Съвременните хора не са отговорни за изчезването на неандерталците, откриха учени

Човечеството може би не е виновно за изчезването на братовчедите ни неандерталци, твърди новопроведено изследване, според което те са измрели заради малобройната популация и инбридинг без дори да са влизали в контакт с Хомо Сапиенс.

Палеонтолозите са категорични, че неандерталците са измрели преди 40 000 години, след като цели 350 000 години обитавали планетата, приблизително по същото време, в което съвременните хора започнали да мигрират от Африка към Европа и Западна Азия.

Остава открит въпроса до каква степен видът Хомо Сапиенс има намеса в упадъка на неандерталците – като според една от теориите, съвременните хора са били по-добри в събирането на ресурси от хоминидите, заради по-напредналото мислене и социални взаимоотношения.

Сега изследване на Технологичния университет в Айндховен, Холандия твърди, че неандерталците може да са измрели и без съперничеството на хората, заради малобройната популация, инбридинга и хаотичните демографски колебания.

Изследването е проведено с данни от популации на ловци събирачи, съществуващи до днес и създаване на модели, представляващи групи неандерталци с различни размери.

След това учените симулирали ефекта на инбриднига – явление, при което размерът на популацията засяга състоянието на членовете на групата – и спонтанните годишни промени в броя на ражданията и смъртните случаи, както и съотношението между половете.

Опитали се да установят дали тези фактори биха могли да преизвикат измиране в период от 10 000 години, като открили, че макар инбридингът сам по себе си, да не може да доведе до упадък в популацията от неандерталци, той може да е оказал ефект в комбинация с един внезапен спад в раждаемостта.

Наблюдения върху съвременни групи от ловци събирачи сочат, че с 25% по-малко раждания на година биха могли да доведат до измиране на групи неандерталци с по 1 000 членове.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини