110 малки и средни предприятия в граничните области на България и Гърция се съревновават за 20 млн. лв.

110 малки и средни предприятия в пограничния регион на България и Гърция кандидатстват за финансиране в рамките на 5-тата покана с бюджет от 20 млн. лв.  по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014-2020 г. Това стана ясно по време на Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата, на което бе отчетен  напредъкът в изпълнението й, както и подготовката на бъдещата такава за периода 2021-2027 г. Срещата бе председателствана от заместник-министъра на регионалното развитие и  благоустройството Деница Николова и държавния секретар на Министерството на развитието и инвестициите на Гърция, г-жа Ники Дандолу. В дискусиите се включиха водещите заинтересовани страни от трансграничния регион, сред които областните управители на Благоевград, Хасково, Кърджали, представители на местната власт и гражданското общество.

„За първи път малките и средни фирми от двете страни на границата имат възможност да получат директно европейско финансиране за дейности, които целят повишаване на конкурентоспособността, разширяване на производството и достигане на нови пазари. Малкият и среден бизнес носи най-голяма добавена стойност в регионите“, отбеляза заместник-министър Николова.   В рамките на крайния срок за подаване на проектни предложения са получени 55 апликационни форми, като 30 са с водещ партньор от гръцка страна, а 25 от българска. Предложенията са в етап на оценка.  Компаниите ще получат 65% безвъзмездна помощ за проектите си, а останалите 35% са собствен капитал. Бе отчетено, че по този начин финансирането ще достигне около  15,5 млн. евро. Най-много проекти са подадени от МСП в сферата на туризма, възобновяемите енергийни източници, развитие на нови технологии, текстилната промишленост и др.

Още 7 млн. евро от програмата ще бъдат отпуснати за индиректна подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от трансграничната територия, стана ясно по време на заседанието. Те са предназначени за проекти за насърчаване на предприемачеството и нови бизнес инициативи, създаването на нови предприятия, включително чрез бизнес инкубатори. Към момента са получени 48 заявления за интерес, като след оценката им ще се пристъпи към подаване на пълна апликационна форма.

Заместник-министър Деница Николова отбеляза, че към момента по трансграничната програма между България и Гърция се изпълняват проекти за около 110 млн. евро. Най-големият сред тях е разкриването на нов граничен пункт Рудозем- Ксанти, на стойност 38 млн. евро, който се очаква да бъде въведен в експлоатация  до края на програмния период. По проекта от българска страна се извършва и  рехабилитация на път II-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград, като предстои въвеждане на участъка в експлоатация. Като част от проекта се финансира и реконструкция на път II-86 – Средногорци – Рудозем и околовръстен път на Рудозем. Към момента са изпълнени над 40 % от дейностите. От гръцка страна се финансира строителството на пътна отсечката от Димарио  до българо-гръцката граница  с дължина 8 км.

Като други съществени проекти в изпълнение бяха отбелязани двата стратегически проекта, финансиращи мерки за защита от наводнения по големите реки, протичащи в двете държави.

В рамките на Комитета за наблюдение бе обсъдена и бъдещата трансгранична програма, чието изпълнение предстои в периода 2021-2027 г.  „Българската страна подкрепя надграждане на стратегическия подход, основан на идентифицираните конкретни нужди на трансграничния регион, с цел увеличаване ефективността от кохезионната политика. При структуриране на рамката за новата програма трябва да дефинираме прагматични, специфични и устойчиви като модел на изпълнение териториално-ориентирани мерки, за да постигнем намаляване на междурегионалните дисбаланси в средносрочна и дългосрочна перспектива и да гарантираме увеличаване на икономическата активност в региона“, заяви г-жа Николова. Сред бъдещите приоритети на програмата са изпълнението на големи инфраструктурни и стратегически проекти между двете  държави и подпомагане на малкия и среден бизнес чрез прилагане на новия инструмент „фонд за малки проекти“.

Това съобщиха за Кърджали бг вести от МРРБ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини