Президентът на Боливия подаде оставка, след като полицията премина на страната на протестите

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка, обяви самият той. Моралес в изпратил оставката си до парламента, предаде "Спутник". Като той мотиви посочва желанието си мирът и стабилността в страната да се възстановят. 

Моралес декларира, че няма намерение да бяга от страната и нищо не е откраднал, но се носят упорити слухове, че бягство ще има. 

Очаква се той да бъде арестуван. 

Мексико вече предложи на Моралес политическо убежище. Това е съобщил външният министър Марсело Ебрар. 

Аржентина, Венецуела, Куба, Никарагуа и Мексико oбявиха, че оставката е преврат. 

Все още не е ясно кой ще изпълнява временно неговите функции до избор на нов президент. 

Това се случва, след като по-рано армията на Боливия призова президента да се оттегли след 14 години на власт.

"След анализиране на конфликтната вътрешна ситуация, молим президента да подаде оставка на президентския си мандат, за да позволи умиротворяването и поддържането на стабилността, за доброто на нашата Боливия", каза генерал Уилямс Калиман пред репортери.

По-рано и полицията премина на страната на демонстрантите, които седмици наред протестират срещу преизбирането на държавния глава, който е на власт от 2006 година. Демонстраците взеха най-малко 3 жертви. 

Под натиска на общественото недоволство, в неделя Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като международни наблюдатели поставиха под въпрос резултатите от вота преди няколко седмици.

На пресконференция дългогодишният лидер също обеща да смени членовете на избирателната комисия на страната.

Подадоха оставки вицепрезидентът и председателят на Сената. 

Международната организация обяви, че проверка на изборите на 20 октомври е установила "ясни манипулации" на избирателната система и резултатите не могат да бъдат потвърдени.

Манипулациите на компютърната система са в такъв размер, че те трябва да бъдат разследвани от Боливия и да се поеме отговорност при този сериозен случай, се казва в предварителен доклад.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини