4 °C

Мусаибите-побратимите в Исляма

  Мусаибите са малка общност в алевитското направление в Исляма. Те обитават днес Източните Родопи. В миналото обаче са били по-многобройни. Центърът на мусаибите е текето Казъл Дели баба при с.Руса,Гърция. По потекло мусаибите са помаци, българи-мюсюлмани, като възрастните в Гърция говорят все още на родопски диалект. Мусаиби обитават и Крумовградско и Ивайловградско. Тук те са с турско самосъзнание. Според изследователя Мухаррем Алиосман в днешните им обичаи и празници все още битуват паралели с фолклора на помаците.

    Всичко това нямаше да предизвиква интерес, ако не бе фактът, че мусаибите поддържат най-важното теке на алевитите на Балканите. Те се считат за третата най-висша степен на посветеност в исляма,  по висока от тази на бекташите и бобаите. Аргументират се с това, че са първопроходци в мюсюлманството. Наричат се мусаиби-побратими, по примера на побратимените от Пророка Мохамед жители на Мека и Медина. Характерното за Родопите побратимяване и изключителен фактор в живота на мусаибите. Те считат побратима за повече от брат.

     Всяка година мусаибите се събират на Касъм /Димитровден/ на текето Казъл Дели баба. За алианите целия месец ноември носи името Касъм. Особен обаче е 8 ноември. На този ден приключват есенните им маета/събори/ в Източните Родопи. Почита се сина на Казъл дели баба, който е смятан за светец. Името му е Мюрсел Бали Оглу.

     За да отдадат почит идват алевити от България,  Турция, Македония,Албания, а тази година и от Румъния.

    Всички те влизат в текето Казъл Дели баба за да произнесат молитва пред гроба на алевитския светец. Палят свещи и правят дарения. Тази година от България групата наброява 90 души.Част от тях пристигнаха с автобус, а останалите с автомобилите си. Българската група е най-многобройна.Води ги дедето на мусаибите в Източните Родопи Юсеин деде и председателят на алевитската организация „Джем Южна България”-Мустафа Али Мустафа,също от общността на мусаибите.

     Важна част от поклонението е молитвата на гроба на Казъл дели баба. Преди нея алианите правят обиколки,докосват гроба и целуват пръстите си.Палят свещи.

  Още по- важно обаче е поклонението пред т-нар.Черен камък. Мусаибите твърдят , че това е метеорит, изпратен от Аллах за благодат на тяхната общност. Мустафа Али Мустафа показва на групата от Източните Родопи как трябва да коленичат пред Черния камък.

     В дергяха на Казъл Дели баба алианите изпълняват и своите нефеси. Юсеин деде пее във възхвала на алианските светци Пир султан, Елмалъ баба и Отман баба в съпровод на сас.

    В текето Казъл Дели баба е вплетена цялата история на алевизма. То е жив Коран. Тук са всички символи на исляма, споделя за Кърджали бг вести председателят на сдружението на алевитите от Румъния Шакир Айдоган. Той добавя, че всички символи на алевитското направление в исляма са вплетени тук. Посочва и един универсален символ-шестолъчната звезда. Мустафа Али Мустафа обяснява  , че за мусаибите това е символ на живота, на пресичащите се два триъгълника на доброто и  злото. Този знак е познат от синагогите.Известен е като Звездата на Давид.

    Тази година на 9 ноември паметта на Мюрсел Бали Оглу събира стотици алевити на събор. Организацията е перфектна.Съборът започва с молитва пред тюрбето на Мюрсел Бали Оглу, произнесена от халифе дедето/главното деде/ на мусаибите в Гърция Мехмед Исмаилоглу.

  Приготвени са десетки казани с курбан, пилаф и фасул.Курбанът е осветен от Мустафа Али Мустафа и Шакир Айдоган.

    На събора присъства и кмета на община Еврос.

  Не остава човек дошъл на маето, който да си тръгва гладен. Всички хапват от богатата ритуална трапеза.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
  06 дек 2019
  Последни новини