, които разкриват езиковата и културната история на българите.“  Тя е наградена за проявен устойчив изследователски интерес и надграждане на резултатите, с цел проучване и опазване на богатството на българските диалекти и традициите на българската култура с проекта „Думите от  речника на баба“ .

Научни ръководители на Анелия са доц. д-р  Ваня Мичева от Секция за история на  българския език към БАН и Антония Маровска – преподавател по български език и литература.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини