Кърджали се готви да чества тържествено Деня на сухопътните войски

    Областният и общинският съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб организират тържествено честване на Деня на сухопътните войски - 19 ноември.

          

         За какво този ден е оценен и за българския пехотинец е блажен? На 19 ноември 1885 година е победата над агресор и повратен момент в изграждането на Сухопътните ни войски.

    На тази дата, в хода на Сръбско-Българската, наречена война на българските капитани, българският воин е показал пред света, че в защита на своето Отечество е готов и е извършил чудеса от храброст. В тридневни боеве на Сливнишката отбранителна позиция, разгромява елитните части на военна групировка след решителен марш-моньовър.

          Сухопътните войски на Република България са най-многочисления състав на въоръжените сили на Българската Армия.

    Тяхната история, като официално войнско формирование датира от 1877 година. В град Кишинев се основава Българското опълчение за участие в Освободителната война. Дислоцирано в Родината се трансформира в Българската Земска Войска. На 8 юли 1878 година, в съответствие с решенията на Берлинския договор, в Княжество България се формира Българската войска, а в Източна Румелия - Източнорумелийска милиция. Армията ни е изцяло сухопътна до август 1879 година, когато се поставят основите на Военния фронт. Възприет е принципа на европейските държави и сухопътните войски се развиват на основата на всеобщата военна служба.

       На 6 септември 1885 година, частите на източнорумелийската милиция застават на страната на народа, възстанал за Съединението на България.

            Усъвършенствайки  се в количестено и качествено отношение се възприема армейско дивизионно-полковата структура. Създават се и се развиват родове войски.

            Личният състав на Сухопътните войски носи ореола на неувяхваща бойна слава във войните за национално обединение /1912-1913 г./Междусъюзническата война 1913 г. Първата световна война /1915-1918 г./  Сухопътните ни войски поемат цялата тежест и заслуги за героизма при Лозенград-Бунархисар, щурма и превземането на Одрин, превземането на Тутракан, боевете за освобождението на Македония и Добруджа, Дойранската епопея и други.

           Изправена срещу обединените 22 нации в Атлантата, Българската армия води тежки битки при Дойранското езеро, Завоя на Черна, Червената стена, Каймакчалан, Кемали, Добро поле, където за пореден път нашите полкове проявяват чудеса от храброст.

          През Втората световна война, Сухопътните ни войски участват в последния етап. Провеждат пет настъпателни операции, Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-Струмска, Косовска и Мурска. Провеждат и една отбранителна операция - Дравската.

    Нашата армия се доказва, като непреодолим гарант за териториална цялост и независимост на Отечеството ни, за справедливост и в защита мира за други нации и народи.

           През 1994 година, страната ни се включва в инициативата  -Партньорство за мир.

           През 1995 година, с форма се налага принципа за изграждане на професионална армия.

           Нашите Сухопътни войски участват в операции по поддържане на мира в Камбоджа, мисии в Ангола, Таджикистан, мисии на ООН в Етиопия, Косово, Босна, Херцеговина, Афганистан и Ирак.

           След 14-годишна дейност, на 29 март 2004 година, Република България става пълноправен член на Североатлантическия алианс.

           Асоциацията на Сухопътните войски даде пример за единство и на запасното войство. Работи се активно в подкрепа на Сухопътните войски, военноисторическото наследство, военно-патриотичното възпитание на подрастващите и защита на правата им, защита правата на запасните и резервистите, издават се книги за история на Сухопътните войски. Учредител и член е на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната с договори за съвместна дейност с над 12 други организации и институции, включително с Командването на Сухопътните войски.

           Към настоящия момент, тревога буди забавянето на проекта за придобиване на нови бойни и спомагателни машини, техника и осигуряване, с което се изостава от тези позиции при ВВС и ВМС. Малък е и откликът на местните власти по инициативата да се назоват населени места, улици и обекти на заслужилите ни героични с подвизи командири, воини, полкове, дивизии, подразделения.

           Активната дейност на Сухопътните ни войски към настоящето е доказана с резултат при преработването на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2020 година.

    СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ!

    ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И ЖЕРТВИТЕ ИМ!

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                       о.з.. майор Златко Колачев - секретар на областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини