7 °C

Руската мечка не се плаши от самурайски меч

Улисани около местните избори, родните СМИ момоходом отразиха геополитическата промяна в съотношението на силите в Близкия Изток, с половин уста отбелязаха наскоро проведените руско-сръбски военни учения с дислокация на страховитите руски ракетни ПРО системи С 400 в белградската военно-въздушна база Батайница – съвпаднали с присъединяването на Сърбия към Евразийкия икономически съюз и намеренията на Русия да създаде свои военни бази в Сърбия и Босна, и съвсем не забелязаха безпрецедентно твърдия руски отговор срещу отправената от страна на Япония заплаха да извади самурайския си меч вборба с Русия за въздушното пространство над спорните Курилски острови.

В обръщетие към японския парламент от средата на месеца, министърът на отбраната на Япония Такеси Ивая заяви: „Островите Кунашир, Итуруп и Шикотан са неотменна част от териториялната цялост на Япония, макар и с временно изгубен суверенитет. Всякакво чуждестранно военно присъствие на територията на островите се явява пряко посегателството срещу нашата териториална цялост. Ето защо Япония си запазва правото да сваля руски военни самолети и други военни обекти, следващи маршрут по посока на тези японски острови. В това отношение Япония ще разчита на поддръжката и прякото участие на дислоцираните на наша територия американски военни.“

Мигновен и решителен отговор от руска страна бе даден чрез официалния говорител на МО на Руската федерация ген.Игор Конашенков, който напомни недвусмислено установеното в международното право понятие за „пряка военна агресия“ и окачестви японските изявления именно като такава агресия. Генералът дослово заяви: „В случай на опит за осъществяване на подобен акт, нашият отговор ще бъде незабавен. Русия ще унищожи не само намиращия се на японска територия обект, от който бъде осъществен такъв удар, но и всички подобни бази на територия на Япония, включая разположените тамвоенна техниката и персонал.“ Конашенков изрично подчерта, че руският отговор ще засегне не само военните обекти на Токио, но и военните бази на която и да е друга страна, разположени на територията на Япония“.В заключение руската страна заявява, че очаква официални извинения от страна на Токио,а също така и гаранции, че заявените от страна на министъра на отбраната на Япония заплахи по отношениена Русия няма да бъдат осъществени. Накрая ген.Конашенков предупреждава: „При отсътвие на такова извинение и гаранции, по време на полетите на руските самолетии  руската система за отбрана ще осигури с наличните си и други технически средства невъзможност за поразяване на въздушни обекти от цялата територия на Япония.“

Японската заплаха и отговорът на Русия идват след неуспешните опити на японския премиер Шиндзо Абе да получи Курилиските острови като разменна монета за подписването на мирен договор с Русия след края на Втората световна война. Окуражена от американските планове за разгръщане на ПРО на японските острови, насочена срещу Китай и Русия, и заставайки  еднозначно на страната на САЩ с надежда за придобиването на собствени дивиденти, Япония рискува да попадне в центъра на новосформиращия се геополитичеески силов триъгълник между САЩ, Китай и Русия, с всички произтичащи за нея последици. Пресният случай със съдбата на кюрдите в Сирия е добър пример в това отношение.     

Тончо Стонов,

Балкански форум за мир

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=tv6nI7dtTEA

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
08 дек 2019
Последни новини