10 °C

Признават компулсивното онлайн пазаруване за отделно психично заболяване

Компулсивното пазаруване онлайн трябва да бъде признато за отделно психично заболяване, твърдят психолози.

Причината е че манията за пазаруване има известни прилики с друг вид зависимости.

Международният класификатор на заболяванията, използван от психиатри за класифициране на психичните заболявания, в момента не разглежда шопинг манията като отделно състояние.

Според изследователите, обаче, съществуват определени симптоми, които разграничават заболяването от останалите подобни. Те дори разграничават и един подвид пациенти, при които симптомите се влошават най-вече при онлайн пазаруването.

Ако шопинг манията бъде призната за отделно заболяване, повече засегнати от нея хора ще осъзнаят, че се нуждаят от лечение. Смята се, че състоянието обхваща около 5% от населението.

Компулсивните шопохолици изпитват силна нужда да си купят нещо и непреодолимото желание да притежават различни потребителнки стоки. Понякога купуват повече неща, отколкото могат да си позволят или отколкото имат нужда, само за да потушат обхваналите ги негативни емоции.

Това в крайна сметка води до по-голям стрес, семейни скандали, дългове, излишното трупане на стоки, измами и присвоявания, твъдрят учени, които изследвали 122 случая на шопинг мания в Германия. По-младите пациенти, пазаруващи онлайн, демонстрирали най-тежки симптоми.

Учените се надяват признаването на компулсивното пазаруване да насърчи изледванията върху това заболяване.

Терапевтите признават, че състоянието, познато и като ониомания, може да засегне семейните взаимоотношения, работата, финансите и емоционалното състояние.

При пристрастените към пазаруването се наблюдава ръст в стойностите на невротрансмитера допамин, което увеличава желанието им да си купуват все повече и повече неща, за да изпитат отново същото задоволство.

Хората с ониомания се чувстват напълно погълнати от желанието си за пазаруване, като харчат средства или за самите себе си, или за другите.

Времето – да не споменаваме емоционалния стрес – необходимо за търсене, скролване из социалните мрежи, посещаване на магазини, жонглиране със сметки и кредитни карти, криене на покупки от семейството, може да доведе до сериозни смущения, като натрупване на дългове, семейни проблеми и пренебрегване на децата.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
12 дек 2019
Последни новини