Четири случая на отравяния, причинени вероятно от отровни гъби са регистрирали спешните медици в Кърджали

Четири случая на хранителни отравяния, причинени вероятно от отровни гъби са регистрирали екипи на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали през последните дни. На пациентите е оказана адекватна помощ и те са предадени на Спешното приемно отделение в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков. Той посочи, че пострадалите са двама възрастни и две деца на две и половина  и на петнадесет години. Малкото дете и единият възрастен са от едно семейство.

   Подобни отравяния зачестяват в сезона на гъбите. Отравянията с тях са пет вида и симптомите са различни,подчерта д-р Митков. Най-тежки са отравянията с мухоморка,когато медиците са безсилни.

  Д-р Митков съобщи, че негови специалисти ще бъдат на обучение от 9 до 13 декември в столицата. Обучението е в рамките на национална програма за повишаване на квалификацията на спешните медици с европейско финансиране. Нашите екипи ще бъдат обучавани и на реакции при случаи на отравяния с гъби.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини