12 °C

Кърджали се готви да чества тържествено Деня на сухопътните войски

  Областният и общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб организират тържествено честване на Деня на сухопътните войски - 19 ноември.

        

       За какво този ден е оценен и за българския пехотинец е блажен? На 19 ноември 1885 година е победата над агресор и повратен момент в изграждането на Сухопътните ни войски.

  На тази дата, в хода на Сръбско-Българската, наречена война на българските капитани, българският воин е показал пред света, че в защита на своето Отечество е готов и е извършил чудеса от храброст. В тридневни боеве на Сливнишката отбранителна позиция, разгромява елитните части на военна групировка след решителен марш-моньовър.

        Сухопътните войски на Република България са най-многочисления състав на въоръжените сили на Българската Армия.

  Тяхната история, като официално войнско формирование датира от 1877 година. В град Кишинев се основава Българското опълчение за участие в Освободителната война. Дислоцирано в Родината се трансформира в Българската Земска Войска. На 8 юли 1878 година, в съответствие с решенията на Берлинския договор, в Княжество България се формира Българската войска, а в Източна Румелия - Източнорумелийска милиция. Армията ни е изцяло сухопътна до август 1879 година, когато се поставят основите на Военния фронт. Възприет е принципа на европейските държави и сухопътните войски се развиват на основата на всеобщата военна служба.

     На 6 септември 1885 година, частите на източнорумелийската милиция застават на страната на народа, възстанал за Съединението на България.

          Усъвършенствайки  се в количестено и качествено отношение се възприема армейско дивизионно-полковата структура. Създават се и се развиват родове войски.

          Личният състав на Сухопътните войски носи ореола на неувяхваща бойна слава във войните за национално обединение /1912-1913 г./Междусъюзническата война 1913 г. Първата световна война /1915-1918 г./  Сухопътните ни войски поемат цялата тежест и заслуги за героизма при Лозенград-Бунархисар, щурма и превземането на Одрин, превземането на Тутракан, боевете за освобождението на Македония и Добруджа, Дойранската епопея и други.

         Изправена срещу обединените 22 нации в Атлантата, Българската армия води тежки битки при Дойранското езеро, Завоя на Черна, Червената стена, Каймакчалан, Кемали, Добро поле, където за пореден път нашите полкове проявяват чудеса от храброст.

        През Втората световна война, Сухопътните ни войски участват в последния етап. Провеждат пет настъпателни операции, Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-Струмска, Косовска и Мурска. Провеждат и една отбранителна операция - Дравската.

  Нашата армия се доказва, като непреодолим гарант за териториална цялост и независимост на Отечеството ни, за справедливост и в защита мира за други нации и народи.

         През 1994 година, страната ни се включва в инициативата  -Партньорство за мир.

         През 1995 година, с форма се налага принципа за изграждане на професионална армия.

         Нашите Сухопътни войски участват в операции по поддържане на мира в Камбоджа, мисии в Ангола, Таджикистан, мисии на ООН в Етиопия, Косово, Босна, Херцеговина, Афганистан и Ирак.

         След 14-годишна дейност, на 29 март 2004 година, Република България става пълноправен член на Североатлантическия алианс.

         Асоциацията на Сухопътните войски даде пример за единство и на запасното войство. Работи се активно в подкрепа на Сухопътните войски, военноисторическото наследство, военно-патриотичното възпитание на подрастващите и защита на правата им, защита правата на запасните и резервистите, издават се книги за история на Сухопътните войски. Учредител и член е на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната с договори за съвместна дейност с над 12 други организации и институции, включително с Командването на Сухопътните войски.

         Към настоящия момент, тревога буди забавянето на проекта за придобиване на нови бойни и спомагателни машини, техника и осигуряване, с което се изостава от тези позиции при ВВС и ВМС. Малък е и откликът на местните власти по инициативата да се назоват населени места, улици и обекти на заслужилите ни героични с подвизи командири, воини, полкове, дивизии, подразделения.

         Активната дейност на Сухопътните ни войски към настоящето е доказана с резултат при преработването на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2020 година.

  СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ!

  ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И ЖЕРТВИТЕ ИМ!

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                     о.з.. майор Златко Колачев - секретар на областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Кърджали.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини