Кърджали се готви да чества тържествено Деня на сухопътните войски

  Областният и общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб организират тържествено честване на Деня на сухопътните войски - 19 ноември.

        

       За какво този ден е оценен и за българския пехотинец е блажен? На 19 ноември 1885 година е победата над агресор и повратен момент в изграждането на Сухопътните ни войски.

  На тази дата, в хода на Сръбско-Българската, наречена война на българските капитани, българският воин е показал пред света, че в защита на своето Отечество е готов и е извършил чудеса от храброст. В тридневни боеве на Сливнишката отбранителна позиция, разгромява елитните части на военна групировка след решителен марш-моньовър.

        Сухопътните войски на Република България са най-многочисления състав на въоръжените сили на Българската Армия.

  Тяхната история, като официално войнско формирование датира от 1877 година. В град Кишинев се основава Българското опълчение за участие в Освободителната война. Дислоцирано в Родината се трансформира в Българската Земска Войска. На 8 юли 1878 година, в съответствие с решенията на Берлинския договор, в Княжество България се формира Българската войска, а в Източна Румелия - Източнорумелийска милиция. Армията ни е изцяло сухопътна до август 1879 година, когато се поставят основите на Военния фронт. Възприет е принципа на европейските държави и сухопътните войски се развиват на основата на всеобщата военна служба.

     На 6 септември 1885 година, частите на източнорумелийската милиция застават на страната на народа, възстанал за Съединението на България.

          Усъвършенствайки  се в количестено и качествено отношение се възприема армейско дивизионно-полковата структура. Създават се и се развиват родове войски.

          Личният състав на Сухопътните войски носи ореола на неувяхваща бойна слава във войните за национално обединение /1912-1913 г./Междусъюзническата война 1913 г. Първата световна война /1915-1918 г./  Сухопътните ни войски поемат цялата тежест и заслуги за героизма при Лозенград-Бунархисар, щурма и превземането на Одрин, превземането на Тутракан, боевете за освобождението на Македония и Добруджа, Дойранската епопея и други.

         Изправена срещу обединените 22 нации в Атлантата, Българската армия води тежки битки при Дойранското езеро, Завоя на Черна, Червената стена, Каймакчалан, Кемали, Добро поле, където за пореден път нашите полкове проявяват чудеса от храброст.

        През Втората световна война, Сухопътните ни войски участват в последния етап. Провеждат пет настъпателни операции, Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-Струмска, Косовска и Мурска. Провеждат и една отбранителна операция - Дравската.

  Нашата армия се доказва, като непреодолим гарант за териториална цялост и независимост на Отечеството ни, за справедливост и в защита мира за други нации и народи.

         През 1994 година, страната ни се включва в инициативата  -Партньорство за мир.

         През 1995 година, с форма се налага принципа за изграждане на професионална армия.

         Нашите Сухопътни войски участват в операции по поддържане на мира в Камбоджа, мисии в Ангола, Таджикистан, мисии на ООН в Етиопия, Косово, Босна, Херцеговина, Афганистан и Ирак.

         След 14-годишна дейност, на 29 март 2004 година, Република България става пълноправен член на Североатлантическия алианс.

         Асоциацията на Сухопътните войски даде пример за единство и на запасното войство. Работи се активно в подкрепа на Сухопътните войски, военноисторическото наследство, военно-патриотичното възпитание на подрастващите и защита на правата им, защита правата на запасните и резервистите, издават се книги за история на Сухопътните войски. Учредител и член е на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната с договори за съвместна дейност с над 12 други организации и институции, включително с Командването на Сухопътните войски.

         Към настоящия момент, тревога буди забавянето на проекта за придобиване на нови бойни и спомагателни машини, техника и осигуряване, с което се изостава от тези позиции при ВВС и ВМС. Малък е и откликът на местните власти по инициативата да се назоват населени места, улици и обекти на заслужилите ни героични с подвизи командири, воини, полкове, дивизии, подразделения.

         Активната дейност на Сухопътните ни войски към настоящето е доказана с резултат при преработването на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2020 година.

  СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ!

  ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И ЖЕРТВИТЕ ИМ!

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                     о.з.. майор Златко Колачев - секретар на областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Кърджали.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  19 ное 2019
  Последни новини