22 °C

Канадски тийнейжър с облитериращ бронхиолит след пушене на електронни цигари

Преди това заболяването е било типично само за работници на фабрики за пуканки и фабрики за преработка на кафе.

17-годишен канадец, който употребявал електронни цигари, бил диагностициран с тежко респираторно заболяване - облитериращ бронхиолит, известен още като "пуканкова белодробна болест". Докладът за случая е публикуван в журнала на Канадската медицинска асоциация и Gizmodo го описва накратко.

Облитериращият бронхиолит се появява поради въздействието на някои вещества, по-специално хлор, амоняк, серен диоксид и други, които запушват дихателните пътища в белите дробове - бронхиолите. В резултат на това пациентите развиват суха кашлица, хрипове и задух.

През 2000 г. тази болест стана известна като "пуканкова болест на белите дробове", след като медиите разказаха за работници, които получили облитериращ бронхиолит във фабрика за пуканки за микровълнова. В този случай заболяването било предизвикано от ароматизиране с диацетил. Случаи на пуканково белодробно заболяване също са регистриранит при производството на печено смляно кафе - по време на този процес също се отделя диацетил във въздуха.

Сега облитериращият бронхиолит за първи път е свързан с вапинга. Заболяването е диагностицирано при 17-годишен жител на Канада, който не е работил в завод за преработка на кафе или във фабрика за пуканки, а в заведение за бързо хранене. В продължение на пет месеца той използвал смеси и редовно добавял към тях тетрахидроканабинол, активната съставка на марихуаната. В резултат на това младежът изпаднал в доста тежко състояние и лекарите сериозно обмисляли трансплантация на белите дробове, но все пак решават да не я правят. След 47 дни интензивно лечение, което включва изкуствена белодробна вентилация, пациентът бил изписан. Лекарите се опасяват, че последствията от вапинга ще останат дълго време. След изписването му той страда от задух и среща затруднения при физическо натоварване.

Предишни проучвания откриха следи от диацетил, с който е свързан облитериращият бронхиолит, в много течни смеси за пушене. Европейският съюз вече забрани употребата на това вещество в електронните цигари.

Един от авторите на работата Карън Босма припомня, че преди да опитате електронни цигари, не трябва да забравяте за възможните сериозни рискове за здравето и потенциални хронични белодробни заболявания. А на тези, които вече използват електронни цигари, специалистът препоръчва да не приемат смеси от незаконни доставчици, защото те могат да съдържат потенциално вредни химикали. Изследователите казват също, че за да се направи окончателно заключение за това дали електронните цигари и вапинга са вредни за човешкото здраве, са необходими допълнителни изследвания. Следователно, преди те да бъдат извършени, електронните цигари не може да се препоръчват като средство, което ще намали вредата от обикновените цигари, дори и други изследвания да говорят това.

По последни данни в 49 щата на САЩ 2051 души са били диагностицирани със заболяване заради електронни цигари (EVALI), 39 от тях са починали. Възрастта на починалите варира от 17 до 75 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини