Болничните от по месец с 58% нагоре - товарят НОИ и бизнеса. Преглед на печата

Болничните.

"24 часа":

Болничните от по месец с 58% нагоре - товарят НОИ и бизнеса

Дългите болнични между 15 и 30 календарни дни товарят най-много бюджета на НОИ и бизнеса.

Това показва анализ на КНСБ.

Точно при тях е най-големият ръст с 58,5% между 2014 и 2018 г., сочат данните за увеличаването на болничните листове. По темп на нарастване следват тези с продължителност между 8 и 14 календарни дни вкл. (19,7 на сто).

"Ясно е, че там е основната причина за увеличения брой изплатени дни във временна неработоспособност поради общо заболяване", смятат синдикатите.

Имунитет.

"Дума":

Българските власти искат имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева. Това съобщи самият Сасоли при откриването на пленарната сесия днес в Страсбург, цитиран от БНР.

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура. Искането е представено пред правната комисия на Европарламента, уточни Сасоли.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред "Хоризонт", че е готова сама да се откаже от него:

"Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отказ от имунитет. Тук се гласува".

Визи.

"Сега":

МВнР: 11% са отказаните американски визи на българи

Отказаните американски визи за българи е около 11%, а изискването, за да може страната ни да бъде включена в програмата за безвизови пътувания, е те да бъдат под 3%, съобщи зам.-външният министър Георг Георгиев, цитиран от БНР. Според него в последната година има понижение от почти 5% на отказите, но въпреки това България остава далеч от изискванията на САЩ за безвизово пътуване.

"Няма как да бъда убеден в това, че поставянето на толкова значим и важен въпрос като присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания е нещо, което не следва да стои в разговора между двамата лидери Борисов и Тръмп. Не отричам, че топката е в Конгреса, но и България много стриктно и издържано се придържа към всички критерии за това да влезе в програмата", каза Георгиев пред БНР. Под 1% са българите, нарушили миграционните разпоредби на САЩ.

Насилие.

"Монитор":

24 жени са убити за 9 месеца

От началото на годината са извършени 70 убийства, 24 от които са на жени, съобщи старши инспектор Пенка Стоянова от "Охранителна полиция" на брифинг по повод Международния ден срещу насилието над жени. 182 пък са случаите на средни телесни повреди, като над 100 от тях са срещу представителките на женския пол.

През годините се наблюдава постепенно увеличаване на случаите на подобно насилие, стана ясно от информацията, представена от заместник-директора на ГД "Национална полиция" старши комисар Благородна Макева. През 2016 г. те са били 28 000, за 2017 г. са над 29 000, а за 2018 г. са 31 166. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че издадените ограничителни заповеди от началото на годината до края на септември месец са над 2300.

От министерството допълниха, че ще бъде изградена автоматизирана информационна система, в която ще постъпват всички сигнали за домашно насилие, изнасилвания и убийства.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Редовно работещ
    1 0
    10:24, 26 ное 2019
    Товарят,но когато ти вземат отдръжките не те питат.Сидтемата не се ли товари от социалните плащания които се правят към малцинствата и главно към ромите.Там може защото са най-важните гласоподаватели да тъпите ни управляващи.Ако тези плащания спрат на всички ще ни олекне и ще има пари за всички които се трудят не да се подиграват с нормалните хора
Последни новини