Варненският делфинариум е най-тесният затвор за животни в света, обяви международна организация

Изображение 1 от 2

    Проучване на немската организация ProWal, специализирана в защитата на делфини и китоподобни бозайници е показало, че басейнът на варненския делфинариум е един от най-малките в света с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ. Това каза за "Дневник" Снежанка Бонева от сдружението "Последна клетка", което е партньор на ProWal в Бългаприя.

    Преди месец варненският делфинариум е бил посетен от Андреас Морлок, изпълнителен директор на немската природозащитна организация. Той е един от световно признатите експерти в сферата на китообразните бозайници с над 20 годишен опит.

    "През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и на база на опита си мога да твърдя, че делфинариумът във Варна е най-малкият затвор за делфини в света, е казал Морлок. Основният басейн е свързан с друг в задната част на съоръжението, до което делфините могат да достигнат чрез два шлюза. Този басейн е много малък и има дълбочина на водата максимум 3 метра. Използва се като басейн за отглеждане на малки, но е изключителнo неподходящ за това".

    Според експерта делфините във варненския делфинариум имат са загубили много зъби като причината за това е постоянното гризане на прътите и бетонните стени в басейните. По телата им има и следи от ухапвания, които се причиняват по време на "спорове" помежду им, тъй като не могат да се избягват в тясно пространство, което са принудени да обитават.

    Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани 13 делфина (5 живи и 8 мъртви).

    Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета делфини, за които "Дневник" съобщи през м.г.

    Според Бонева, данните, събрани от международни организации сочат, че приблизително веднъж годишно след откриването му през 1984 г. в делфинариума се е раждало и умирало бебе делфин. "Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините - затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената, обясни Бонева. Делфините са интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота си в плен".

    Един от факторите, които допринасят за високата смъртност сред бебета в делфинариумите е че голяма част от тях са плод на кръвосмешение, твърдят природозащитниците. Често наблюдавана практика е поне две животни от даден вид – мъжко и женско, след което започва тяхното развъждане.

    Според "Последна клетка" такава е и историята на женският делфин Йоана във Варна. Именно тя е майката на делфинчето, което умря 9 дни след раждането си през август. Негов баща е бил или Кимбо - бащата на Йоана, или брат й Бимбо.

    От "Последна клетка" и ProWal припомнят, че делфините не попадат под защитата на българското законодателство, забраняващо използването на диви животни за забавление. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, "най-малко трето поколение, отгледано на затворено".

    Делфините, които и в момента се използват като атракция във Варна обаче не отговарят на тези изисквания, твърдят от природозащитните организации. Събраните от тях данни показват, че Доли и Кимбо, най-възрастните "акробати" в представления, са уловени в Карибско море и докарани в България преди около 35 години. Останалите 3 делфина - Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е. първо поколение отглеждано в плен.

    Според информация, официално разпространявана през годините от някогашния собственик на делфинариума – държавното дружество "Лазур" (приватизирано по-късно от "Феста холдинг") първите четири делфина пристигат у нас на 31 юли 1984 г., от частен делфинариум в Барселона. Това са Пипи (кръстена на Пипи дългото чорапче), Попи, Сплит (който получава името си заради разкъсаната при улова му гръдна перка) и Рейна. Други два делфина, използвани за спектакли във Варна са купени от Куба. Стига се до момент, в който делфините достигат 10 и част от тях са продадени в чужбина.

    През август т. г. "Дневник" публикува информация, според която трима народни представители от ГЕРБ - Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност поправка в полза на единствения у нас делфинариум, собственост на "Феста холдинг". Сигналът за това беше подаден от сдружението за защита на животните "Четири лапи".

    Справка в сайта на Народното събрание тогава показва, че текстът, внесен от депутатите, изключва морските лъвове от списъка на животните, за които е забранено да бъдат използвани за представления в делфинариуми. В същото време единствената двойка морски лъвове у нас се отглежда в атракциона на дружеството "Феста делфинариум" във Варна.

    Въпреки ограниченията регламентирани в сега действащия Закон за защита на животните обаче, те вече години наред се използват за развлечение на туристите срещу заплащане. Сега от "Последна клетка" и ProWal също констатират, че делфинариумът във Варна държи незаконно двата морски лъва и дори ги развъжда.

    "За сега това се прави със същия "успех", който е постигнат и при делфините", каза Снежанка Бонева. Тя припомня случай, станал публичен след публикация в "Дневник", при който новороденият морски лъв Бочко умря, след като се удави в необезопасена шахта, на басейн в делфинариума.

    По данни на ProWal делфините-затворници са изключително примамлив източник на печалба за собствениците си, тъй като статистиката показва, че всеки един от тях, отглеждан в плен, може да донесе печалба от 8 до 20 млн. лв.

    Освен това от сдружението "Последна клетка" твърдят, че жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо диви животни да се държат в плен, и че забавлението с тях е просто весело занимание.

    С искане за закриване на варненския делфинариум активистите от "Последна клетка" и ProWal са внесли в общинската администрация във Варна уведомление за протест на 1 декември. На него ще бъде поискана забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление в България. Интереса си към събитието, обявено във Фейсбук вече са заявили над 100 души.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хи
      хитлер
      1 -1
      17:45, 30 ное 2019
      Мамка ви НПО -та гладни за пари. Частни организации целящи закриване на нашия туризъм пратени от конкуренцията . Какъв е тоя "директор" и кой му позволява да ни инспектира? Изгонете го това мръсно юдейско куче и мудайте забрана да влиза в страната.
    Последни новини