6 °C

Канадски тийнейжър с облитериращ бронхиолит след пушене на електронни цигари

Преди това заболяването е било типично само за работници на фабрики за пуканки и фабрики за преработка на кафе.

17-годишен канадец, който употребявал електронни цигари, бил диагностициран с тежко респираторно заболяване - облитериращ бронхиолит, известен още като "пуканкова белодробна болест". Докладът за случая е публикуван в журнала на Канадската медицинска асоциация и Gizmodo го описва накратко.

Облитериращият бронхиолит се появява поради въздействието на някои вещества, по-специално хлор, амоняк, серен диоксид и други, които запушват дихателните пътища в белите дробове - бронхиолите. В резултат на това пациентите развиват суха кашлица, хрипове и задух.

През 2000 г. тази болест стана известна като "пуканкова болест на белите дробове", след като медиите разказаха за работници, които получили облитериращ бронхиолит във фабрика за пуканки за микровълнова. В този случай заболяването било предизвикано от ароматизиране с диацетил. Случаи на пуканково белодробно заболяване също са регистриранит при производството на печено смляно кафе - по време на този процес също се отделя диацетил във въздуха.

Сега облитериращият бронхиолит за първи път е свързан с вапинга. Заболяването е диагностицирано при 17-годишен жител на Канада, който не е работил в завод за преработка на кафе или във фабрика за пуканки, а в заведение за бързо хранене. В продължение на пет месеца той използвал смеси и редовно добавял към тях тетрахидроканабинол, активната съставка на марихуаната. В резултат на това младежът изпаднал в доста тежко състояние и лекарите сериозно обмисляли трансплантация на белите дробове, но все пак решават да не я правят. След 47 дни интензивно лечение, което включва изкуствена белодробна вентилация, пациентът бил изписан. Лекарите се опасяват, че последствията от вапинга ще останат дълго време. След изписването му той страда от задух и среща затруднения при физическо натоварване.

Предишни проучвания откриха следи от диацетил, с който е свързан облитериращият бронхиолит, в много течни смеси за пушене. Европейският съюз вече забрани употребата на това вещество в електронните цигари.

Един от авторите на работата Карън Босма припомня, че преди да опитате електронни цигари, не трябва да забравяте за възможните сериозни рискове за здравето и потенциални хронични белодробни заболявания. А на тези, които вече използват електронни цигари, специалистът препоръчва да не приемат смеси от незаконни доставчици, защото те могат да съдържат потенциално вредни химикали. Изследователите казват също, че за да се направи окончателно заключение за това дали електронните цигари и вапинга са вредни за човешкото здраве, са необходими допълнителни изследвания. Следователно, преди те да бъдат извършени, електронните цигари не може да се препоръчват като средство, което ще намали вредата от обикновените цигари, дори и други изследвания да говорят това.

По последни данни в 49 щата на САЩ 2051 души са били диагностицирани със заболяване заради електронни цигари (EVALI), 39 от тях са починали. Възрастта на починалите варира от 17 до 75 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини