Мусаибите-побратимите в Исляма

    Мусаибите са малка общност в алевитското направление в Исляма. Те обитават днес Източните Родопи. В миналото обаче са били по-многобройни. Центърът на мусаибите е текето Казъл Дели баба при с.Руса,Гърция. По потекло мусаибите са помаци, българи-мюсюлмани, като възрастните в Гърция говорят все още на родопски диалект. Мусаиби обитават и Крумовградско и Ивайловградско. Тук те са с турско самосъзнание. Според изследователя Мухаррем Алиосман в днешните им обичаи и празници все още битуват паралели с фолклора на помаците.

      Всичко това нямаше да предизвиква интерес, ако не бе фактът, че мусаибите поддържат най-важното теке на алевитите на Балканите. Те се считат за третата най-висша степен на посветеност в исляма,  по висока от тази на бекташите и бобаите. Аргументират се с това, че са първопроходци в мюсюлманството. Наричат се мусаиби-побратими, по примера на побратимените от Пророка Мохамед жители на Мека и Медина. Характерното за Родопите побратимяване и изключителен фактор в живота на мусаибите. Те считат побратима за повече от брат.

       Всяка година мусаибите се събират на Касъм /Димитровден/ на текето Казъл Дели баба. За алианите целия месец ноември носи името Касъм. Особен обаче е 8 ноември. На този ден приключват есенните им маета/събори/ в Източните Родопи. Почита се сина на Казъл дели баба, който е смятан за светец. Името му е Мюрсел Бали Оглу.

       За да отдадат почит идват алевити от България,  Турция, Македония,Албания, а тази година и от Румъния.

      Всички те влизат в текето Казъл Дели баба за да произнесат молитва пред гроба на алевитския светец. Палят свещи и правят дарения. Тази година от България групата наброява 90 души.Част от тях пристигнаха с автобус, а останалите с автомобилите си. Българската група е най-многобройна.Води ги дедето на мусаибите в Източните Родопи Юсеин деде и председателят на алевитската организация „Джем Южна България”-Мустафа Али Мустафа,също от общността на мусаибите.

       Важна част от поклонението е молитвата на гроба на Казъл дели баба. Преди нея алианите правят обиколки,докосват гроба и целуват пръстите си.Палят свещи.

    Още по- важно обаче е поклонението пред т-нар.Черен камък. Мусаибите твърдят , че това е метеорит, изпратен от Аллах за благодат на тяхната общност. Мустафа Али Мустафа показва на групата от Източните Родопи как трябва да коленичат пред Черния камък.

       В дергяха на Казъл Дели баба алианите изпълняват и своите нефеси. Юсеин деде пее във възхвала на алианските светци Пир султан, Елмалъ баба и Отман баба в съпровод на сас.

      В текето Казъл Дели баба е вплетена цялата история на алевизма. То е жив Коран. Тук са всички символи на исляма, споделя за Кърджали бг вести председателят на сдружението на алевитите от Румъния Шакир Айдоган. Той добавя, че всички символи на алевитското направление в исляма са вплетени тук. Посочва и един универсален символ-шестолъчната звезда. Мустафа Али Мустафа обяснява  , че за мусаибите това е символ на живота, на пресичащите се два триъгълника на доброто и  злото. Този знак е познат от синагогите.Известен е като Звездата на Давид.

      Тази година на 9 ноември паметта на Мюрсел Бали Оглу събира стотици алевити на събор. Организацията е перфектна.Съборът започва с молитва пред тюрбето на Мюрсел Бали Оглу, произнесена от халифе дедето/главното деде/ на мусаибите в Гърция Мехмед Исмаилоглу.

    Приготвени са десетки казани с курбан, пилаф и фасул.Курбанът е осветен от Мустафа Али Мустафа и Шакир Айдоган.

      На събора присъства и кмета на община Еврос.

    Не остава човек дошъл на маето, който да си тръгва гладен. Всички хапват от богатата ритуална трапеза.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини